Pages

Monday, December 31, 2012

Bercinta, Berkahwin dan Nafkah

Salam. Kira ini adalah entry terakhir sebelum menjelangnya tahun 2013.
Bermulanya entry ni disebabkan artikel tentang artis kumpulan ruffedge yang dituduh merogol anak tirinya (saya gunakan perkataan dituduh since hukuman belum dijatuhkan lagi). Susulan dari kejadian tu, ibu mangsa ada menceritakan bahawa pada siang hari, beliau pergi bekerja kerana suspek tidak bekerja dan tidak memberikan nafkah kepada mereka anak beranak. Tapi bukan hendak bercerita tentang kejadian tu, cuma saya nak tekanka isu bercinta, berkahwin dan nafkah.

Dearest dear, masa kita bercinta memang semua benda tu indah dan kita sanggup berkongsi apa sahaja dengan boyfriend kita. Pendek kata, x kaya x ape, janji hati bahagia. Bahagia sangat kan???

Cuba tengok lepas kahwin ape jadi?? boleh ke hidup tanpa nafkah atau wang perbelanjaan? Kalau belanja harian pon isteri yang kena keluar bekerja untuk tanggung?
Boleh ke hidup dengan cinta je? cuba fikir elok-elok sikit sebelum buat keputusan nak kahwin, tengok dulu lelaki tu ada kerja atau tidak, x pelu nak cari yang dato or tan sri, tp cukuplah sekadar ada pendapatan dan boleh menampung belanja keluarga, dan kita sebagai isteri tolong sikit2, bukan kita yang kena tanggung suami. Dayus giler lelaki kalau x beri nafkah kepada isteri, malah minta lagi duit daripada isteri.

Ish geram betul bila fikir2 kan. Yang lelaki pown satu, dah tau x mampu, tp still nak jugak kahwin kenapa? kalau ye pown ada keinginan nak kahwin, crilah pendapatan tetap, kerja kampung pon x apa, janji ada duit nak sara anak bini. Yang pompuan pown satu, dah tahu lelaki tu penganggur, sebab cinta and sayang, sanggup butakan mata kahwin dengan lelaki tu, paling best duit hantaran pihak pompuan sponsor..giler ah...

Ni lagi best, kongsi semua benda sama-sama, tp bab cari duit isteri sorang yang susah payah, lepas tu paling geram bila balik kampung ajak share duit minyak and tol, bila balik kampung isteri, isteri kena tanggung semua..hamboi, manyak cantek muka diorang...

kadang-kadang bila baca kisah camni dalam blog suzana ghazali, rasa geram jerk...cubalah korang brows kisah rumahtangga dalam tu, sure korang rasa nak pukul je kepala lelaki tuh... http://bersamasuzana.blogspot.com. cuba la click kat situ, banyak lagi masalah yang korang leh baca...

Perkahwinan tu suci, tapi janganlah gadaikan kesucian itu, sebagai lelaki kenalah cari nafkah untuk keluarga. Kalau rasa belum mampu menyara keluarga, jangan berkahwin dulu..stabilkan diri anda dahulu.





Wednesday, December 26, 2012

Happy New Year

Assalamualaikum.
Selamat tinggal tahun 2012 dan selamat datang tahun 2013.

Pejam celik dah setahun rupanya berlalu, rasa macam sekejap sangat. Alhamdulillah, setiap tahun adalah tahun bahagia dan gembira untuk kita semua, walaupun ada masa dan ketika kita dilanda musibah, tapi huungnya ada kemanisan yang tak dapat diungkapkan dengan kata-kata.

Azam tahun baru juga pasti menjadi agenda utama dalam hidup kita, walaupun ada saki baki azam yang tak tertunai lagi.
Sesuai dengan peningkatan usia yang menginjak ke angka 30an, azam tahun baru juga menampakkan sisi yang lebih matang. Jika dulu azam baru nak gaji besar, kereta besar, laptop, melancong bagai...tapi sekarang lebih kearah kekeluargaan.

Lebih selesa bercerita tentang keluarga dari isu lain. Malah tahun baru 2013 yang bakal menjengukkan muka ni pun, sudah terasa keseronokkannya...

Hobi pun sudah mula bertukar, jika dahulu sebelum berkahwin, saya gemar aktiviti lasak seperti menunggang kuda, rock climbing, wall climbing, hiking dan sebagainya. Tetapi sekarang ni, saya agak sibuk dengan dunia kreatif saya...suka baking, dessert, masak-masak and sewing and create goodies gitew..ala emak-emak kan saya sekarang...:):):)

Alangkah seronok apabila usia menginjak ke angka 30an...sisi saya yang dahulu kala agak cepat panas jika dicuit sudah semakin sejuk macam salji...yang paling membahagiakan bila saya sendiri tidak dikelilingi insan-insan yang boleh mencemari minda saya dengan gossip2 liar...hehehehe liar sangat kan gossip tuh.

Hati pun makin tenang, mungkin betul orang kata, bila kita semakin berusia, kita akan suka sesuatu yang bersifat matang...sebagai contoh..jika dulu kegilaan saya adalah novel cinta...tapi sekarang sudah bertukar pulaks...penulis kesukaan saya kini ialah faisal tehrani..

Apepun selamat tahun baru untuk semua..:)))



Tuesday, December 25, 2012

Siti Musliha

Assalamualaikum.
Pagi tadi masa dalam perjalanan ke ofis, saya dengar radio hot FM, kebetulan ada segmen anuar zain, ceria memanjang sepanjang drive kereta tu. Tiba-tiba ada satu panggilan dr siti musliha. Kalau korang ingatla, sekitar tahun 80an dulu, ada insan kecil yang kekurangan dari segi fizikal, tapi mempunyai suara lemak merdu. Tersentuh sekejap bila ingat pemilik suara tu adalah siti musliha.

Ni ada sedikit biodata Siti Musliha

Dilahirkan pada 10 January 1983 di kajang selangor
Anak kepada pasangan Mohd. Mustafa Manap dan Rohani Atan
Lagu pertama beliau ialah Hujan Air Mata
Drama pertama beliau pula ialah bukan ku pinta
Membuat penampilan utama di Malaysia Hari Ini pada tahun 1994
Bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Pendidikan Khas Setapak Kuala Lumpur
Dr Wan Azizah adalah insan yang bertanggungjawapm mengenengahkan masalah yang dihadapi Siti Musliha
Melakukan pembedahan pertama pada tahun 1984 di sebuah hospital di Adelaide, Australia
Pembedahan susulan dilakukan pada tahun 1988
Pembedahan ketiga pula dilakukan pada tahun 1994


Pembedahan kali pertama ini telah memakan masa selama 10 jam. Pembedahan dilakukan untuk membentuk wajah Siti Musliha. Selain itu, doktor juga telah menjalankan pembedahan untuk memisahkan jari beliau yang bercantum.

Pembedahan kedua untuk membetulkan kedudukan hidung beliau. Menurut sumber, kedudukan lubang hidung beliau tidak selari, hanya dengan pembedahan dapat memulihkan sedikit sebanyak struktur hidung beliau.
Kos pembedahan untuk ketiga-tiganya memakan adalah sebanyak 1juta, dan kos ini adalah hasil dari insan-insan yang perihatin terhadap penderitaan beliau.

Saya tak suka gelarkan beliau ini sebagai insan OKU (orang kelainan upaya) sebab bagi saya keupayaan dia sama sahaja dengan kita semua. Saya lebih selesa memanggil beliau sebagai insan paling istimewa. Kenapa istimewa? sebab dia melakukan semua perkara dengan berpandukan mata hati. Orang macam kita ni pown belum tentu boleh beristiqamah macam beliau ni, kalau ada suara sedap, kita suka berkaraoke (termasuk diri saya sekalik lah..hehehe), tapi beliau lebih suka menggunakan suara yang lunak itu dengan mengalunkan ayat-ayat suci Al-Quran.

Saya x tahu nak bayangkan zaman persekolahan beliau bagaimana. Sedangkan dahulu, ketika saya bersekolah rendah, ejek mengejek ni adalah perkara biasa. Teringat tentang seorang sahabat saya yang mempunyai bapa yang golongan istimewa juga. Rasanya tiap hari dia menangis sebab kena ejek. Kesian pown ada masa tu, tapi macam biasalah, manusia memang sukar diduga. Mengejek orang sesuka hati sampai terlupa balasan Allah. Cuma baru-baru ni, bila saya berjumpa balik dengan orang yang mengejek kawan saya tu, saya agak tersentak bila melihat anaknya. Apa yang pernah di ejek kepada kawan saya itu, Allah kurniakan kepada anaknya sendiri. Cepat-cepat saya beristighfar, besar betul kuasa Allah. Masa jumpa tu, ada sesalan diwajah dia, sampai minta no telephone rakan saya yang pernah dijadikan bahan ejekan dia ketika zaman sekolah. Walaupun dia x meluahkan hasrat sebenar, tapi saya tahu, dia ingin memohon maaf atas salah silapnya. Apapun mungkin kebetulan atau sebaliknya, hanya Allah yang tahu sesuatu yang disebalik had kuasa seorang manusia.

