Pages

Friday, October 11, 2013

Ayam Kampung Gulai Rempah, Baby Kailan Tumis Bawang Putih & Air Jagung



Salam.
Ni menu harini, walaupun dah start contraction, tp still nak masak juga. Dah lama sangat tengok nangka muda kat pasar, tp tak tahu nak di gulai dengan apa.
Bila dapat beli ayam kampung sebagai regu, barulah boleh masak gulai ni.
Simple je tumis rempah ni, macam masak kari, cuma tambah kerisik dan udang kering.

Sayur pula, saya cuma tumis dengan bawang putih. Kemudia, sebagai pembasah tekak, saya sediakan air jagung....

Resepi Gulai

Setengah ekor ayam kampung dara (potong kecil)
3 sekawan bahan tumisan
3 sudu besar rempah kari
7 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 senduk nasi cili kisar
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 batang serai
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar udang kering
1 biji kelapa (perah santannya)
Nangka muda (ikut suka)

Kisar bawang, halia, kunyit hidup, serai dan udang kering.
Perap ayam dengan serbuk kunyit untuk hilangkan hanyir, ketepikan.

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan penumis, bila naik bau, masukkan bahan kisar dan cili kisar. Tumis sehingga garing, kemudian masukkan serbuk kari yang telah di bancuh dengan air. Kacau lagi sehingga garing. kemudian, msdukkan seadikit santan cair. masukkan kerisik, kemudian apabila kuah menggelegak, masukkan ayam, bila ayam empuk, masukkan pula nangka muda yang telah direbus terlebih dahulu tadi. Perisakan dengan garam dan gula. Bila kuah pecah minyak, boleh tutup api dan sedia dihidangkan.

Resepi Baby Kailan

2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
Baby kailan (ikut suka)

Tumis bawang putih, perasakan dengan garam,
masaukkan sayur baby kailan. Bila sayur agak lembut, tutp api dan sedia di hidangkan.

Untuk air jagung ni, saya x ada sukatan sebenarnya. Sebab saya just tengok arwah mak bancuh untuk buat aiskrim malaysia...so korang pandai-pandai agak k.

Air Jagung

Susu sejat
susu pekat manis
Kordial Jagung
Jagung Dalam tin (pilih jagung berkrim)
Gula
Air

Didihkan air, masukkan gula, bila gula larut, masukkan kordial jagung, jagung dalam tin, susu sejat dan sedikit susu pekat manis. Bila semua dah larut, tutp api, tuang dalam jug, tunggu sehingga suam dan masukkan ais.

Kalau korang suka berkrim, letakkla jagung lebih, tapi selalunya, untuk satu jug saya cuma guna setengah tin jagung je.....

selamat berhujung minggu semua...

No comments: