Pages

Monday, July 7, 2014

Kisah Tauladan


Kelihatan seorang lelaki muda berkopiah sedang menongkat dagu ditepi masjid. Melihat anak muda yang dalam kesedihan itu, seorang tua bergelar imam mendekatinya.
 
Imam : wahai anak muda, mengapa termenung panjang?
 
Anak muda : Imam, aku sangat kusut memikirkan kehidupan  yang semakin rumit dari hari-kehari
 
Imam: ceritakan kepadaku, mungkin aku boleh membantu untuk menyelesaikan masalah mu itu
 
Anak muda : tiada siapa yang akan faham dan dapat menyelami apa yang aku rasakan ini, malah imam sendiri tidak mungkin akan dapat membantu
 
Imam : Cubalah ceritakan dulu, jangan mudah buat tanggapan jika belum mencuba
 
Anak muda : Imam, aku mempunyai seorang ibu, ibu kandung yang melahirkan aku kedunia ini, tetapi aku sangat jijik memandang muka ibuku itu?
 
Imam : Apakah yang ibumu lakukan sehingga kau jijik untuk melihat wajahnya?
 
Anak muda : Ibu ku seorang  pelacur, dia bekerja menjual tubuh untuk menyara aku setelah bapaku meninggal dunia, aku tidak faham kenapa ibu ku sanggup menjual tubuhnya, sedangkan masih ada pekerjaan lain yang halal
 
Imam : adakah sekarang ibu mu masih menjadi pelacur?
 
Anak muda : Tidak, sudah lama ibuku meninggalkan pekerjaan itu dan sudah bertaubat
 
Imam : adakah ibumu menyesal dengan perbuatannya dahulu?
 
Anak muda : ya, ibuku setiap hari meratapi dosa yang telah dilakukan, hamper sepanjang malam ibuku menangis ketika solat tahajjud dan taubat
 
Imam : Apakah perkara paling buruk yang ibumu pernah lakukan terhadapmu?
 
Anak muda : ketika aku berumur 11 tahun, aku melihat ibuku membawa masuk lelaki kedalam rumah, kemudian aku mereka bemesra didalam bilik sehingga subuh. Aku tidak memahami apa-apa ketika itu. Sehinggalah jiran-jiran mengejek mengatakan aku anak pelacur. Ketika itu baru aku tahu apa pekerjaan sebenar ibuku.
 
Imam: Adakah kau masih mengingati kejadian tersebut?
 
Anak muda : mana mungkin aku melupakan peristiwa tersebut. Di sebabkan ibu ku, aku dihina, di kecam oleh masyarakat. Kemana sahaja aku pergi, pasti ada yang memanggilku dengan panggilan anak pelacur.
 
Imam : Ibumu telah bertaubat, tetapi kamu masih tidak boleh maafkan dia dan menerimanya kembali?
 
Anak muda : tidak, aku tidak boleh memaafkan ibuku, aku masih tidak boleh menerimanya. Dia tersangat jijik pada pandangan mataku. Biar seratus tahun lagi, aku pasti tidak melupakan peritiwa itu
 
Imam : adakah kau berasa tenang bila membiarkan ibumu sebegitu? Adakah kau hidup di bumi Allah ini hanya untuk melihat kisah silam seseorang? Adakah hatimu puas bila melihat ibumu memendam rasa? Wajarkah ibumu dihukum begitu, sedangkan dialah insan yang melahirkan kau dan membesarkan kau hingga kau berjaya? Siapa dirimu di bandingkan dengan Allah yang menjadikan manusia? Sedangkan Allah maha pengampun dan mengasihi hambanya? Adakah ibumu tidak layak diberi peluang untuk bertaubat?
 
 
Terdiam seketika anak muda itu apabila mendengar hujah imam tersebut. Terdiam apabila memikirkan kebenaran disebalik hujah2 itu. Memang benar, hatinya tidak pernah tenang, sepanjang hidup hatinya diselubungi dendam dan amarah. Dia hanya melihat kisah silam tanpa melihat keadaan sekarang. Dia menidakkan taubat  dan hijrah yang dilakukan oleh ibunya. Hatinya hanya tahu memandang hina tanpa belas kasihan, sedangkan dia terlupa dia juga mempunyai kesilapan yang berlipat kali ganda iaitu derhaka kepada ibunya. Memang ibunya melakukan dosa besar. Tetapi itu dahulu, ibunya telah jauh berubah, telah meninggalkan segala perbuatan kejinya itu. Sudah hampir 20 tahun peristiwa itu berlalu, dan sudah 20 tahun juga ibunya bertafakur diatas tikar sejadah memohon ampun dari Penciptanya…
 
Imam : pulanglah kerumah, mintalah ampun dari ibumu. Jika masa itu boleh diundur, pastinya ibumu tidak akan memilih jalan tersebut. Sesungguhnya kita sebagai manusia adakalanya kita dilitupi oleh Zaman jahil, tetapi apabila hidayah itu datang, taubat itu adalah pasti. Sesungguhnya ibumu tergolong dalam insan terpilih. Sebagai manusia, kita tidak berhak menilai seseorang itu berlandaskan kisah silam mereka.
 