Saya suka menjadikan perkara ini sebagai ikhtibar, yang penting Musliha boleh menjalani kehidupan seperti biasa. Impian saya pula, sebelum saya menutup mata, saya teringin berjumpa dengan Musliha.

Cerita lebih lanjut, sila click salah satu dr link dibawah
http://bilatergigithalia.com/2011/04/23/terjawab-persoalan-ini-dia-siti-musliha-2011/
http://www.queachmad.com/2012/11/cerita-siti-musliha-selepas-17-tahun.html
http://www.szlihin.com/2012/07/kisah-siti-musliha-dahulu-dan-sekarang.html

Thursday, December 20, 2012

Fesyen Tudung Siput Sedut

Tergezut mak!!!
Hurm...maunya saya tak terkejot, meh cini tengok style tudung yang bagi saya melampaui had kuasa...
Dah macam siput dah tudung yang artist ni pakai. besar giler kepala dia..agaknya untuk pakai tudung macam ni, memerlukan sebiji periuk atau labu sayung, barulah akan terbentuk begini. Pelik pulak feseyn artist skang...dulu yuna, elok je pakai tudung litup, pastu pakai turban, memangla tutup rambut, tapi.................................................................



Kulit Siput


 Tudung Fida Seakan-akan Kulit Siput

Wednesday, December 19, 2012

Antibiotik Allergy

Rasanya ramai orang yang allergy, tapi allergy kepada makanan, habuk dan bauan. But, it's different with me.

I have 2 types of allergy. One is pollen allergy and the most problem for me is antibiotic allergy.
I realised that i have a pollen allergy 4 years back during my trip to amsterdam. I went there during spring season, and as you know at this time most of the plant will release their spores for pollination process.
For those people who had a pollen allergy they can't expose directly into this situation. it's can cause noose bleeding, patches on the skin, skin & eyes iritation and breathing problem.

This is a very serious, and the doctor advise me to pack all my stuff and get out from their country and never come in spring season...hahahahahah dammnnnn...
I'm suffer for a few weeks, all my body full with patches on the skin...scary!!! and the worse scenario is, i also allergy with antibiotic especially zinate and peninsilin. The same thing will happen to me if i eat the antibiotic. so, i have no choice, only rely to the cream..... Until now, there is no solution for me. Normaly, if get flu or fever, doctor will give me a paracetamol and vitamin C and drink a lot of water. This is the only way to reduce my body temperature...can you imagine how suffer am i???






Monday, December 17, 2012

Tiramisu

Assalamualaikum.
Harini saje nak share resepi tiramisu versi cream cracker.

Saya kurang suka tiramisu yang guna biskut lady fingger tu, sebab rasa dia terlalu plain n rasa kopi akan jadi terlalu kuat. So saya pun ubah resepi tiramisu ni ikut citarasa saya sendiri.

bahan-bahan
cream cracker biscuit
250g cream cheese
200ml whipe cream
1/2 cawan gula kastor
1pkt nescafee 3in1(saya guna hazelnut oldtown)

cara-cara
Putar whipecream dengan gula kastor,
Masukkan creamcheese, putar sampai licin.

Dalam bekas lain, bancuh kopi 3in1 dengan air panas.
Rendam cream cracker sampai separuh lembut.
susun biskut tadi dlm bekas kaca. buat dalam 2 layer.
Kemudian, letakkan creamcheese tadi, layerkan sehingga menutupi biskut. taburkan serbuk koko. kemudian ulang merendam biskut dan kayerkan creamcheese. untuk bahagian paling atas, taburkan rata2 serbuk koko.
Tutup dengan aluminium foil, masukkan dalam peti sejuk. Bila dah sejuk boleh la potong-potong


Pandangan Atas

Thursday, December 6, 2012

London and England Trip - Part 1

Salam semua,
Sebenarnya, ni trip tahun lepas. This is my third time in London and England. 3 years back i've been here for bachelor vacation with my girlfriend, unfortunately, at that time i'm still not wearing hijab, so all picture have to disclose. But now, i would like to share with all readers my trip to london.

I went there by MAS (fully recommended), i'm really comfortable fly with MAS. The service is very good, and cabin crew always helpful, x sombong..and the best thing kalau naek MAS i selalu mintak roti lebih time breakfast...hahaha , sangat jahat okey..so jangan tiru macam saya..!

Our flight at 9 am, so i been there 3 hour earlier to check in all my luggage. Tips to traveller, x payah bawak banyak sangat baju, bawak baju yang boleh pakai 2-3 kali, sana if kita cuci pown, senang sangat nak kering. nanti dah sampai sana, kita still nak beli-belah, so your luggage will full with your shopping item..nanti kena charge course over luggage. I bring hand luggage which is full with my clothes and also large empty luggage. I put the small luggage inside the big one..so it's become one..:) hehehe.

From KL to London it will take about 13 hours journey. Make sure you bring a neck pillow to support your neck masa titon dalam flight nanti..kalau x, sakit tengkok woooo.
Yeah, seriously boring because it will take a very - very long time to arrive heatrow airport..so what you can do is, read your magazine, listen music with your mp3, or watch movie...normally if i travel more than 8 hours, serious i boleh  habiskan sampai 6 movie....hahaha hampeh, can you imagine how boring i am and how i wish i can play a guitar in the plane?????????? matik kena belasah kalau i insist nak buat jugak time tu..hehehe.

After 13 hours, safely landed at Heatrow airport..even in summer season, the weather still rasa macam winter, sebab i bukan orang putih so kalau sejuk sikit dah rasa menggigil.
Bila summer the problem is, waktu siang lebih panjang dr malam, kalau pukul 9 tu, macam pukul 6 kat malaysia, then ada mak cik-mak cik yang still garderning at this time...hahaha owesome lah!!!!

Then we took a taxi to go to islington wich our hotel located. taxi fare is quite cheap, 4 people only 33 Pound (do not convert it to RM since this is a London not Malaysia). Islington is quite far from heatrow airport, so the journey will take about 1 hour...sampai tertido-tido dalam taxi..sorry i forgot to snap picture of the taxi.. i was amazed with the taxi appearance look, it's similar with the colonial car...terasa macam zaman penjajahan british masa kat tanah melayu dulu la plak..walaupun tak merasa pown zaman tu...

we have to stay at islington since the graduation season for all university in London just started, so almost hotel in london city is fully booked. Last time i been here, i stayed at hotel which is located at malaysian hall. The rental is vey cheap, about 30~50 pound only.

Finally we arrived at islington small city. Best gak kawasan ni, still got shopping complex, starbuck and a lot of halal restaurant here..suddenly i saw evening market at the building alley, hahaha it's a great time to start cuci mata here. Hurm, a lot of thing you can buy here, laptop bag, shoes,blouse, legging and all street fashion wear is here. 100 metres from the market, i saw small shoes shop there, it's remind me at my hometown...memang macam kedai tai tong kat pekan area my home town...hahahaha but the different is all banded item sold here..
Yang penting ada jenama yang i suka..semestinya ADIDAS..hehe. The price is affordable, kalau convert pown still cheaper than malaysia market price.. cuma yang x bestnya, balik je malaysia, kasut kena curi...huhu sediy sangat-sangat...

 me and sister at islington small city

 Small Islington City



 Infront of Hilton Islington



see, dental whitening from 199 pound....:)

Malam tu kami keluar ke london city, tengok night scenery kat town...dulu x pernah jalan-jalan sini sangat, i fokus ke new castle, tapi sebelum tu sempat ke machester and liverpool ...tengok stadium old Trafford and ke universety of conventry UK. so time tu memang trip tu new castle je lah...hehehe. but this time sempat pusing-pusing sini...

From islington we took a train at angel station to go to london bridge station. Fare around 2.15 pound per head.. at london bridge station is more easier to find tourist attract places e.g london bridge, london eye, big Ben and also small shop sold sourvenier. A lot of souvenier here, but all of the items is made from china....hahahaha...better i go to china after this and borong all landmark sourvenier each contry...yeahhh that's a good idea rite????? then, claim dah pergi semua negara..sebab dh ada sourvenier...hehehe...

Lot of halal restaurant here, most of them is bangladesh people! Really supprised because bangladesh people at my country is a building general worker!!!! owesome!!!! agaknya yang datang sini memang orang senang kot..yang malaysia nun orang susah sikit...hihi my opinion lah...

The food serve here is halal..owh i forgot to tell something..only beef is halal, chicken is not halal. Might be the course to slaughter the chicken is expesive, so that the reason why only beef is halal. No need to worry, even the chicken is not halal, there is no pork available at this retaurant. The name of the restaurant is London Bridge Tandori - Indian Cuisine. You can order indian local cuisin, mutton curry, mutton tika and  prawn curry. I love the papadom, garlic nan, prawan briani, beef briani and also  cakni. Cakni also known as puree...the taste is amazing...ramai plak britush people yang suka makan indian food nih...diorang lepak-lepak sambil minum bir.....kadang-kadang rasa macam dalam pub yang kita selalu tengok dalam cerita omputih tu plak...

Weather still like a winter...i have to wear my glove..sangat sejuk, sampai biru-biru jari tangan...after dinner we back to islington..time to rest...kaki dah lenguh sangat-sangat sebab terlalu sejuk...


 London Eye
 London Big Ben
Halal Indian Food at London Bridge

I think enough for part 1, to be continue by part 2,3 and etc...hehe enjoy reading my trip..

Kes Amirulrashid

Pagi ni bila baca berita tentang arwah adik Amirulrashid yang ditembak mati oleh polis, saya sangat-sangat terkejut keran mahkamah tinggi mengenepikan hukuman terhadap pegawai polis itu dan membebaskannya dari hukuman yang telah dijatuhkan oleh mahkamah sesyen sebelum ini.

Saya memang mengikuti perkembangan cerita tentang arwah dan terkejut dengan mahkamah. Saya mengadaikan paling kurang hukuman mungkin akan di ringan kan bukan dibebaskan begitu sahaja.

Cuba baca petikan akbar dibawah ini:

Jenain minta maaf


Oleh Syah Rul Aswari Abdullah
srul@hmetro.com.my
E-mel Artikel Cetak Artikel Tanda Artikel Besarkan Saiz Teks Kecilkan Saiz Teks Komen Artikel

SHAH ALAM: “Saya minta maaf kepada keluarga Aminulrasyid (Amzah),” kata Koperal Jenain Subi selepas Mahkamah Tinggi di sini membebaskannya dari tuduhan menyebabkan kematian remaja 15 tahun itu, dalam satu kejadian tembakan di sini, dua tahun lalu.
Hakim Datuk Abdul Rahman Sebli membuat keputusan itu selepas menerima rayuan anggota polis itu, sekali gus mengenepikan sabitan dan hukuman penjara lima tahun yang dijatuhkan Mahkamah Sesyen di sini, tahun lalu.
Jenain, 49, yang hadir memakai jaket dan berkopiah pada mulanya kelihatan tenang selepas Abdul Rahman membacakan keputusan, tetapi dilihat menangis apabila meninggalkan kamar Mahkamah Tinggi.
Sambil menahan sebak, anggota polis itu yang digantung tugas akibat kes itu berkata, dia melahirkan perasaan gembira dengan keputusan itu apabila keadilan berpihak kepadanya.



Memang pelik, kenapa perlu minta maaf jika tidak bersalah? dan menangis? For me, kalau x salah x perlu menangis sebegitu, cukup sekadar mengucap syukur kerana Allah dah membuktikan kita tidak salah, kecuali ada sesuatu yang berlaku sebenarnya.

Honest, mulanya saya rasakan amirulrashid yang bersalah, tetapi apabila sudah mengikuti kes ini dan membaca berita pada setiap perbicaraan, banyak fakta bercanggah, terutamanya, apabila pihak polis mengatakan mereka menembak tayar belakang kereta kerana arwah bertindak mengundurkan kereta untuk merempuh pihak polis. Tetapi yang peliknya, kenapa arwah mati akibat tembakan di belakang kepala?

Kemudian, ada parang dalam bonet kereta, tetapi saksi kejadian menafikan fakta itu. Apa yang sebenarnya berlaku. Saya bukan peguam, tetapi benda ni still something yang semua orang boleh fikir dengan akal waras, kenapa nak kena tembak orang tu if dia tidak mendatangkan kecederaan pada kita? ada ke amirul tu berbalas tembakan dengan polis????? betulke amirularsyad nak rempuh polis dengan mengundurkan kereta???? kalau panik selalunya orang akan tekan minyak dan pecut, bukan reverse...betul x???????????????????? Ape notif sebenar koperal itu lepaskan tembakan???? yang pelik koperal je kot....polis berpangkat rendah plak tu (bukan menghina, tapi pelik je).

Itukah etika pihak berkuasa yang dicanangkan telus dalam mentadbir jenayah? telus sangat??? pada saya, hukuman bukan sahaja berdasarkan kesalahan menembak mangsa dengan tiada motif, tetapi menggunakan senjata sesukahati tanpa alasan yang munasabah sedangkan tidak dalam waktu kecemasan atau keadaan yang boleh membahayakan beliau. Lainlah kalau arwah ada menggunakan senjata api dan menembak anggota polis tu.

Bagi saya sangat simple, kalau di dunia dia mungkin boleh terlepas atas kesalahan yang dia lakukan, tetapi hanya dia sahaja yang tahu samada dia benar-benar bersalah atau tidak. Di akhirat nanti, pasti dia tidak terlepas dari hukuman Allah. Bagi saya, hukuman dunia saya tak risau sangat, yang saya risau dan takut balasan di akhirat. Dosa sesama manusia hanya akan terhapus kalau kita dimaafkan oleh tuan punya badan.

Jika betul Amirulrashid bersalah, kita doakan arwah dicucuri rahmat. Tetapi jika dia benar-benar tidak bersalah, semoga Allah memberi pembalasan yang setimpal kepada pihak yang bertanggungjawap...

Emosi plak tiba-tiba...hahahaha geram sebenarnya..meh baca kisah-kisah amirulrashid ni...
Click sini:-
http://demokrasi93.blogspot.com/2010/04/cerita-berbeza-di-3-akhbar-kes-tembak.html

Sunday, December 2, 2012

Lambakan Music dan Drama Dari Luar

Salam semua. Lamanya saya tinggalkan blog ni....yang terdetik nak menaip balik pown lepas tengok komen bunkface tentang music luar negara yang makin menjadi-jadi kat malaysia ni.

Sorry if pandangan saya ni akan menyentuh hati mana-mana pihak yerk.
baca blog ni dulu:
 http://princessloveglamorous.blogspot.com/2012/12/bunkface-dan-anti-kpop-nya.html

Sebenarnya saya tak menyebelahi mana-mana pown, since saya dengar semua jenis music dan semua lagu dari mana-mana negara yang saya rasa sedap. Cuma jika di tanya adakah saya meminati K-POP? jawapannya  TIDAK. walaupun tidak meminati K-POP, tapi x la sampai membenci K-POP ni.

Tapi apa yang sam bunkface cakap tu, memang betul. Masyarakat kita memang sukakan fenomena, kadang-kadang jadi terlalu fanatik. X salah nak minat, tapi dahulukan music kita dulu. Dalam malaysia ni, ramai pemuzik yang bagus-bagus dan hebat. Kalau comparekan vokal mereka dengan K-POP ni, jauh sangat-sangat...antara langit dan bumi jauhnya..cuma yang hebatnya, mereka menari sambil menyanyi, di tambah dengan muka yang comel dan mata sepet. Kalau korean artist, yang saya betul-betul hargai vokal dia hanyalah RAIN.
Serious, cuba dengar kumpulan Hujan, Azlan and the typewriter, Aizat and band, Mizz Nina, Yuna, Najwa Mahiadin, Black, Hafiz, Shila amzah dan lain-lain. Mereka ni sangat hebat, memang berbakat. Cuma kita selalu terikut-ikut dengan fenomena semasa, sehingga menidakkan bakat yang ada depan mata kita ni.

Kalau Zed Zaidi risau dengan kebanjiran artist luar negara datang berlakon, bagi saya itu bukan isu yang sangat besar, since mereka datang berlakon dalam negara kita, sekurang-kurangnya nama malaysia akan dikenali juga. Ini kebanjiran muzik luar yang kadang-kadang menganggu perjalanan seni artist kita. Contoh paling senang, Justin Biebier, suara emmm alahai x seberapa, tapi still ramai orang pergi tengok walaupun tiket mahal ya amat. Tapi kalau artis kita, siap mintak diskaun walaupun tiket x sampai RM 50.

Paling best, kalau dulu senaman aerobik lagu poco-poco, tapi skang dah ada plak yang tukar jadi oppa gangnam style..haduiiiii makin jahananm rasanya...banyak lagi kot lagi laen kalau nak aerobik. Peminat K-POP ni ramai dari kalangan perempuan, memang lumrah perempuan sukakan sesuatu yang indah jer, lepas tu tergila-gila sampai penuh poster satu bilik...tu sebab perempuan ni senang dipergunakan. Contohnya, ramai sangat perempuan yang memang tangkap cintan habis kalau ada mat salleh or negro yang mengurat diorang, kira perasan taste international sangat...walaupun x jumpa, tapi sanggup bergolok bergadai bila dengar ayat manis diorang ni...sebab apa, sebab x percayakan lelaki melayu. sedangkan diorang x tahu, bangsa asing ni, kalau kita pergi negara diorang, Ya ampun...muka hensem giler, tapi homeless, beggar, lagi ramai yang miskin dari orang kita. Seriously, tryla round europe, memang senang nak jumpa orang-orang camni.
Tapi disebabkan kita ni cepat sangat terpedaya ngan muka comel dan hensem..tu yang jadi camtu...samalah cam music luar...cepat giler nak minat bila tengok rupa paras. Kalau dulu, kecoh pasal indon band, sampai pengsan-pengsan nak beli tiket nye pasal..

Banyak lagi kot artist malaysia yang best, contoh yang paling best Hafiz Hamidon, if korang dengar Zikir terapi dia, sure menangis dan rasa insaf sangat-sangat...memang tersetuh seluruh isi hati...tu baru tenang...

X salah kalau korang nak minat K-POP ke, Indon Band ke, hindustant ke, janji berpada-pada janganlah sampai menidakkan kelebihan music kita sendiri...saya pown ada juga artist luar yang saya minati, contohnya, jackie chan, anita mui, cecilia, takeshi kanishiro dan sebagainya, tapi still gak support music dan movie melayu...kecuali kalau filem melayu tu memang hampeh dan x ada standard, memang sa ya x tengoklah jawapnyer...


Wednesday, November 14, 2012

Sekolah Berasrama Penuh - Kebaikan dan Keburukan


Dalam entry ni mungkin banyak benda yang saya rasa ramai setuju dan ramai x setuju..tapi still nak juga cerita.
Perlu diingatkan taw, ni pasal asrama penuh yer, bukan sekolah harian atau asrama biasa tu..kang x pepasal salah faham plak..

Ramai ibu bapa suka kalau anak-anak diorang masuk sekolah asrama penuh, sebab boleh fokus pada pelajaran, and pada ibu bapa yang kurang berkemampuan, diorang prefer sekolah asrama penuh sebab fully sponsored ngan scholarship, maka kurang beban yang perlu digalas..makan pakai anak-anak pown terjaga. Anak-anak pun x perlu berulang-alik rumah ke sekolah dan boleh menjimatkan lagi perbelanjaan. Anak-anak pun dapat guru yang bagus-bagus kalau belajar kat sekolah asrama penuh ni, maklumlah..guru cemerlang sahaja yang ditempatkan di sini...

Tapi kalau ditanya kepada anak-anak, ramai yang x suka masuk sekolah asrama ni sebenarnya..dan kesannya hanya dapat di rasa bila anak-anak dah besar panjang..dulu memang x rasa sangat, tapi bila dah besar mulalah terfikir balik. Tahu kenapa anak-anak x suka duduk sekolah asrama penuh ni?
Ni jawapan dia :-

1) Masa dengan ibu bapa semakin kurang
2) Wujud jurang dengan adik beradik disebabkan jarang berjumpa
3) Kurang mesra atau kekok dengan ibu bapa disebabkan jarang berjumpa

Ni antara benda-benda yang anak2 kurang suka bila kena hantar kat sekolah asrama penuh...yelah, habis je darjah 6, kena masuk asrama penuh, pastu jauh-jauh lak tu, balik pon sebulan sekali. Bila jarang balik, nak sembang ngan family pun rasa kekok. Habis je tingkatan 5, masuk plak u, lepas habis u, carik kerja dan berjauhan ngan family..lepas tu kahwin..huhu boleh korang fikir x, berapa lama je korang sempat bermanja ngan mak n ayah korang?? About 6 tahun je kot??? tu pown masa umor 1~4 tahun mana la korang ingat sangat kan???

Rasa x betapa sekejapnya anak-anak dapat manja ngan parent? huhu...sediy kan? serius sediy..korang tahu x time bila yang paling x best? sudah tentu time sabtu n ahad. Bila time parent kita x dapat datang tengok kita, perghhh sediy giler rasa..saya pown dulu-dulu tengok je mak n ayah orang laen datang..yelah diorang duduk dekat-dekat so x terasa sangat kan? Time tu, tengok je lah, pastu telan air liur bila tengok mak diorang bawak makanan sedap-sedap, tetiba teringat mak kat umah, cepat-cepat ambek duit syiling nak call mak. Sampai public phone, ramai giler orang, kena tunggu dalam 1 jam. Bila dapat je call mak, terus air mata berjurai-jurai turun sebab rindu sangat-sangat kat mak, rindu nak peluk mak n nak makan masakan mak...hehehe, tapi bila time dapat balik, rasa x nak balik asrama dah. Paling x boley bla, salu nangis bila nak balik hostel...huhuhu. time balik kampung, tak sempat bukak stokin dah cari nasi...hahahaha mak salu je masak lauk peberet, ikan terubuk bakar cicah air asam..huh..memang sedap..:)

Serius x suka sebab rasa macam belum sampai masa nak hidup berdikari...tapi masa kat universiti lain plak. Time tu dah cukup matang nak berdikari, dah faham erti merantau..ha, time ni memang happy sebab dah sampai masa untuk hidup sendirian tanpa family.



Tuesday, November 13, 2012

Nasi Carrot Sapi dan Ayam Tairu Kofta











Assalamualaikum.
Selamat Hari Diwali untuk semua penganut hindu. Alang-alang dah bercuti ni, awal2 lagi dah terfikir nak masak sesuatu yang sedap untuk dimakan time cuti nanti..

Fikir punya fikir, ingat nak buat mee rebus, tapi macam ringkas sangat plak, then terlintas nak buat nasi carrot sapi dan ayam tairu kofta.....sebenarnya resepi ni lebiy kurang sama macam nasi bukhari, cuma saya ubah serba sedikit sesuai dengan tekak sendiri.

Meh baca resepi untuk buat hidangan ni

Untuk Nasi

3 beradik bahan tumisan
Setengah labu bawang besar dimayang halus
2 ulas bawang putih di mayang halus
1 batang serai di mayang halus
1/2 inci halia di mayang halus
1 sudu besar serbuk rempah kurma
1 batang carrot di sagat halus dan memanjang
2 sudu besar buah badam
1 sudu besar buah kurma dicincang
1 sudu besar kismis
3 sudu minyak sapi
2 cawan beras
sedikit garam
4 cawan air

Cairkan minyak sapi, tumiskan bahan penumis sehingga naek bau, kemudian masukkan bahan-bahan yang dimayang halus. goreng hingga sedikit garing, kemudian masukkan rempah kurma, kacau sehingga sebati, kemudian letak sedikit garam dan akhir sekali masukkan badam, kismis dan kurma, padamkan api.

Di dalam perikuk nasi, masukkan beras yang telah di toskan tadi, kemudian masukkan bahan-bahan yang telah ditumis , kacau sehingga rata dan masukkan 4 cawan air dan carrot yang telah disagat halus tadi, masak nasi seperti biasa.

Untuk Ayam Tairu Kofta
Bahan perapan ayam

6 Ketul ayam
1 packet tairu,
2 sudu besar rempah kari
2 sudu rempah kurma
1 sudu jus sunquick
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu serbuk jintan manis,
1/2 sudu serbuk ketumbar

Bahan untuk masakan

Bahan Kisar
2 batang serai
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kuyit hidup
10 tangkai cili kering/cili padi
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar rempah kurma

Bahan Tumisan
1 sudu minyak sapi
3 beradik bahan tumisan
1 ulas bawang putih dimayang
1/2 ulas bawang besar dimayang halus

Bahan Lain
1 sudu besar badam cincang
1 batang carrot disagat memanjang dan nipis
1/2 cawan santan
3 cawan air

Cara-cara

Gaul ayam bersama bahan perapan semalaman, biasanya saya gunakan tairu/yougart perisa asli, tetapi diakibatkan semalam cari x jumpa, yang ada cuma yougart perasa strawberry, so saya pown selamba je guna yougart perisa strawberry untuk perap ayam ni.. mengejutkan sebab rasa dia lagi sedap dari guna perisa asli..hehehe

Panaskan minyak biasa dan letak sesudu minyak sapi,tumiskan 3 beradik penumis, masukkan bawang putih dan bawang besar yang dimayang halus sehingga sedikit layur dan garing, kemudian masukkan bahan kisar, kacau sehingga garing dan naik bau, kemudian masukkan ayam yang telah diperap semalaman, biarkan ayam sedikit mengecut dengan rempah dan bahan kisar yang di goreng itu tadi. Kemudian, masukkan 3 cawan air dan santan, masakkan sehingga ayam empuk dan kuah sedikit kering, perisakan dengan garam dan gula. Apabila dah agak empuk, masukkan carrot dan badam, kacau sehingga betul-betul pekat tetapi masih berkuah. Tutup api, dan sedia dihidang bersama nasi carrot sapi tadi.

Resepi ni terpulang pada individu, if ada yang suka rempah, boleh tambah dengan rempah lain, tapi saya suka rempah yang sederhana jer. Kalau suka kering, kurangkan air, yang saya punya resepi ni, agak berkuah dan pedas sedikit...

kalau resepi asli, diorang guna serbuk cili, tapi saya modified ikut selera sendiri..hehehe..hasilnya sangat menyelerakan..

Saturday, November 10, 2012

Carta Panduan Bersalam Untuk Lelaki dan Wanita

Assalamualaikum semua.

Kali ni, saya nak tulis sikit panduan tentang bersalaman antara lelaki dan perempuan serta aurat sesama kita.
Lepas ni kalau time raya, tak perlu nak bersalaman dengan orang yang bukan muhrim kita. Walaupun orang itu lebih tua dari kita, cukup sekadar hormat, tak perlu nak bersalaman.Untuk suami pula, janganlah terlalu dayus membiarkan lelaki yang bukan muhrim menyentuh isteri anda, memang la ada di kalangan mereka tu berpangkat datuk atau nenek, tapi hukum islam itu perlu diambil kira. Kita lagi takut orang tua berkecil hati,tapi kita tak takut langsung dengan hukum Allah.

