Pages

Wednesday, October 9, 2013

Otak-otak Tenggiri Tautan Kasih & Kangkung Rebus Panahan Cinta


Salam.
Tekak tiba-tiba terasa nak makan otak-otak dan kangkung rebus je. So cariklah apa yang ada dalam peti ais, nasib baik ada bahan.
Resepi otak-otak ni dah lama dapat, dari arwah nenek, rasanya dah dekat 20 tahun terperap...
Tapi arwah nenek kalau buat, dia panggil pais ikan, sebab nama ikan yang dia guna tu ikan pais.
Selalunya, nenek akan bakar atas tudung periuk n hempap dengan cerek air...so memang sedapla..tapi skang ni mana lah pakai cerek lelama, so bakar atas pemanggang ajaib je....

Resepi kangkung rebus

Potong kangkung dan bersihkan,
panaskan air dalam periuk,
letakkan sedikit garam dan minyak masak,
biarkan mendidih, kemudian masukkan kangkung,
bula kangkung dah lembut, angkat dan toskan.

resepi kangkung rebus ni senang je, x payah pakai bawang or perasa, cuma rebus je. tp if nak dapatkan warna kangkung yang cantik, air kena mendidih dulu, lepas tu baru masukkan kangkung.....

Ni resepi otak-otak

1 potong ikan tenggiri
5 ulas bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
2 batang cili merah*
3 tangkai cili padi*
1 batang serai*
1/2 inci kunyit hidup*
1 helai daun kunyit di racik halus
1 cawan pati santan
3 helai daun pisang di layur

Bersihkan ikan, buang tulang dan hancurkan sedikit isinya
Kisar bahan bertanda *
Masukkan bahan kisar kedalam periuk,
Masukkan santan,
Perisakan dengan garam dan gula,
Biarkan kuah agak pekat dan angkat.

Dalam mangkuk lain, satukan kuah, isi ikan dan daun kunyit,
gaul sebati.

Kemudian, letakkan atas daun pisang.
Adunan ni boleh buat 3 keping otak-otak taw. So pandai-pandailah nak letak banyak mana.

Kemudian balut dengan daun pisang dan matikan hujung daun dengan lidi, supaya x terbuka nanti.
Bakar atas pemanggang. Bila daun pisang dah berbau harum dan agak layu, bolehlah angkat.

No comments: