Pages

Friday, January 17, 2014

Seafood Carbonara

Memasak ni memang rutin harian kaum hawa, tp bila dah tetiap hari masak, kita pown dah x tau nk masak apa, terpaksalah tengok buku resepi or AFC channel.

Rasa2 buat carbonara sedap jugak, cuma kt rumah x ada fettucini, yg ada angle hair. Tapi, bolehkan aja, cuma resepi carbonara ni simple, and saya sesuaikan dengan tekak melayu yg dahagakan pedas tahap maksima nih...

5 ulas bawang putih ( di cincang halus)
Lala or any seafood secukup selera
Krim masakan secukup rasa ( saya pakai setengah kotak je)
6 tangkai cilipadi ditumbuk halus
4 sudu besar minyak zaiton
secubit lada sulah
secubit lada hitam
Garam secukupnya
Angle hair (direbus dan toskan airnya)

Panaskan minyak,
Tumiskan bawang putih n cilipadi sehingga naek bau,
Masukkan lala, kacau sehingga separuh masak,
Masukkan krim masakan, jika pekat sangst, tambahkan sedikit air,
perisakan dengan garam, lada sulah dan lada hitam,
Kemudian madukkan anggle hair yng telah di rebus tadi,
Kacau rata, sedia dihidangkan,
Taburkan keju parmesan jika suka.

Yang kt bawah tu, hidangan sampingan, salmon n kod grill.
Just guna mix herbs untuk bahan perapan, lepas tu grill. Tak payah guna bnyk sngt bhan perap, nanti manis salmon n kod akan hilang plak

Picture Time