Meh baca carta kat bawah ni...kalau nak lagi details, sila pergi ke web kat bawah ni
khttp://sya-nor.blogspot.com/2012/06/dengan-siapa-saya-haram-bersalam.html



Gejala LGBT

Merunsingkan bila fikirkan gejala LGBT yang makin berleluasa sekarang ni. LGBT ni stand for Lesbian, Gay, Biseksual and Transgender..ingatkan  fat je yang ada transfat...gender pown ada.

Harini kalau kita lihat, sana-sini gejala ni semakin kritikal, jalan je selangkah, jumpa lesbian, jalan lagi selangkah, jumpa golongan gay plak...

Susah sebenarnya nak rungkai ape yang terpendam dalam diri mereka ni, kita sebagai sesama islam kena mendekati golongan ni dengan cara yang paling halus. Memang lah mereka salah, tapi janganla kita menghentam mereka sampai terkeluar kata-kata yang x elok, betul x? Kalau nak mengubah, kena secara perlahan-lahan.

Cuma saya tertarik nak bercerita tentang pasangan pengkid. Seriusly, memang nampak style diorang ni, lebih lelaki dr lelaki sebenar..semalam masa masuk 7 eleven, perasan sorang "mamat" yang agak kacak n style, cuma masa tu terdetik kat hati, macam ada "sesuatu"..
masa time dia mintak rokok tu, bila dengar suara dia, still nampak mcam lelaki biasa, cuma bila dia pusing tu, baru kantoi dia perempuan sebenarnya..sebab bahagian dada dia x berapa nak flat. Dari segi penampilan, dia pakai kemeja, seluar slack, n kasut hitam kilat. Tak tahu la kat mana dia kerja, sampai dibenarkan berpakaian macam lelaki. Seingat saya, kalau bidang kerja saya, malam or kat luar korang nak jadi macamaner pown, lantak koranglah,,janji kat tempat kerja pakai macam biasa.

Sekarang ni, ramai pasangan kepada golongan pengkid ni memakai tudung dan rupa paras memang cun sangat-sangat..sampai bila diorang masuk kat kedai mamak, ramai lelaki yang nak hantuk kepala kat dinding sebab frust diorang pilih pengkid.

Geram pown ada sebab tengok diorang berpegang tangan dan berpeluk-peluk kat tempat awam,tapi nak buat macamanar, pihak berwajib pon x ada tindakan. Yang diorang kisahkan, serbu kat hotel-hotel murah sebab nak tangkap pasangan lelaki dan perempuan yang buat maksiat, sedangkan kat shoping complex, ada lagi yang lebih teruk dari itu.

Jika kita teliti balik, kalau yang perempuan dan lelaki tu, if kena tangkap kita still boleh kahwinkan diorang tul tak? tapi kalau golongan macam ni, nak kahwin macamane betul x?

Lagi parah bila ada pasangan yang duduk serumah dan ada anak angkat lagi...hohohoho, macamaner nak buat kalau macam tu.


Saturday, October 20, 2012

Diskriminasi - Bahasa Inggeris

Salam.

Walaupun sekarang berperang dengan demam panas n selesema yang teruk, tp still gagahkan diri untuk tulis something dalam blog ni.

Sebenarnya dah lama geram dengan isu bahasa inggeris ni... memang nampak sangat diskriminasi. Bila x kena orang, x kena tempat n masa, boleh je seseorang tu di kritik lagu nyanyian nye di sebabkan penggunaan bahasa inggeris yang di katakan broken..sebagai contoh awie rafael. Kecoh satu malaysia kata bahasa nya bahasa rojak..sampai ada sesetengah stesyen radio yang tidak memutarkan lagi lagu itu yang ada version inggeris.

Boleh saya komen sikit? beberapa hari lepas saya menonton TV and iklan ice lipton tea. Hampir semua conversation nya broken inggeris. sebagai contoh " Rileks la, Got Ice Lipton Tea What? "A you sure you not his dad? sure la..."

Tapi kenapa x ada siapa pown yang pertikaikan penggunaan bahasa inggeris kat situ? Kenapa bila ada sesetengah yang buat macam tu sahaja yang diambil tindakan?

Pelik kan, ...

Thursday, October 18, 2012

Pakaian Menutup Aurat

Salam Semua.

Saya bukanlah insan yang selayaknya untuk bercerita tentang aurat. Saya sendiri masih dalam fasa membaiki diri.

Cuma apa yang saya nak kongsikan ini, adalah hasil dari ilmu yang saya pelajari sepanjang fasa membaiki diri. Ramai orang keliru tentang pakaian yang menutup our aurat. Maaf ya, baru-baru ni saya ada terbaca tulisan yang mengatakan pakaian yang cover aurat itu x adakalnya tidak mengikut syariat. Saya x setuju dengan tulisan beliau. Apa maksud pakaian yang menutup aurat tapi tidak ikut syariat? walaupun pakaian itu labuh, longgar tetapi jarang, ia masih tidak bersifat menutup aurat. Aurat ini tidak boleh di lihat walaupun bayang-bayang. Begitu juga dengan jubah yang labuh, tetapi ketat, ia tidak tergolong dalam ketegori menutup aurat, kerana masih menampak susuk tubuh, terbonjol sana-sini. Itu pakaian yang bungkus tubuh badan tapi masih menampakkan bentuk dan lekuk aurat kita.

Sebagai contoh, telekung. Kita ada sehelai telekung yang labuh, cantik tetapi jarang. Apabila di pakai, akan nampak bayang-bayang tengkuk, dan kaki. Adakah ia ketegori pakaian yang menutup aurat? masih lagi tidak, kerana ianya jarang. . .


My dearest dear, pakaian yang menutup aurat ini, sememangnya mengikut syariat. Kenapa saya katakan begitu? kerana, pakaian yang dalam erti kata sebenar menutup aurat kita mestilah tebal, longgar, labuh tidak menampakkan bentuk tubuh badan kita. Itulah maksud sebenar-benar pakaian yang menutup aurat...Bukan pakaian yang nampak macam tutup semua aurat, tapi sebenarnya masih lagi jarang atau ketat. Tolonglah fahami istilah ni, bercakap tentang aurat, jangan sebarangan, jika tidak pasti bertanyalah kepada yang lebih arif.

Gambar kat atas tu, antara baju yang tidak dalam ketegori menutup aurat. Dan lagi satu adalah pakaian yang menutup aurat. Bacalah elok-elok dan fahamkan yerk.
Maaf kalau saya ada menyakiti hati sesiapa..

Tuesday, October 16, 2012

Warung Soto Berlada Mak Mah @ Keramat

The Warung Entrance

The Wonderful Menu



The Warung Interior



The Great Nasi Lemak..:) Sedap sesangat







The Soto Berlado - Sangat meleleh..:)



Assalamualaikum...

Hari  ni saya nak story mory pasal tempat makan favourite saya kat kl ni...Bertempat di jalan AU1C/2, ada warung soto berlada yang sangat best n menepati citarasa. Kat sini banyak sangat choice, ada nasi ayam, nasi lemak, mee jawa, soto, mee kari n laksa...Memang sedap, soto dia kuah pekat, x macam setengah tempat, bila tengok kuah soto dah sama mcam air masak jerk.

Rasa x payah cakap la..memang tangkap leleh. Nasi lemak dia paling cepat laku, sambal pedas n aroma daun pisang tu semerbak.

So korang leh pergi sini kalau nak makan yerk..lokasi dia sangat senang nak cari. If korang dari bandar KL, cari je stesyen jelatik, then ada simpang kanan kat tepi traffic light, then masuk simpang tu, pastikan sebelah kiri anda anda perodua, selepas perodua ada transnasioanl punya ofice. Sebelah je transnasional office, ada simpang ke kiri, masuk simpang tu, then pastikan sebelah kanan ada sekolah integrasi arab, then naek bukit, belok simpang kiri. lepas je simpang kiri tu..tada............... kat tepi simpang tu jew warung mak mah tu...:) 

So korang leh la parking keta kat situ...memang sempit cikit..
Kalau x silap, warung ni tutup hari ahad. Isnin sampai satu bukak pukul 4 sampai pukul 10.

Always welcome to the warung yerk...

Saturday, October 6, 2012

Bahaya Bubble Tea and Pelbagai Lagi Makanan Yang Korang Kena Tahu




Assalamualaikum.
Saya sebenarnya nak cerita pada semua yang sudi baca blog saya nih, tentang bahaya bubble tea and pelbagai lagi makanan yang ada kat negara kita ni.

Kita selalu teruja bila ada minuman or makanan terkini kat pasaran. Salu je terus beli tanpa baca ape isi kandungan dalam benda yang kita nak beli tu. Then bila sedap, kita terus je war-warkan kat orang laen. Korang sume mesti tau pasal bubble tea ni kan..Macam syok je bila dapat gigit-gigit sebab dia cam kenyal2 sket. Tapi korang tau x ape benda tu? 

Pastu yang menjual minuman ni plak, rasa bangga giler-giler bila masuk majalah or surat khabar sebab menjadi pelopor utama bubble tea ni...hergghhh.

Korang tahu tak, ape bahan utama membuat bubble ni? Benda bulat-bulat tu, diperbuat dr serbuk ubi kayu yang kita panggil casava. Bahan2 ni sama mcam bahan-bahan untuk buat plastik.
Banyak benda bahaya ada dalam bubble ni, diorang turut masukkan sekali bedak plastik (Mullet-protein sekoi) untuk membuatkan bubble ni jadi lebih kenyal. Kalau lihat dalam bahan-bahan untuk buat plastik, inilah benda yang diorang masukkan. Baek korang makan je plastik dr makan bubble ni.

Korang  boleh bacab kat sini pasal bubble tea ni..click link kat bawah ni k.

Lagi satu benda yang saya suka perhatikan, ramai yang suka buat milo guna creamer. Korang tahu x, creamer tu bukan bahan tenusu, dia di perbuat dari kelapa sawit (hydrogenated palm oil).

"Some non-dairy creamers contain trans fat. Trans fat is a kind of fat that increases your bad (LDL) cholesterol while lowering the more beneficial (HDL) cholesterol. This can boost your risk of heart disease, stroke, and diabetes. You should not consume more than 2 grams of trans fat in a day, and some brands of non-dairy creamer can contain 1 gram per tablespoon"


Maksudnya, creamer ni adalah minyak sawit yang telah terhydrogenasi. Contoh hydrogenated oil macam metega, planta yang mana non dairy product la. Lagi senang kalau korang x faham gak, minyak lebih korang goreng ikan tu... tu salah satu contoh dia.

Bahaya creamer ni, sebab dia ada transfat, which is boleh sebabkan diebetic, high blood pressure, dan mcm-macam lagi penyakit bahaya. Tu sebab orang suruh minum susu, bukan campur milo ngan creamer..

Kita ni salu terlupa apa pesanan rasullullah tentang makanan. Kita sering di momokkan dengan pendapat golongan yang satu ni tentang makanan. Kalau korang perasan, golongan yang satu ni cakap kalau nak tambah darah, kena makan hati ayam dan hati lembu. Korang pernah x perasan, x ada dalam satu buku resepi diorang pown menu hati ni. Kita je yang sesuka hati percaya cakap golongan yang satu ni sebab kita percaya ilmu perubatan diorang. Jangan la jadi lembu kena cucuk hidung, perubatan tu pelopor dia adalah orang islam iaitu ibnu sina. Ibnu sina punya teori merujuk kepada sunnah rasullullah. Rasul sendiri pernah berkata, jangan makan organ dalaman, tp kita tetap percaya golongan yang satu ni, kita ketepikan sunnah rasul kita.

Kenapa organ dalaman tu bahaya? sebab, binatang dia hanya keluarkan sebahagian toksin melalui najis, selebihnya terkandung dalam paru-paru, hati, tugas 2 organ ni meneutralkan toksin yang ada dlam badan ni Binatang pernah ke makan ubat? pernah ke pergi wat medical checkup? So,kat situ lah terkandungnya toksin-toksin tadi. Macam manusia gak, camaner bersawangnya paru-paru sebab hisap rokok, bayangkan lah binatang yang x pernah gi klinik n sepital wat check up. Pastu kita ngan bangga nya makan hati, paru n limpa..

Kita ni memang suka sangat percaya ngan ape yang golongan satu ni cakap, padahal rasul kita dah gariskan beberapa panduan dalam permakanan.

Kita tahu, dalam Al-Quran sendiri ada menyebut kebaikan buah zaitun, buah tin, buah kurma dan delima, tapi ada x kita makan buah-buahan ni? yang kita makan buah epal yang kat kulit dia, orang sembur racun n letak lilin supaya berkilat...huhuhuhu best kan kita ni.

Pastu paling ketara, patutnya sebelum makan nasi kita makan buah, bukan makan nasi pastu makan buah...
Rasul sendiri, sebelum berbuka puasa dahulukan kurma, baru yang laen-laen..faham x kat situ ape maksudnya, kurma tu kan buah...kenapa rasul makan buah dulu?

Sebab, kalau kita makan buah, kita akan hadamkan buah-buahan tu, zat dia x akan hilang. Kalau kita makan nasi, KFD, MC Ronald then baru makan buah, buah tu kena que dulu untuk dihadamkan sebab nasi tu ambil masa yang lama untuk hadam. Buah mana boleh tahan lama, cuba kita tengok kalau kita potong buah, then letakkan terdedah, ape jadi. Buah tu hitam tul x? bayangkanla kalau buah tu dalam perut kita..sure dia akan membusuk..pastu yang kita dapat, toksin sebab buah tu dah busuk sebelum sempat dihadamkan...ingat dalam perut buah x leh busuk ke??? hohohoho...
Ngeri kan, ikutlah camaner rasul menjaga system percernaan baginda.

Pastu kita salu dengar pihak yang satu ni cakap minum kopi x bagus, tapi kat negara diorang banyak giler kedai kopi, starbak, coffee ban...eh mcam-macam lagi lah kedai kopi, ajaibnya sepanjang saya travel kat negara-negara dorang, lum pernah lagi saya jumpa nescafe, salu jumpa kopi sahaja, kapukcino, latte`x latte, expresso rakyat lah..macam-macam jenis kopi...
Yang kita la pergi lantak nescafe 3 in one...bangga giler bila minum nescafe tu..padahal kopi tu minuman kegemaran rasul.

Pastu, ada plak cakap kambing x bagus untuk kesihatan, kambing tu makanan kegemaran rasullullah. tapi kita salu je prasangkan ape yang rasul makan. Patutnya kita contohi permakanan rasullullah. Senang citer, dalam permakanan ni, x payah berlebihan, kalau hari-hari kita melantak sekilo daging kambing, then x keje, tido 24 jam..memangla sakit..

“Mari kita lihat bagaimana Rasulullah SAW makan hingga baginda tidak pernah menghidap sakit perut kerana apa yang dimakan. Nabi Muhammad SAW biasa memakan roti yang dibuat dari gandum asli . Gandum sempurna ( whole grain wheat ) bukan dengan tepung gandum yang telah diproses kerana kadar protein, serat dan vitamin E yang tinggi. Ilmu pengetahuan menunjukkan jika kita makan roti yang dibuat dari gandum asli, risiko untuk mendapat penyakit jantung adalah rendah.” Disini kita tahu bahwa Rasulullah amat menjaga apa yang dimakan serta manfaatnya.

Rasulullah SAW pernah mencegah kita makan ikan bersama daging karena akan cepat dapat penyakit. Ini dikerana  dalam makanan darat seperti daging dan ayam mengandungi ion positif ( + ) sedangkan dalam makanan laut seperti ikan pula mengandungi ion negatif ( – ). Kalau ikut teori sains pula dua ion ini akan menarik satu sama lain. Jadi, jika kita makan ayam bercampur ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merusak usus kita. Akibatnya,  sakit perut dan juga akan menyebab perut kita buncit.

kat bawah ni ada panduan permakanan yang korang leh gunakan sebagai panduan. Ini adalah antara amalan permakan dalam islam.

  • Jangan makan SUSU bersama DAGING
  • Jangan makan DAGING bersama IKAN
  • Jangan makan IKAN bersama SUSU
  • Jangan makan AYAM bersama SUSU
  • Jangan makan IKAN bersama TELUR
  • Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
  • Jangan makan SUSU bersama CUKA
  • Jangan makan BUAH bersama SUSU contohnya koktel
  • Jangan makan buah-buahan setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu
  • Jangan sesekali abaikan makan malam. Anda pasti cepat dimamah usia dan kolesterol dalam badan akan berganda


Penat plak menaip ni, hurm..takpe, nanti kalau ada info lagi saya akan roger-roger untuk bagi tips lagi key..

Eh lupa plak nak cakap...Nanati raya haji bakal menjelmakan, so SELAMAT HARI RAYA KORBAN






Wednesday, September 26, 2012

Bosan Dengan Berita kt TV

Bosan giler ngan berita kat TV lately ni.
Asyik ulang video yang sama, cerita yang sama, sampai dah boleh hafal dah.

I'm not voting pembangkang pown, tapi bosan dengan paparan berita yang terlalu memburuk-burukkan pembangkang. Perlu ke nak buat mcm tu? Ya Allah, kami ni Allah kurniakan akal, masih boleh berfikir, jadi x perlulah nak paparkan berita n video berulang kali. Sampai naek menyampah jadi nye.

Kami tahu kerajaan menjaga keamanan negara, tapi tolonglah wahai media massa, tolonglah jangan ulang banyak kali..kami ni nak dengar cerita negara, ekonomi, sukan, isu semasa..bukannya nak dengar cerita yang sama tiap-tiap hari.
Ni dah mcm pasang tape recorder plak...

Kami masih belum buta hati lagi nak mengundi, kami tahu siapa yang layak dan tak layak. Jika di provokasikan dengan benda mcam ni, kami pown jadi bosan...please media.....



Tuesday, September 25, 2012

Kesan Product Extra Whitening

Assalamualaikum.
Sejak dua menjak ni, kepala hotak ni rasa beku, tepu..pastu lupa. Bawak kertas tebal2, pastu ke hulu kehilir sebab nak buat kerja, sampai je kat tempat..tetiba lupa plak kerja ape yang nak buat.

Mak aiiiii.....tahap gaban dah ni sikap pelupa saya ni...tu 2 bulan lepas la. Then saya pown jumpa doktor, sebab risau mungkin perubahan hormon.

Tapi bila bukak je mulut citer ngan doktor, punyalah dia gelak. Jahanam tul doktor ni, kang kalau aku marah, dia x bagi plak nasihat tul x? nak tak nak, buat la tebal muka, biar la dia gelak sampai kiamat pown x pe...herghhhh..hampeh doktor ni...hik hik hik...

Pastu doktor tu cakap, bukan sebab hormon, then ada la sesi interview sikit.
ni soklan time dia interbiew tu:-

Doktor :- Ada pakai product pemutih, x kisah la ape-ape pown
Saya     :- Ada, saya pakai clorox n vanish
Doktor :- Maksud saya kat anggota badan lah, bukan kat lantai, x kan awak guna clorox kat muka????

padan muka kau doktor, tdi ko gelakkan aku...muahahahahahahahahahaha

Saya     :- Ada, ubat gigi extra whitening, ubat ketiak extra whitening
Doktor :- pencuci muka pakai cap ape? ada extra whitening gak ke?
Saya     :- x, saya pakai "FAIR AND LOVELY" jer

Ha??????? tu pencuci muka mak saya pakai, orang muda pown pakai gak ke?????

Sabaq ja la doktor ni, kang aku belasah, kena penjara plak kan...huhuh

Saya    :- Aah, jimat

Terkejut bila dengar explaination dia...rupanya extra whitening ni, ada bahan pemutih yang merbahaya pada otak kita.
Contohnya, ubat ketiak, ada extra alum A.K.A TAWAS. Tawas ni bahaya sebab boleh menjejaskan daya ingatan kita...hohohoho camtu jugak florida dalam extra whitening dalam ubat gigi...

Kita x perlukan semua benda extra tu sebab dalam air paip dah cukup semua benda tu, tawas tu dahla kita gunakan untuk jernih dan hilangkan bau air, then kita pakai lagi kat ketiak, berdouble-double lah kesan dia.

Tapi memang betul, tahap ingatan saya memang merosot, sampai saya kena tulis setiap benda yang saya nak beli, kalau x sure lupa tahap gaban.

Balik je rumah, saya buang semua benda-benda extra whitening tu, pakai benda biasa-biasa je, dan saya monitor tahap ingatan saya dari hari-ke hari. Dalam masa 2 bulan, banyak perubahan dia, saya dah tak payah nak tulis2, pastu dah boleh la nak hafal pape yang patut di hafal..

Sekarang ni, memang saya stop everything yang extra whitening, sebab takot............................................ so korang x yah la nak puteh sangat gigi  yerk...hohoho...tapi kalau yang ketiak tu warna agak x menarik, korang x yah risau..ada cara laen, gosok je ketiak tu ngan limau nipis hari-hari, bau hilang, ketiak pown wangi...:)

Gigi pown sama, campurkan garam ngan limau nipis, then gosok guna campuran garam n limau tu, buat salu, sure putih..




Monday, September 24, 2012

Perkara Yang Anda Perlu Tahu Bila Cuci Rambut

Assalamualaikum semua.
Kita ni perempuan memang suka sangat cuci rambut kat salon betul x? Setiap bulan tu sure korang pergi salon 2 kali kan?
Best bila orang gosok2 rambut kita, garu-garu kukit kepala kita guna kuku sampai hilang gatal2. Pastu kita lak leh suruh dia garu kuat sikit, sedap n lega kan?

Hah, dengar sini hokey! sila hentikan semua benda tu, semua tu salah! Bahaya untuk kulit kepala n rambut kita. Kita bising rambut kita berminyak, ada kelemumur banyak, so kita beranggapan, bila gosok kuat-kuat semua tu akan hilang. Kita x sedar benda tu semua perbuatan orang yang x belajar anatomi rambut n kulit kepala.

Kulit kepala kita ni sangat nipis, lepas tu akar rambut tu pun sangat mudah tertanggal kalau kita garu dengan kuat. Bila kita cuci rambut dengan menggaru kuku kat kulit kepala secara kasar atau lembut, ia tetap akan melukakan kulit kepala anda. Bila kulit kepala luka, bakteria lagi senang membiak, minyak lagi senang terkumpul dalam luka tu, kelemumur pon makin banyak kat kawasan luka tu. Then ape jadi? rambut jadi makin berminyak , berkelemumur paling teruk ditumbuhi jerawat kat kulit kepala, then ada kudis2 sebab kulit luka.

Cukup menggosok rambut menggunakan jari-jemari, gosok dengan lembut dan rileks, x perlu  tergaru-garu macam orang ada kutu. Kulit kepala x rosak, then minyak n kelemumur pown hilang.

Sebelum kita wat sesuatu jangan fikir remeh, kena fikir kessan-kesan negatif dulu. Kalau anda pergi ke saloon yang agak mewah, diorang punya hair dresser ada diploma n semua belajar tentang anatomi kulit kepala. Saya dapat info ni pown dari saloon yang saya selalu pergi tu.

Ni lagi satu info, kita selalu bising rambut kita gugur or rambut kita banyak kelemumur. Antara penyebab kepada masalah ni adalah "SIKAT". Korang pernah x basuh sikat korang? pernah tak bersihkan sikat sebelum sikat rambut? mesti jarang!!!!

Please lah basuh sikat tu, x payah basuh ngan sabun, rendam je dalam air suam, then buang habuk-habuk yang melekat. Kalau boleh pakai sikat bergigi jarang, sebab senang nak buang habuk yang terperangkap. Lagi satu tangan kotor-kotor suka sngat pegang rambut, konon nak pintal-pintal biar nampak manja-manja depan boypren...tpi korang x tau, tangan kotor tu nanti buat rambut korang rosak..

Lenkali bila  saloon, jangan bagi diorang garu garu rambut korang guna kuku yang dah boleh buat sudu tu. .. ok sekian jek..
Selamat Membaca yerkkkk...:)                                                                    

Sunday, September 23, 2012

Blue Berry Chiller Cheese Cake





Assalamualikum.
Hum, nampak x cheese cake yang sangat sedap ni...hihi..blink-blink delicious kan? kek ni x payah nak bakar, korang just letak dalam peti ais je, ala mcm kat secret resepi tu...
chiller cheese cake ni sangat sedap sebab teksture ni sangat halus dan mulus.

Mula-mula tu semua chiller cheese cake diorang guna gelatin. Tapi since gelatin halal susah sangat nak dapa, hubby cakap guna je serbuk agar-agar clear.

Alhamdulillah, menjadi kek ni, cuma perlu waktu yang agak lama untuk beku. lebih kurang 4-5 jam.

Ni resepi kek dia yerk.
250g Cream Cheese (x kisah ape brand)
1 kotak kecik whip cream
3 sudu besar gula putih ( saya x suka manis sangat)
2 biji telur
1 1/2 sudu serbuk agar-agar (di cairkan dalam air panas)
8 keping biskut merry (saya pakai julies)
3/4 cawan unsalted butter (dicairkan)
Blue Berry Jem

Untuk pengetahuan anda, saya tak gunakan tepung untuk chiller cheese cake ni.

Cara membuat base:-

Hancurkan biskut merry dan gaulkan bersama butter yang telah di cairkan,
Gaul sehingga boleh di kepalkan,
Ratakan dalam loyang bulat berukuran 5inci,
Tekan-tekan sehingga padat,
Sejukkan dalam peti ais selama setengah jam.

Cara Membuat kek:-

Putar cream cheese bersama gula sehingga menjadi putih dan licin,
Dalam bekas berasingan putar telur sehingga kembang,
kemudian masukkan ke dalam adunan cream cheese tadi,
Kemudian masukkan serbuk gelatin yang telah di cairkan tadi,
Pukul lagi, akhir sekali masukkan whip cream, pukul lagi sampai kental,
Keluarkan base tadi, kemudian masukkan adunan kek ke dalam loyang.
Ratakan dan sejukkan selama 4-5 jam,
Bila sejuk, keluarkan dan hias bahagian atas dengan blue berry jem.


Wednesday, September 19, 2012

Tee Hui Yee - Pesakit Jantung Telah Meninggal Dunia





Sediy and sayu je bila dengar berita n baca paper pasal pesakit jantung yang pernah bergantung hidup dengan jantung mekanikal telah meninggal dunia. Sempat hidup sekitar 5 tahun selepas pembedahan @4 oktober 2007. Walaupun berlainan agama, tp sebagai manusia, wajar untuk rasa simpati kat semua orang...

Saya memang mengikuti perkembangan cerita tentang gadis ni, and ada follow up status dia after operation tu.. tapi semalam bila dengar dia dah meninggal, tergamam sekejap...:(

Kat bawah ni, saya ada copykan cerita pasal hui yee yang saya ambel dr sumber-sumber kat inetrnet.


Kepada keluarga gadis ini, saya ucapkan takziah.



sumber :-

http://mukjizatsaintifik.blogspot.com/2007/10/tee-hui-yee-shahiduzzaman-dan-cellular.html


>> Sunday, October 21, 2007
#fullpost{display:inline;}
Negara digawatkan dengan kisah pembedahan pemindahan Tee Hui Yee, seorang remaja cina yang telah dijalankan di Institut Jantung Negara (IJN). Beliau adalah pengguna jantung mekanikal menggantikan jantung asal. Oleh kerana jantung mekanikal yang digunakan oleh beliau hanya mampu bertahan selama setahun, Tee Hui Yee berusaha mencari jantung asli sebagai ganti. Saban hari gadis berusia 14 tahun ini, dalam kesedihan dan tangisannya, mengira-ngira bila nafasnya akan terhenti. Namun penantiannya selama 1 tahun berakhir apabila satu pasangan suami isteri sudi mendermakan jantung anak mereka kepada Tee Hui Yee.Pada 3 Oktober 2007, jantung penderma diterbangkan terus ke Kuala Lumpur melalui penerbangan ihsan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang menunggu di Lapangan Terbang Ipoh. Menurut Utusan Malaysia, penderma tersebut berasal dari Sitiawan, Perak. Pada 4 Oktober, tepat jam 10.45 malam, Tee Hui Yee dibawa masuk ke bilik bedah dan menjalani pembedahan maraton yang berlangsung selama 13 jam.Namun begitu, Tee Hui Yee terpaksa menjalani pembedahan kali kedua apabila tubuhnya menolak jantung penderma pertama. Menurut ilmu sains perubatan, faktor utama penolakan organ insan lain disebabkan antibodi peneriama terlalu kuat. Dengan ini, sistem pertahanan badan menahan sebarang bentuk anasir luar untuk dimasukkan kedalam jasad penerima. Hasilnya, jantung atau sebarang organ tidak dapat diterima oleh tubuh penerima.Akan tetapi, di sana masih terdapat beberapa kemungkinan yang menjadi faktor penyebab kepada penolakan badan penerima terhadap organ penderma. Faktor tersebut dikenali sebagai Cellular Memory. Apakah ia Celular Memory itu? Cellular Memory ialah suatu istilah yang merujuk kepada perkara-perkara yang melibatkan memori, perangai, kegemaran dan citarasa yang mana semua itu tersimpan dalam setiap sel badan, bukan hanya tertumpu kepada otak sahaja. Menurut kajian sains lagi, setiap sel badan manusia, mampu menyimpan memori, perangai, hobi dan citarasa tuan empunya badan. Cellular Memory juga merujuk kepada kemampuan sel-sel badan menyimpan maklumat tentang personaliti, citarasa dan juga sejarah silam. Oleh itu, bagaimana pula sel-sel badan ini boleh menyimpan maklumat sepertimana otak?Kajian sains menunjukkan bahawa, semua sel berinteraksi di antara satu sama lain melalui rangkaian asid amino yang dikenali sebagai "neuropeptida" dan juga reseptor. Kajian-kajian sebelum ini berpendapat bahawa, asid amino banyak terdapat dalam otak sahaja. Namun begitu, selepas kajian baru dibuat, ia menunjukkan bahawa asid amino bukan sahaja tertumpu kepada otak, malah ia juga wujud di setiap organ terutama pada organ-organ penting seperti jantung.Kate Ruth Linton, seorang pelajar di kolej Montgomery, US, telah menulis satu jurnal berkenaan pemindahan jantung dan Cellular Memory yang bertajuk "Cellular Memory In Heart Transplant". Menurut jurnal tersebut, beberapa kajian telah dibuat terhadap penerima-penerima jantung. Kajian ini telah membuktikan bahawa penerima jantung terikut-ikut dengan tabiat serta perangai dari pendermanya.Sebagai contoh, satu kes telah berlaku pada Mei 1998 di mana satu pembedahan pemindahan jantung telah dijalankan. Claire Sylivia, seorang perempuan, menerima jantung dari seorang remaja lelaki berusia 18 tahun yang terbunuh dalam satu kemalangan motosikal. Tidak lama kemudian, Sylivia mendapati dirinya mengalami beberapa perubahan yang ketara pada selera, tabiat serta tingkah laku. Dia mendapati dirinya lebih terasa maskulin serta teringin memakan cili serta bir. Sedangkan sebelum ini Sylivia tidak menggemarinya.Selepas mendapati perubahan yang agak janggal pada dirinya, maka Sylivia pergi menemui keluarga penderma dan beliau dapati segala selera, tabiat dan tingkah laku hampir-hampir menyamai dengan Tim L., penderma jantung tersebut.



Sumber:-http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2009&dt=0111&pub=Kosmo&sec=Rencana_Utama&pg=ru_03.htm



SIAPA dapat melupakan detik cemas pemindahan jantung Tee Hui Yee pada 4 Oktober 2007 setelah jantung pertama yang didermakan kepada gadis itu tidak dapat diterima oleh tubuhnya.
Pembedahan bersejarah itu dilakukan sebaik sahaja Hui Yee menerima organ jantung dan paru-paru seorang remaja dari Sitiawan, Perak, yang meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya.
Namun beberapa jam selepas organ itu dipindahkan, tubuh Hui Yee menunjukkan penolakan. Dia terpaksa menjalani satu lagi pembedahan, kali ini daripada seorang pekerja kilang yang kematian otak akibat nahas jalan raya. Dua pembedahan maraton itu mengambil masa selama 36 jam.
Bagi kebanyakan pakar, keadaan ini dianggap ajaib kerana dua pemindahan organ yang dilakukan kurang tempoh 24 jam berakhir dengan berjaya.
Di sebalik kehebatan pakar pembedahan tersebut, ramai terlepas pandang terhadap ‘benda’ kecil yang menentukan kejayaan pembedahan itu.
“Memang fizikal kotak pemindahan organ ini seperti tempat simpanan ais namun fungsinya amat penting.
“Ia cukup berharga hinggakan kebanyakan pemindahan organ bergantung padanya,” ujar Pakar Klinikal Bedah Jabatan Pembedahan Kardiotorasik, Institut Jantung Negara (IJN), Dr. Mohd. Nazeri Nordin.
Kadar kebergantungan pakar-pakar yang terlibat dalam sesuatu kes pemindahan organ terutama jantung ke atas ‘kotak ais’ itu amat tinggi.
“Paling mudah, lihat kes Hui Yee. Dengan jarak yang agak jauh (Perak ke Kuala Lumpur), pakar perlu menghantar jantung penderma yang diperoleh dengan segera dan memastikan organ berada dalam keadaan baik.
“Justeru, kelebihan kotak ais atau lebih dikenali kotak iglu yang mampu mengekalkan suhu serendah 0 darjah Celsius ini cukup fleksibel dan praktikal dalam memindahkan jantung,” katanya yang berpengalaman selama enam tahun dalam bidang pembedahan jantung.
Bukan sekadar peti pemindahan yang menentukan keadaan jantung, plastik yang digunakan untuk mengisi organ penting itu juga cukup berperanan.
KES Hui Yee menjadi contoh terbaik kejayaan pemidahan jantung di Malaysia.
Setiap jantung yang diperoleh daripada penderma dimasukkan ke dalam plastik khas mengandungi cecair penyejuk.
“Organ itu akan dibungkus dengan tiga lapisan plastik bagi mengelakkan organ tersebut ‘bersentuhan’ secara langsung dengan litupan ais sebelum diikat dengan ketat dan teliti.
“Lapisan kedua dan ketiga adalah ‘pelindung’ sekiranya terjadi sesuatu kepada lapisan pertama. Dalam masa yang sama ia berfungsi mengekalkan suhu tersebut,” jelasnya.
DR. MOHD NAZERI NORDIN
Lebih menarik, ais yang digunakan untuk menyejukkan kandungan plastik tersebut turut diproses sendiri di IJN bagi mengurangkan risiko jangkitan.
Proses penghantaran perlu dilakukan dengan segera dan teliti kerana jangka hayat bagi jantung hanya sekitar empat jam.
“Jantung adalah organ yang paling padu dan jika pemindahan berlaku, organ ini akan diperiksa, diselamat dan dikeluarkan terlebih dahulu, kemudian barulah paru-paru.
“Tambahan pula kita tidak mahu sebarang ‘kerugian’ akibat kerosakan jantung yang berlaku kerana kesilapan teknikal,” tegasnya.
Justeru, di samping kotak ais, kenderaan khas turut digunakan bagi melancarkan proses pemindahan organ penting terutama yang melibatkan situasi kecemasan.
“Lebih pantas organ itu sampai kepada penerima, peluang menyelamatkan pesakit itu lebih besar.
“Memanglah organ jantung boleh bertahan hingga empat jam, tapi lebih lama di luar lebih banyak risiko kerosakan akan berlaku,” jelas Nazeri.
Pengendalian organ dilakukan oleh sekumpulan pakar dan petugas terlatih. Namun di Malaysia pembedahan sedemikian baru dijalankan dua kali sejak 2005 kerana kekurangan penderma.
Sehingga kini belum lagi terdapat kes organ yang diperoleh rosak kerana kecuaian petugas ketika proses penghantaran.
“Semua pihak tahu kebarangkalian untuk memperoleh satu-satu organ terutama jantung bukannya mudah. Kami anggap detik ‘timbulnya’ organ untuk didermakan adalah saat yang cukup berharga.
“Ia teramat berharga hingga setiap langkah yang diambil dirancang dengan teliti,” ujarnya.