Pages

Tuesday, December 31, 2013

Gosip Laki Bini

Macam selalu, gosip sebelum tidor...

Beliau: kenapa mie x suka facebook, intagram or pape lah?
Aku: Bukan x suka, tapi menyampah
Beliau: Kenapa menyampah?
Aku: Sebab status2 dalam facebook tuh
Beliau: Status camaner?
Aku: Yelah, status merapu n mengarut
Beliau: Yelah, contohnya?
Aku: Nak contoh ek?, ni antara yang membuatkan mie tutp terus facebook 3 tahun lepaslah.

Status 1: "Selamat hari lahir sayang, you are my everything, love u muah2". Tapi ni time tengah bahagia. sehari lepas tu, bila bukak fb tetibe ada updates plak tulis cenggini. " Sial nyer jantan, ko ingat aku ni apa? sukati je nak suh aku buat itu ini?

Situasi 2: "Aku rasa menyampah je ngan sorang minah nu, depan aku baik, belakang aku memacam kau kutuk aku". Ni time sebelum orang yang dia sindir tu baca status dia la, lepas orang tu baca, status bertukar cenggini plak. "Ya Allah, tabahkan hatiku ini, elakkan daku dari golongan yang suka menghina dan mengumpat ini.

Situasi 3: "Macam bodoh je kerja kompany ni, macam macai aku dibuatnya. Wou, kau ingat aku kuli ke? @##i, @#%l, @(+-/*&t, ingat aku hadap sangat ke gaji kt situ..pui.." Tu status sebelum dapat increment n bonusla. Bila dapat increment n bonus, terus jd camni. "Syukur, Dapat rezeki, terima kasih boss n management team. Jasamu ku kenang, dan semoga kalian semua dirahmati Allah.

Ha, camaner tu bang? hipokrit giler kot, sindir2, pastu jd lain. lafipown dari tengok n baca madalah diorang, banyak lg benda lain aku nk buat kot. orang yang s lu sangat merungut ni, hidup dioranf memang x stabil, dari terus merungut, better berdoa jerk...tulah pasal mie tutup facebook...tu belum gosip pasal parti, ...

 Beliau: Tapi mie ada blog.
Aku : Blog tu lain, tak plak pernah citer pasal dalam kain, yang ada isu semasa yang dikupas secara professional. Lagipown, brblog ni menjana pendapatan...slama ni, duit nuffnang tulah banyak membantu...
Beliau: Abang pown x suka. tu sebab abang x active n jarang bukak. kengkadang ntah sesapa tah yang request friend...
Aku: Dah lah bang, x yah berat kepala nk memikioenyer, tido lagi baik.sok nak soping, tapu mie nak layan citer korea sebelum tido....muahahaha


Debabnya Sang Kuriang neh





Selamat Tahun Baru

Alhamdulillah, dah masuk tahun 2014.

Eh meletup2 plak bunga api nih..Alhamdulillah dapat sambut tahun baru dengan orang baru...

Korang,, tetiba nak share sikit tentang sesuatu..pernah x korang rasa rezeki korang susah sangat. Maksud aku, bukan setakat rezeki duit, tapi jodoh, kerja, anak, keluarga, bahagia dan macam2 lagi.

Aku just nak citer, kalau korang rasa jodoh korang berat sangat, pernah korang cuba fikir dan renungkan kenapa? memang jodoh belum sampai, tp kadang-kadang sikap kita sendiri yang menyumbang kepada benda mcamtu. Pernah x korang tengok sahabat or musuh korang dapat kahwin awal? then korang tetiba rasa cemburu and doakan supaya dia putus tunang, or cerai berai? Yes kat situ silap korang sebenarnya, doa tu berbalik kt korang.

Then pernah x tetiba korang fikir napa korang susah sangat nak dapat rezekinanak? cuba korang fikir balik apa silap korang? pernah x terdetik kt hati korang perasaan cemburu bila tengok kengkawan or musuh korang preggy? Then korang terdeti dalam hati doakan dia gugur?

lagi...pernah tak korang rasa perjalanan hidup korang susah sangat2, korang gaji hebat gak, tp hidup korang sunyi, bila balik rumah korang laki bini buat hal memasing? cuba korang fikir balik, adakah korang layan dengan baik kedua orang tua korang?

Seriyes beb, kalau ko menungkan, nanti korang akan muhasabah diri korang balik. Benda ni pernah jd kat aku satu masa dulu. Aku pernah rasa cam berat sangat jodoh aku, tiap kali mesti ada halangan, sampai aku tak larat nk hadap. then seminggu aku ambik cuti n back to basic balik, semua benda aku menungkan and akhirnya akunjumpa jawapan dia.

Aku x malu nak mengaku salah kalau benda tu memang salah aku. Yup, ayah aku kahwin lain selepas 11 tahun mak aku meninggal. Tapi time tu aku x leh terima, aku rasa mcam kasih sayang ayah aku terbelah dua. Aku sakit hati sesangat sebab aku dah x dapat raya ngan ayah aku lg, pastu ayah aku dah jarang call or sms aku, semua tumpuan dia lebih kepada family baru. Paling teruk aku rasa ayah aku khianati arwah mak aku. time tu aku fikir yang ayah aku pentingkan diri sendiri and sanggup khianat cinta mak aku. Memang aku x suka mak tiri aku time tu, aku sanggup anggap diyer perampas.

Tapi aku silap beb, aku x berada kt tmpat ayah aku, dan aku x pernah tau apa dia rasa, dan aku x tahu apa yang jadi dalam hidup dia masa dia ngan arwah msk aku. bukan maksudnya mak aku x baik, tp kita sebagai anak, x akan tahu apa yang berlaku dalam hubungan diorang. kalau tanya aku of course aku akan bias, sebab dia mak aku...so memang aku akan cakp dia ibu yang sempurna. Tapi tu pada diri aky. Pada ayah aku, aku x tahu apa dia rasa. So aku x ada hak untuk nilai ayah cinta ayah aku, and tuduh dia khianat. Dia ada sebab tersendiri  kenapa dia nak kawen. Patutnya aku x payah sibuk2, sebab itukan hal orang tua2, dan dia enough matured to decide which is better.

So aku mintak maaf kat both parent aku, and start dr haritu, aku bukak buku baru.

Salah satu benda yang aku lupa is, Taraf dan kedudukan mak tiri tu, sama dengan mak kandung. Dosa tetap dosa, balasan tetap ada if aku lukakan hati dia. bayangkan berapa guni dosa aku dah buat kt dia, berapa banyak gosip aku dah buat...seriyes aku menangis bila fikirkan balik...lepas je aku mintak maaf semua clear, aku bertunang, nikah dan Allah permudahkan aku dapat zuriat...

And lagi satu benda yang aku buat is, aku minta maaf kat semua ex boypren aku yang pernah aku sakitkan hati diorang, berbakul bajul airmata aku keluar mada nk mintak maaf tu, and siap ada yang nak berbaik balik ngn aku, tapi aku ckp aku x nak. yelah aku adalah manusia yang bila sesuatu hubungan tu dah putus, aku x boleh nak repeat balik. if sambung pon, x akan jadi macam dulu (kalau aku betul betul declare as couple lah).
Seriyes, aku x boley hipokrit, aku kalau dah jdi camtu, ko cuma nmpak jasad aku tercongok kt sebelah kau, tp namanya aku nk bercakap tu, memang susah. aku akan jadi sangat pendiam. Bukan aku x suka, tapi bg aku, aku x syka sesuatu hubungan yang dah spoiled tu dibaiki balik, sebab kesan tampal tu akan ada..so maintain as kawan jelah...

so seb bek diorang faham, and Alhamdulillah lepas tu, rezeki dalam semua benda jadi senang.
pernah aku risau lepas kahwin duit x cukup, then Allah murahkan rezeki aku. And camtu gak lepas bersalin, tiba2 ada rezeki lain menyusul...amin...

So kalau korang pernah rada camni, better muhasabah diri korang duly.

Monday, December 30, 2013

Alahai Mertua

Assalam.

Dah lama x tulis tentang isu2 semasa, so rini saya nk cerita sikit tentang bab 'MERTUA'.

Korang semua mesti tertanya tanya kenapa saya tulis isu ni...dan korang semua dah boleh agak kan?.. Yup betul tekaan korang tu. Saya terpanggil nak menulis selepas terbaca cerita Johan Ashaari dan Lana Nordin yang digosipkan putus cinta gara-gara tidak direstui oleh ibu johan. Tapi mcm biasalah, benda ni kan gosip... so saya x nak ulas lah. Apa yang saya nk tulis ni adalah sedikit peringatan untuk diri saya sendiri sebagai seorang ibu dan juga kepada semua ibu2 yang bergelar ibu.

Yes dear, dah namanya mertua, memang x akan sama dengan mak sendiri. Kalau tak, x akan ada cerita pasal ibu mertua ku, betul x? Saya sendiri pon risau bila anak lelaki saya nak berkahwin nanti, mampukah nak jadi ibu mertua yang baik?

Memang sebagai ibu korang nak orang yang akan berkahwin denan anak korang adalah dari keturunan elok2, baka yang elok2, tapi pernah x korang terfikir, elok sangat ke keturunan kita? hebat sangat ke? sedangkan keturunan orang alim pown masih ada yang terpesong, inikan pula kita yang biasa2 je.

Kadang2 korang menongkah langit, seolah hebat sangat sampai perempuan tertentu je layak untuk anak korang. Mana2peremouan yang korang nampak perangai macam jahanam tu, korang terus reject. Sedangkan dalam kepala otak korang x pernah terfikir, korang tu baik sangat ke mada zaman muda dulu?

Sedar x korang, disebabkan perangai korang, anak gadis yang ikhlas nak berubah kearah kebaikan, akan terus jd liar disebabkan adanya mertua yang macam korang nih.
Yang beranggapan gadis ni hanya merosakkan susur galur korang dan melabelkan mereka ni ahli neraka...padaha syurga neraka tu rahsia Allah...

Bagi aku senang je, if gadis2 kat luar tu, kalau korang dapat ibu mertua macamni, baik korang blah and carik orang lain, x payah buang masa n air mata nak mengadap orang cenggini...baik korang carik lelaki yang anak yatim piatu...so x payah nk sakit kepala....hehe...

Apepun, untuk ibu2 yang bakal bergelar mertua, jangan bersikap macamni, beri ruang, insyaAllah berbaloi...

Sunday, December 29, 2013

Masker oh Masker

Salam.

Banyak betul benda yang perlu saya elakkan bila dah beranak kecik ni, bukan x boleh langsung, tapi kena ambil kira masa bila kita nk buat aktiviti yang kita suka.

Biasalah, lepas bersalin, mesti ada kulit mati kt muka and badan kan? Memang boleh pegi spa, tpai sebelum tu, mana daki n kulit mati yang boleh buang tu, buang lah dulu...at least tak lah nampak pemalas sangat kan. So sebelum pagi spa, saya buatla facial kt rumah dulu. Tapi sebelum tu, kena tidurkan sang kuriang ni dulu.

Bila sang kuriang dah tido, saya start buat senaman dulu, then lepas tu, baru wat facial, settle facial saya pakai masker benkoang kat muka. sementara tunggu nak kering tu, tetiba sang kuriang bangun nak menyusu. Saya pun pegi lah angkat dia, bila dia bukak mata, terus dia menangis kuat..kuat giler lak tu, sampai x ada suara..pastu tangan dia pukul badan saya..panic gak ingat dia kena gigit semut ke apa...jenuh pujuk dia, agah2 dia, sikit pon dia x senyap...time tu saya pown dokonglah dia baak kat depan cermin, yelah salu kalau auruh dia tengok cermin dia akan gelak2...sampai je kat cermin, terus tepuk dahi...patut pown sang kuriang melalak bagai nak rak..rupanya muka saya putih sebab pakai masker...mungkin dia ingat saya ni hantu kottt.....


Tuesday, December 24, 2013

Lahirlah Sang Kuriang@ Audra Iqbal

Salam semua. Dah lepas pantang ni, barulah dapat menjenguk blog ni. Thanks pada kawan-kawan and family yang datang melawat and sahabat yang sentiasa mendoakan saya dipermudahkan bersalin.

Jujurnya, dari saat hamil sampailah bersalin adalah waktu yang sangat mencabar tapi teramat indah.

Masa saya disahkan hamil, kandungan sudah pon berusia 8 minggu. Masatu, memang x tahu langsung saya mengandung. Seingat saya saya rasa perut macam sakit- sakit, then badan agak berisi, risau bila badan naik, then saya terus ambik package untuk lose weight. instructor pon suruh saya buat pregnancy test before proceed sebab dia x nak responsible if anything happen. Saya pon buatlah, time tu kt opis, lepas 5 minit tengok balik, ada 2 line. Terkejut and tak sangka sangat- sangat, yelah sebelum tu saya bunting pelamin, tapi kecundang ditengah jalan...menitik air mata, terus call hubby n bagitau lepas tu, ambik wuduk and buat solat syukur.

Readers, time tu hanya Allah je yang tahu apa isi hati saya, yelah masa gugur dulu, orang yang dekat dengan saya berulang kali caksp saya gugur sebab rahim saya lemah. Memang terkilan dengan kata-kata dia, tapi beliau suruh saya bersabar dan maafkan dia. Saya hanya mampu mengadu pada Allah dan buktikan bahawa saya mampu lahirkan zuriat dengan izin Allah.

Sepanjang mengandung, memang mencabar, morning sickness sampai usia kandungan mencecah 5 bulan. Saya hanya boleh makan biskut, roti dan air soya jer. Air masak biasa pon kalau minum, muntah balik, yang saya lalu air zam- zam jer...tiap - tiap hari kalau lalu dekat pantry or kedai makan, muntah belilah jawapnya. Bila bulan keenam baru dapat makan sedap sikit, tekak dah boleh terima, cuma still mulut rasa pahit je. rasa pahit mulut tu sampai nak bersalin pown saya still rasa.

Seingat saya makanan yang saya lalu hanyalah makanan pakistan dan india jer. Tiap hari, makan beriyani, naan, kari n segala makanan pedas serta berempah.

Saya pulun h bis, tapu berat cuma naik 8 kg jer...yang besar cuma perut, mcm nk meletup jer..sebab si kecik ni yang membesar....


Kalau nk cerita pengalaman bersalin, semua sama jer. Sakit semua sama, cuma kejap or lambat jer...saya masuk labour room pukul 4 pagi, padahal masa pukul 12 malam dah bukak 4 cm. cuma time tu contraction x kuat sangat, sakit pown kejap je...siap boleh mkn burger lagi...huhu...

So contraction rasa masa dah bukak 8-9 cm....sakit memang sakit, tapi masa tengok si debab tu keluar n dia letak atas badan, terus menangis....he is a boy...scan dulu girl...time tu scan 4D, and dok ckap girl, masa Scan kt tmpat lain 2D, dok cakp boy..tapi naluri kuat cakap dia lelaki...Alhamdullillah.

Perasaan jadi ibu memang susah nk cakap, paturla orang cakap mental kena kuat, kalau x, boleh meroyan. Bayangkan waktu saya perlukan sokongan, ada insan yang kurang menjaga bahasa. Baby time tu kena kuning, and saya risau setengah mati, boleh pulak insan tu cakap kuning ni boleh sebabkan otak anak cacat. Yes, i know the risk, tapu bukan mcm tu cara nak sampaikan fakta begitu...ada caranya...sekali lg saya kena faham situasi insan itu...

Memang x sempat nk berpantang betul- betul pown. Sekadar yang boleh jer.
Tapi now alhamdulillah, become better. Pada insan yang suka provok hidup saya dan kadang- kadang suka menjadikan sesuatu isu itu besar, thanks pada korang yerk...one find day Allah will pay back. Jujurnya, saya x mampu maafkan apa yang telah anda lakukan. Fikirkanlah dengan matang....

Sang Kuriang Dah Sebulan




Christmas Dinner

Assalam semua. Alhamdulillah 44 confinement days dah pown berlalu, and dah boleh masak balik. Tangan ni gatal sangat nak pegang kuali and masuk dapur....Malam ni sempena besday beliau, saya buat beef steak jer, x payah resepi sebab mana2 steak sama jer...


Thursday, November 21, 2013

Tentang Kami

Assalam. Lama saya senyap, rindu dekat blog tapi perjuangan perlu diteruskan...Alhamdulillah, 12/11/2013@13:37 pm, Audra Iqbal selamat dilahirkan. Sakit memang sakit, tapi bila tengok dia keluar, kemudian senyum pada saya, hilang terus rasa sakit yang ada....

Tapi tula, sehari lepas bersalin and nak discharge, tiba-tiba iqbal kena kuning, as a mother  who just give a birth, of course rasa sedih bila iqbal kena tahan di NICU sebab kuning tinggi. Masa datang nk breast feed, hati saya luluh bila tengok Iqbal duduk bawah lampu photo untuk hilangkan kuning. Walaupun Mata Iqbal ditutp bila dok bawah lampu, tp bila dia dengar je suara saya, terus dia menangis and bukak penutup mata...Ya Allah masa ni, memang tk sanggup nk tengok dia, sediy n rindu sangat2.

Hari kedua terus mintak duduk wad biasa supaya boleh jaga Iqbal. Alhamdulilah kebah, n boleh balik rumah. Tapi....esknya kuning dia datang balik, kali ni mencecah 300 lebih, lagi sekali kena tahan wad, tapi saya mintak untuk duduk dua hari supaya kuning Iqbal betul - betul sembuh. 2 hari di wad buat saya insaf, anak saya cuma kuning biasa je, tpi saya dah menangis bagai nak rak, sedangkan bila saya lalu di bilik- bilik lai, ramai g bayi yang mengidap penyakit lebih teru dari Iqbal...

Alhamdulilah, bacaan terakhir menunjukkan perubahan positif, kuning reduce almost 90% , kami dibenarkan balik







Tuesday, October 29, 2013

Pantang Selepas Bersalin

Salam dear,
Just nak share satu entry pasal berpantang,
Korang suka x time berpantang?
Nak –nak bila berpantang tu melibatkan kaedah tradisional,
Aku ni memang degil and x suka ikut benda-benda yang aku rasa tak logic,
Kalau korang belajar bio mesti korang akan setuju ngan aku,
Aku lebih percaya kat benda yang dah dibuktikan melalui research oleh medical practicioner,

Ape pendapat korang pasal berbengkung?
Yang korang kena seksa diri korang dari atas sampai bawah,
Dah macam mayat kena balut,
Pastu ikat terik-terik sampai nak bernafas pown susah,
Ewwww aku x rela kot, gila kau, dah menyeksa nyawa kot,
Pastu ko leh tak bayangkan,
Kau baru je lepas bersalin,
Pastu kau nyer darah nifas x kering lagi,
Tapi still kena pakai bengkung,
Pastu menyusahkan hidup bila nak tukar pad,
Nak berak, nak kencing,
Pastu kena pakai balik….
Hygene ke kalau camtu,
Tak nak aku,
X hyegene langsung.
Pastu aku x sanggup nak biarkan diri aku terseksa dengan bengkung tuh.

Korang sedia maklum kan,
Darah nifas tu adalah darah toksin yang keluar lepas bersalin,
Toksin yang keluar tu, adalah toksin dari seluruh badan,
Dia akan turun ke bawah, so if korang pakai bengkung tu,
Tak ke menggugat kelancaran pembuangan toksin????
So kenapa nak bengkung?
Dah la time tu Rahim korang still mengembang dan bengkak lagi,
Pastu korang seksa Rahim korang dengan tekankan dia kedalam…

Senang je kalau nak kurus, nak keluarkan toksin, nak susutkan Rahim,
Breast feed je baby korang, settle semua beb….
X payah sibuk nak jaga adat,
Sampai korang kena guna pepatah “biar mati anak, jangan mati adat”,
Nak kurus kena pakai bengkung ke?
Aku x nampak kat mana logic dia,
Setahu aku, cikgu pendidikan jasmani aku cakap,
Nak kurus, kena excersize,
X pulak aku dengar dia suh pakai bengkung,
Or pakai bengkung sambil berlari-lari atas trademill….

Bab bertungku, aku leh terima lagi lah,
Sebab untuk bagi rasa panas kat perut korang,
Tapi x lah boleh nak kurus pown,
Ko bayangkanlah,
Perut korang tu berapa banyak lapisan lemak tebal dan degil,
X logic lah panas tungku tu nak tembus tujuh lapis kulit korang,
Tu lum campur ketebalan lemak tepu korang kan???
So setakat nak rasa suam n comfort boleh lah.

Ni lagi yang aku x suka,
Bab berurut,
Ada ke patut, korang nye Rahim lum kecut lagi,
Dah kena berurut,….
Weh ikut logiclah,
Benda tengah bengkak,
Pastu ko nak sengkak,
Seksa kot Rahim kau tuh,
Tunggulah sampai Rahim kecut dulu,
Aku pown nanti suh mak dayang tu urut badan, tangan n kaki,
Yang lain-lain tuh, biar tunggu kecut dulu…
Kira kalau ko nak faham, dalam bahasa kasar dia camni lah,
Contoh ko tengah period,
Pastu tetiba orang urut Rahim yang kembang sebab kuar darah period,
Apa kau rasa?
Sakit x?
Seriyeslah sakit kan???
Camtu gak lah nifas tuh….

Ha, nip own aku x leh kompromi,
Dah la dalam pantang,
Time tu recovery session kan?
Pastu ko nak breastfeed anak kau kan???
Tapi kau nak makan nasik ngan ikan kering je???
Mana nak datang susu kau???
Aku nak makan sedap,
Tapi still dalam ketegory makanan dalam pantang lah,
Cuma bukan ikan bilis or ikan masin,
Yang aku tahu aku nak makan benda berkhasiat,
Macam sup ayam kampung,
Daging or ayam bakar,
Sup ikan merah,
Ha, pape yang x gatal dan x sejuk lah…..

Ko leh tak bayangkan,
Hari-hari ko mengadap ikan bilis ngan ikan masin…
Boring kan???
So, tak yahlah terikat ngan benda camtu,
Elok je habis pantang sok, darah tinggi plak,
Sebab makan ikan masin banyak sangat…..

So aku plan masa pantang ni,
Aku makan vitamin Shaklee,
Pastu bila dah okey sikit,
Aku nak berlari-lari atas trademill,
Hahaha, lagi senang…aku x tak nak stress-stress….


Shaklee ni aku tahu dari member opis aku yang kengkadang nampak soleh,
Walaupun nama dia Solehin, tapi dia x lah soleh selalu…hahahahaha
Dia lah yang kenalkan kat aku Shaklee ni,
So aku test masa aku preggy,
HB aku low, aku makan vitalea,
Terus naek n maintain,
Pastu makan ostematrik,
Habis semua shoping kompleks aku jalan,
Yep, memang gagah giler aku time preggy,
Dah nak due pown aku x reti dok diam,
Malam pown aku x rasa kejang,
Elok je aku kroh-kroh tetiap malam…

Kadang-kadang je aku terbangun ,
Tu pown sebab tetiba aku rasa sikecik dalam perut ni
Bergendang, main bole sepak, main ragbi bagai nak rak,
Sampai herot-herot perut aku…

So…bagi aku,
Time korang pantang,
Janganlah terikat sesangat ngan benda yang leh memudaratkan korang,
Enjoy time pantang key….




Sunday, October 27, 2013

Tom Yam Lemak


Assalam.

Dah tak tahu nak masak apa malam ni, so saya just buat tom yam lemak dan goreng telur je. Ringkas dan senang. Untuk tom yam ni, saya x guna seafood, saya guna ayam dan daging je.

Jom tengok resepi

1 ketul dada ayam dipotong kecil
2 ketul daging sebesar kotak mancis, dipotong kecil
5 batang cendawan
2 batang saleri di potong kecil
3 sudu besar pes tom yam
1/2 cawan santan atau susu sejat
3/4 air kelapa muda

Bahan dihiris
5 tangkai cilipadi
1 batang serai
1 batang daun ketumbar

Didihkan air kira-kira 3 cawan, bila dah mendidih masukkan cilipadi dan serai, kemudian masukkan pes tomyam. Kemudian masukkan ayam dan daging, agak hampir masak, masukkan air kelapa muda dan santan, bila dah pecah minyak jadukkan sayur sayuran. Tutp api dan tabur dengan daun ketumbar.

p/s

Air kelapa tu optional, kalau x letak pown xpe. Tapi kalau letak akan ada rada manis kelapa dalam tom yam tu.

Saya x letak bawang n daun limau purut sebab dalam pes tom yam tu dah complete semua, garam pown xperlu sebab dah cukup masin.

Tom yam macam ni lagi pedas lagi sedap sebenarnya.....so selamat berhujung minggu...

DIY Bunga Crepe - Step by step


Salam, since ramai yang tanya macamaner nk buat bunga crepe tu, kt sini saya tunjukkan cara-cara dia step by step.

Gambar 1

Potong kertas crepe secara memanjang, kat sini saya bua dua color.

Gambar 2

Kemudian potong 4 segi tepat. Korang ambil 2 keping warna merah, dan 2 keping warna hijau. Susun selang seli.

Gambar 3

Kemudian lipat macam kipas, ikat bahagian tengah dengan dawai atau tali.

Gambar 4

Bila dah lipat, gunting hujung kertas samada menyerong atau bulat. 

Gambar 5

Saya gunting menyerong.

Gambar 6

Kembangkan kertad tu macam bentuk kipas terbuka.

Gambar 7

Taril setiap helai kertas tadi ke bahagian atas, sampai kelihatan macam kelopak bunga. Buat sampai habis, kemudian kemaskan bahagian kelopak supaya lebih cantik.

Senang je kan?? semua orang boleh buat...selamat mencuba key......













Saturday, October 26, 2013

Project DIY


Actuallt ni project Diy saya.
Sebelum ni memang x sempat nak ambik gambar, sebab customer nak cepat....

Crepe flower tu saya buat untuk attachkan pada goodies bag yang bantal tu untuk seseorang yang bakal lahir xlama lagi...Amin...

Butter Cream Squid With Salted Egg



Selamat bercuti semua. Hari cuti macam ni, memang seronok kalau dapat masak untuk family, betul x? Harini, saya masak chinese food. Asalnya ianya dua jenis masakan, tapi saya combinekan sebab dapat rada dua jenis masakan.

Actually, ada dua cara nak masak resepi ni, korang bole goreng dulu sotong tu dengan tepung or celur sekejap dengan air mendidih. Harini saya x goreng tepung dulu sotong tu, saya cuma celur dalam air panas je, bukan apa, kalau goreng dengan tepung, teksture sotong tu x juicy nanti...

Jom semak resepi..

Resepi

5 ekor sotong saiz sederhana (bersihkan dan celur dengan air panas)
1 butir telur masin (rebus dan lenyek hingga halus)
Butter secukupnya ( saya guna lurpark butter)
susu sejat atau krim masakan secukupnya

Bahan dihiris nipis
1/2 labu bawang besar
1 ulas bawang putih
1 batang serai
1/2 inci halia
7 tangkai cili padi (boleh letak lebih kalau nak pedas)

Cara buat

Panaskan butter, masukkan bahan yang dihiris. Tumis sehingga naik bau dan sedikit garing, kemudian masukkan pula susu sejat/ krim masakan. Masukkan pula telur masin yang telah dilenyek halus tadi. Kacau sehingga kuah sedikit kering, kemudian masukkan sotong. Masak sehingga telur masin dan butter menyaluti sotong. Agak-agak hampir kering, bolehlah angkat.

p/s

Kalau korang suka daun kari, boleh masukkan masa menumis tu yerk. Dan madakan ni, x perlu masukkan garam sebab telur tu dah cukup masin. Kalau korang nak guna apa juga jenis butter pown x kisah, yang penting butter okey....

Friday, October 25, 2013

Mee Goreng Hitam Tiga Rasa


Assalam.
Selamat hari jumaat dan mendengar budget 2014.
Malam ni tetiba tekak nak makan mee goreng, tapi x nak mee goreng biasa-biasa tu sebab dah muak. Fikir punya fikir, saya pown tryla buat mee ikut selera sendiri. Tu yang terhasil mee goreng hitam tiga rasa...

Kenapa tiga rasa? Bila korang tengok resepi ni nanti korang tahulah kenapa di panggil tiga rasa...

Resepi
1 paket mee kuning
1 butir telur
1 keping tauhu putih ( digoreng dahulu)
Sayuran secukupnya
Kicap pekat jalen
Kicap manis jalen
1 sudu besar pees mee rebus
1 sudu besar pees mee bandung

Bahan kisar
1 ulas bawang merah
3 ulas bawang merah
3 tangkai cili padi
5 sudu besar cili kisar

Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan kisar, tumis sehingga garing, pecahkan telur dan kacau lagi. Masukkan pula kicap manis, kicappekat, pees mee rebus, mee bandung dan tauhu. Kacau lagi sampai sekata, kemudian masukkan mee kuning, kacau sampai semuanya sekata. Bila dah sekata, barulah masukkan sayuran.Jangan sampai layu key. Kemudia bolehla angkat dan hidangkan.

p/s

X perlu guna garam sebab kicap dan pees tu dah cukup masin.
Kicap pekat jalen tu saya beli dekat kedai azzain, kedai muslim food, dijamin halal. Semua ada kat situ key.

Ha, hetul x tiga rasa? Ada rasa mee rebus, mee bandung and mee kicap..semua rasa tu bergabung dan harmoni je bila kita makan...

Thursday, October 24, 2013

Kacang Pool Spaghetti


Assalam.

Malam semalam memang dah plan nak masak spaghetti, tapi x sempat nak upload dalam blog.

Kalau korang perasan spaghetti ni nampak macam Bolognese spaghetti kan? Tapi seriyesly bukan okey. Nama dia Kacang Pool Spaghetti, Cuma saya ada masukkan sedikit sos preggo untuk rasa yang lagi sedaplah. Spaghetti ni a bit pedas n berempah sebenarnya.

Kalau korang nak tahu mana saya dapat resepi ni, ceritanya bermula di sini. Beberapa tahun lepas saya ada ke dubai atas alasan kerja selama 2 minggu, and kesempatan yang ada saya sempat melawat sahabat saya yang bekerja sebagai jururawat disana. Diakibatkan dah bertahun-tahun duduk disana, makan pown dah macam orang sana, so tekak dia x boleh nak terima sangat makanan barat yang x pedas ni, tpi dia still teringin nak makan spaghetti. Cuma awal-awal lagi dia cakap dia x nak aglio-olio sebab dah muak. Masa ni terfikir why not saya combine resepi kacang pool dan Bolognese untuk dijadikan sos spaghetti kan???

Ha, dari situlah jadinya resepi spaghetti kacang pool nih…

Resepinya ialah:

Spaghetti (sebarang jenama)

Setengah tin kacang pool jenama kimbal (Faoul Madamas – lenyek kasar)
1tin kecil kacang parang (lenyek kasar)
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar rempah kurma
10 ulas bawang kecil (di kisar)
1 inci halia (di kisar)
10  batang cili padi (dikisar)
1 packet daging cincang
Capsicum (secukupnya)
Saleri (secukupnya)
1 cawan air
½ botol sos prego perisa bawang putih and selasih (ikut suka korang la)
Sedikit krim masakan (optional)

Rebus spaghetti bersama sedikit minyak zaitun sehingga masak,

Panaskan minyak zaitun, kalau x ada, minyak biasa pon ok.
Tumiskan bahan kisar sampai naik bau dan garing, masukkan kacang yang telah di lenyek kasar, bila agak garing, masukkan rempah, kacau lagi sampai rempah garing. kemudian masukkan daging cincang, kacau sampai daging masak sekata.kemudian barulah masukkan sos prego, dan sayur-sayuran. bila dah masak. masukkan air, kacau sehingga betul betul masak, perisakan dengan garam dan gula.

p/s

Sayur tu jangan sampai lembik, biar dia rangup-rangup baru best kalau makan.
Masa nak makan tu, leh lah curahkan sikit krim masakan yang korang dah panaskan tu sebagai penambah rasa lemak berkirm yerk..kalau x suka x guna pown xpe…J

Diakibatkan saya guna sos preggo perisa bawang putih n selasih, saya x letak oregano or selasih leave sebab dalam sos tu dah ada semua,



Monday, October 21, 2013

Mat Gebu - Blogger Masakan Terkenal

Assalam.

Semalam dapat satu email, ada insan yang bertanya siapa sumber inspirasi saya, atau dengan lebih jelas, siapa bench mark dunia blog yang selalu saya jadikan rujukan?

Blog saya ni x sehebat blog lain, saya x pernah mencari populariti malah kalau dihitung dengan jari, boleh dikira follower saya, cuma lately ni readers saya makin bertambah. Jika ditanya siapa bench mark dunia blog saya? Sudah tentu saya jawap ada 2 blog yang saya akan kunjungi setiap hari tanpa rasa jemu, iaitu Mat Gebu dan Azlita Masammanis 

Kedua-dua blogger ni memang sumber inspirasi saya. Kenapa saya suka baca blog mat gebu? Sebab mat gebu adalah chef alam maya yang x pernah kenal erti penat, bayangkan setiap hari pasti akan ada satu atau dua resepi yang dia akan share dengan semua readers. Dan masakan yang di masak tu, memang selalunya sesuai dengan tekak kita-kita ni yang melayu tulen. Identiti mat gebu ni pulak memang misteri, yang saya tahu dia berasal dari johor dan menetap di johor. Rupa paras memang misteri, tapi dia dah buktikan walaupun dengan identiti misteri, blog dia tetap meletops.....

Kadang-kadang saya selalu terbayang yang mat gebu ni mungkin masa zaman sekolah adalah pelajar paling cemerlang dalam kelas sebab discipline dan fokus yang ada dalam diri dia. Kenapa saya cakap camtu ek? yelah, kalau x ada discipline yang bagus, mat gebu x akan boleh post everyday tiap jenis makanan yang dimasak beliau. Hanya dengan discipline yang tinggi je boleh wat cenggitu, tul x? Lagi satu saya memang respect sebab dia pencinta barang-barang antik, semua pinggan dan props yang digunakan semuanya mempunyai nilai-nilai artistik. Gambar yang dihasilkan seolah-olah berkata-kata dan berinteraksi dengan pembaca, hebatkan kurniaan bakat yang Allah berikan pada mat gebu....Subhanallah. 

Now, paling ketara, if sehari x layan blog mat gebu, memang rasa sedap badan jer, tangan sure gatal nak click website dia...hahahaha gila addict saya kan???

Blog kedua yang saya suka ialah Azlita masammanis. Ni pown antara makhluk Allah yang gifted. Semua hasil sentuhan dia, rasa macam menangis je bila tengok...geram semua ada sebab subhanallah cantik sangat-sangat.

Bila dia ambil gambar, memang menarik tertarik kau memang da bomb....huhuhu x tahu nak cakap macamaner, kiranya kalau korang jadikan resepi salah seorang dari diorang sebagai rujukan, tolonglah bagi kredit link. Penat diorang ni masak, tapi masih ada lagi yang suka mencuri hasil kerja tangan diorang...kang potong tangan tu tahulah..hihihi

Azlita ni pown orang johor, wah dua-dua orang johor. Tetiba teringat kat arwah mak, mak salu cakap, orang johor ni masak memang sedap...betullah tu.

