Sunday, October 27, 2013
Tom Yam Lemak
Assalam.
Dah tak tahu nak masak apa malam ni, so saya just buat tom yam lemak dan goreng telur je. Ringkas dan senang. Untuk tom yam ni, saya x guna seafood, saya guna ayam dan daging je.
Jom tengok resepi
1 ketul dada ayam dipotong kecil
2 ketul daging sebesar kotak mancis, dipotong kecil
5 batang cendawan
2 batang saleri di potong kecil
3 sudu besar pes tom yam
1/2 cawan santan atau susu sejat
3/4 air kelapa muda
Bahan dihiris
5 tangkai cilipadi
1 batang serai
1 batang daun ketumbar
Didihkan air kira-kira 3 cawan, bila dah mendidih masukkan cilipadi dan serai, kemudian masukkan pes tomyam. Kemudian masukkan ayam dan daging, agak hampir masak, masukkan air kelapa muda dan santan, bila dah pecah minyak jadukkan sayur sayuran. Tutp api dan tabur dengan daun ketumbar.
p/s
Air kelapa tu optional, kalau x letak pown xpe. Tapi kalau letak akan ada rada manis kelapa dalam tom yam tu.
Saya x letak bawang n daun limau purut sebab dalam pes tom yam tu dah complete semua, garam pown xperlu sebab dah cukup masin.
Tom yam macam ni lagi pedas lagi sedap sebenarnya.....so selamat berhujung minggu...
Labels:
Resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment