Pages

Wednesday, December 26, 2012

Happy New Year

Assalamualaikum.
Selamat tinggal tahun 2012 dan selamat datang tahun 2013.

Pejam celik dah setahun rupanya berlalu, rasa macam sekejap sangat. Alhamdulillah, setiap tahun adalah tahun bahagia dan gembira untuk kita semua, walaupun ada masa dan ketika kita dilanda musibah, tapi huungnya ada kemanisan yang tak dapat diungkapkan dengan kata-kata.

Azam tahun baru juga pasti menjadi agenda utama dalam hidup kita, walaupun ada saki baki azam yang tak tertunai lagi.
Sesuai dengan peningkatan usia yang menginjak ke angka 30an, azam tahun baru juga menampakkan sisi yang lebih matang. Jika dulu azam baru nak gaji besar, kereta besar, laptop, melancong bagai...tapi sekarang lebih kearah kekeluargaan.

Lebih selesa bercerita tentang keluarga dari isu lain. Malah tahun baru 2013 yang bakal menjengukkan muka ni pun, sudah terasa keseronokkannya...

Hobi pun sudah mula bertukar, jika dahulu sebelum berkahwin, saya gemar aktiviti lasak seperti menunggang kuda, rock climbing, wall climbing, hiking dan sebagainya. Tetapi sekarang ni, saya agak sibuk dengan dunia kreatif saya...suka baking, dessert, masak-masak and sewing and create goodies gitew..ala emak-emak kan saya sekarang...:):):)

Alangkah seronok apabila usia menginjak ke angka 30an...sisi saya yang dahulu kala agak cepat panas jika dicuit sudah semakin sejuk macam salji...yang paling membahagiakan bila saya sendiri tidak dikelilingi insan-insan yang boleh mencemari minda saya dengan gossip2 liar...hehehehe liar sangat kan gossip tuh.

Hati pun makin tenang, mungkin betul orang kata, bila kita semakin berusia, kita akan suka sesuatu yang bersifat matang...sebagai contoh..jika dulu kegilaan saya adalah novel cinta...tapi sekarang sudah bertukar pulaks...penulis kesukaan saya kini ialah faisal tehrani..

Apepun selamat tahun baru untuk semua..:)))Tuesday, December 25, 2012

Siti Musliha

Assalamualaikum.
Pagi tadi masa dalam perjalanan ke ofis, saya dengar radio hot FM, kebetulan ada segmen anuar zain, ceria memanjang sepanjang drive kereta tu. Tiba-tiba ada satu panggilan dr siti musliha. Kalau korang ingatla, sekitar tahun 80an dulu, ada insan kecil yang kekurangan dari segi fizikal, tapi mempunyai suara lemak merdu. Tersentuh sekejap bila ingat pemilik suara tu adalah siti musliha.

Ni ada sedikit biodata Siti Musliha

Dilahirkan pada 10 January 1983 di kajang selangor
Anak kepada pasangan Mohd. Mustafa Manap dan Rohani Atan
Lagu pertama beliau ialah Hujan Air Mata
Drama pertama beliau pula ialah bukan ku pinta
Membuat penampilan utama di Malaysia Hari Ini pada tahun 1994
Bersekolah di Sekolah Menengah Kebangsaan Pendidikan Khas Setapak Kuala Lumpur
Dr Wan Azizah adalah insan yang bertanggungjawapm mengenengahkan masalah yang dihadapi Siti Musliha
Melakukan pembedahan pertama pada tahun 1984 di sebuah hospital di Adelaide, Australia
Pembedahan susulan dilakukan pada tahun 1988
Pembedahan ketiga pula dilakukan pada tahun 1994


Pembedahan kali pertama ini telah memakan masa selama 10 jam. Pembedahan dilakukan untuk membentuk wajah Siti Musliha. Selain itu, doktor juga telah menjalankan pembedahan untuk memisahkan jari beliau yang bercantum.

Pembedahan kedua untuk membetulkan kedudukan hidung beliau. Menurut sumber, kedudukan lubang hidung beliau tidak selari, hanya dengan pembedahan dapat memulihkan sedikit sebanyak struktur hidung beliau.
Kos pembedahan untuk ketiga-tiganya memakan adalah sebanyak 1juta, dan kos ini adalah hasil dari insan-insan yang perihatin terhadap penderitaan beliau.

Saya tak suka gelarkan beliau ini sebagai insan OKU (orang kelainan upaya) sebab bagi saya keupayaan dia sama sahaja dengan kita semua. Saya lebih selesa memanggil beliau sebagai insan paling istimewa. Kenapa istimewa? sebab dia melakukan semua perkara dengan berpandukan mata hati. Orang macam kita ni pown belum tentu boleh beristiqamah macam beliau ni, kalau ada suara sedap, kita suka berkaraoke (termasuk diri saya sekalik lah..hehehe), tapi beliau lebih suka menggunakan suara yang lunak itu dengan mengalunkan ayat-ayat suci Al-Quran.

Saya x tahu nak bayangkan zaman persekolahan beliau bagaimana. Sedangkan dahulu, ketika saya bersekolah rendah, ejek mengejek ni adalah perkara biasa. Teringat tentang seorang sahabat saya yang mempunyai bapa yang golongan istimewa juga. Rasanya tiap hari dia menangis sebab kena ejek. Kesian pown ada masa tu, tapi macam biasalah, manusia memang sukar diduga. Mengejek orang sesuka hati sampai terlupa balasan Allah. Cuma baru-baru ni, bila saya berjumpa balik dengan orang yang mengejek kawan saya tu, saya agak tersentak bila melihat anaknya. Apa yang pernah di ejek kepada kawan saya itu, Allah kurniakan kepada anaknya sendiri. Cepat-cepat saya beristighfar, besar betul kuasa Allah. Masa jumpa tu, ada sesalan diwajah dia, sampai minta no telephone rakan saya yang pernah dijadikan bahan ejekan dia ketika zaman sekolah. Walaupun dia x meluahkan hasrat sebenar, tapi saya tahu, dia ingin memohon maaf atas salah silapnya. Apapun mungkin kebetulan atau sebaliknya, hanya Allah yang tahu sesuatu yang disebalik had kuasa seorang manusia.

Saya suka menjadikan perkara ini sebagai ikhtibar, yang penting Musliha boleh menjalani kehidupan seperti biasa. Impian saya pula, sebelum saya menutup mata, saya teringin berjumpa dengan Musliha.

Cerita lebih lanjut, sila click salah satu dr link dibawah
http://bilatergigithalia.com/2011/04/23/terjawab-persoalan-ini-dia-siti-musliha-2011/
http://www.queachmad.com/2012/11/cerita-siti-musliha-selepas-17-tahun.html
http://www.szlihin.com/2012/07/kisah-siti-musliha-dahulu-dan-sekarang.html