“Sesungguhnya sesuatu yang batil pada pandangan mata kita, tidak semestinya batil pada pandangan Allah”
 
Moral of the story :
 
Sebagai manusia, kita terlalu suka mencari kelemahan orang lain sehingga kita terlupa diri kita juga lemah dan penuh dosa. Adakalanya didalam hati kita terkumpul dendam yang sengaja dicetuskan oleh diri sendiri.
 
Kita hidup untuk apa? Untuk masa silam atau masa hadapan? Masa silam tidak boleh di ulang, tidak boleh diubah. Tetapi masa hadapan kita boleh perbaiki supaya tidak terkeluar dari landasan sebenar.
 
Kadang-kadang kita terlalu suka mengheret orang lain didalam perbalahan di kalangan kita. Kita tanpa segan silu menuduh dan menuding jari mengatakan sipolan bin sipolan itulah yang menyebabkan hidup kita berantakan. Tetapi kita terlupa, dalam  kita menyalahkan orang lain, sebenarnya diri kita itulah yang menyebabkan berlakunya permasalahan tersebut. Tetapi kita dibutakan dengan dengan sikap degil dan ego diri kita sendiri. Walau beratus kali dinasihati, kita tetap dengan kedegilan kita.
 
Dalam islam sendiri ada menyebut, jika kita terdengar sesuatu perkhabaran, adalah wajib untuk kita menyiasat kesahihan berita tersebut. Dan mestilah dari saksi-saksi yang adil, mendengar dari kedua belah pihak. Bukan sekadar membuat andaian. Biar tersalah anggap, tetapi jangan tersalah hukum.
 
Adakalanya sebahagian dari manusia suka bersikap senyap bukan sebab salah, tetapi tidak ada gunanya untu kita bercerita tentang sesuatu perkara yang lepas. Menganggap tidak guna mulia disisi manusia, tetapi pandangan pencipta kita sendiri. Tidak perlu takut dengan andaian manusia, yang perlu takut adalah dengan pencipta yang satu.
 
Tidak perlu risau jika dipandang hina atau di salah anggap, yang penting ketika dipadang masyar tempat kita diadili nanti. Di situ segala pembohongan akan terlerai, akan ditelanjangkan satu persatu. Jika didunia kita menyorokkan salah kita, tetapi tidak diakhirat.
 
Benar, tidak perlu gentar, apa yang paling digentarkan pabila saat sakarulmaut tiba, akibat terlau banyak menceritakan keburukan orang lain, mengaibkan orang lain, risau lidah akan berhenti tatkala malaikat maut datang menjemput.
 
Fitnah ini sudah wujud dari dahulu lagi, dan punca fitnah itu sendiri kebanyakkannya datangnya dari kaum hawa. Kaum yang suka sampai menyampai2 cerita. Dari cerita yang sedikit kemudian ditokok tambah sehingga mengaibkan insan lain…
 
Jauhilah sifat-sifat mazmumah ini. Tidak ada gunanya kita mengaku bahawa kita kenal Allah, kita kenal nabi Muhammad itu siapa, tetapi dalam kehidupan seharian kita, kita masih bersangka buruk pada insan lain. Belajar mencari salah diri  kita sendiri sebelum mencari kesalahan orang lain…
 
 

Sunday, July 6, 2014

Hippopo Spa and Wellness for Babies

SPA FOR BABIES


Assalamualaikum.
 
Hari ni just nak share something yang best dan bagus untuk anak-anak kita.

Pernah tak bayi anda meragam? Kadang-kadang bukan setakat meragam biasa, kita angkat bontot nak pergi toilet pun dia menangis….yup, benda tu memang berlaku pada my baby iqbal. Google untuk dapatkan sesuatu yang boleh kurangkan meragam dia tuh..
 
And akhirnya jumpa dengan satu web site for baby

Ni adalah spa untuk baby dan kanak-kanak. Banyak sangat kebaikan yang kita boleh dapat if pergi sini. Kat sini ada massage and swimming for baby. Dari seawal 6 bulan kita dah boleh ajar baby kita swimming, jangan risau, pelatih di sini semua berkelulusan dan mereka akan pantau setiap gerak geri baby kita…air tu sejuk? Owh tidak, untuk baby, air dalam swimming pool tu adalah air suam, so baby x akan rasa sejuk, malah lebih comfort…

Ni antara kebaikan yang kita boleh dapati dari massage n swimming ni;


1)      Longer sleep and relaxation

2)      Improved baby’s health and growth

3)      Reduce crying and emotional stress

4)      Encourage brain development

5)      Enhance baby confidence and security

6)      Boost baby emotional stability

 
Get all the info from this web site ya…

 This weekend InsyaAllah akan pergi ke SPA tu, so I will write the review after visit the SPA…