Beliau ni surirumahtangga yang berjaya, speciality beliau adalah kek. Kek dan dessert memang menarik, x sia-sia if korang cuba kat rumah...jadikan mereka berdua ni sebagai panduan untuk korang hasilkan sesuatu yang hebat. Allah dah jadikan mereka berdua ni sebagai insan yang berbakat, jadi x salah jika mahu merujuk, cuma saya ulang lagi sekali, jangan curi hasil kreatif mereka....:)

Gossip


Gosip Atas Katil @ 1:30 am – 3:50 am

Gossip 1

Beliau    : Abang x puas hati lah
Aku        : nape? ni kita nak gossip ke?
Beliau    : Aah, kejap je…
Aku        : Ape yang x puas hatinya
Beliau    : Abang x puas hati kalau majlis kahwin tu, ada pengantin habis beribu-ribu untuk wat pelamin.
Aku        : Nape bang?
Beliau    : Yelah, harga pelamin sampai 2-3 ribu, pastu duduknya tak sampai setengah jam. Kalau duduk 3 hari 3 malam berbaloi lah jugak, ni setakat nak ambik gambar, pastu dah.
Aku        : Salunya duit pelamin tu ambik dari duit hantaran or laki ngan pompuan tuh kena share sesame ek?
Beliau    : Terpulanglah, ada yang share, ada lak yang guna duit hantaran. Tapi kalau dah hantaran dalam 7-8 ribu, nak ambik package hebat-hebat ape je yang tinggal tuk wat kenduri tul x?
Aku        : Betul gak kan? Tapi boleh je nak ambik pelamin, tp setakat yang murah-murah okeylah kot???
Beliau    : Kalau camtu okeylah, tak yah nak grand sangatlah, nak-nak if wat kat kampung, x ada nya pemberita nak datang wat liputan, dah tu jemputan bukan VVIP pown, orang kampung je kot….
Aku        : Abang cakap sebab abang jeles ke or apa?
Beliau    : Bukan jeles, sakit hati…membazir je wat benda camtuh…semua nak grand tapi nanti last-last berhutang sana sini, nanti sampai anak dah besar-besar pown hutang x habis bayar lagi. Cuba lah buat sesuatu tu ukur baju kat badan sendiri.
Aku        : Betul gak kan?
Beliau    : Tulah, kengkadang abang geram gak kat pihak pompuan, dah ada orang nak pastu nak demand plak, kang lelaki tarik diri, baru terkebil-kebil.

………………………………….redha jelah bila laki membebel……………………………….

Gossip 2

Aku        : Mie pown ada benda x puas hati gak.
Beliau    : Nape?
Aku        : Abang perasan x, tiap kali kalau kenduri mesti aka nada satu kejadian yang memang 100% terjadi.
Beliau    : Apanya?
Aku        : Salu je sebelum tiba waktu nak bagi tetamu makan, sibuk je mak cik-makcik yang tukang jaga lauk tu tapau untuk diri masing-masing. Berbondong-bondong plastic diorang. Lpeastu barulah diorang hidangkan untuk tetamu.
Beliau    : Aaah, abang pown perasan, pastu claim makanan yang tuan rumah masak x cukup, padahal diorang dah sebat dulu.
Aku        : Bukan ke, orang yang tolong masak tu kena ikhlas tolong tuan rumah, bukan sebat lauk tuan rumah?
Beliau    : Betullah tu, patutnya kita raikan jemputan yang datang tahlil, bagi semua tetamu makan, kalau ada lebih barulah boleh tapau sebagai tanda terima kasih kat mak-makcik kendarat tu. Tapi ni konsep dia lain, raikan makcik-makcik kendarat, if ada lebih baru jamu tetamu yang datang….muahahahahahahaha
Aku        : Tulah, kengkadang geram je rasa, kita sibuk nak senduk lauk untuk orang, dia sibuk nak tapau untuk anak beranak dia yang x makan lagi kat rumah tu. Adoiyai….last-last tuan rumah kena goreng bihun sebab nak cover mana yang x cukup.
Beliau    : Kesimpulannya????
Aku        : Kesimpulannya, kalau nak wat kenduri, panggil je anak beranak, xyah panggil makcik-makcik kendarat.
Beliau    : Hi,hihi…setuju2.
………………………………………… Tepuk-tepuk bantal nak titon……………………………….

Gossip 3

Beliau    : Nak tido dah ke?
Aku        : Nape?
Beliau    : Ada gossip lagi, tapi express…
Aku        : Citerlah….
Beliau    : Perasan tak, kalau majlis cukur jambul, mesti ada jemput makcik-makcik marhaban?
Aku        : Aah kan? perasan-perasan…tapi nape?
Beliau    : Ape kes plak pompuan yang buat marhaban, kengkadang bukan jadi marhaban, dah jadi meraban x tentu hala. Dah diorang lak yang buat cukur jambul, patutnya imam, bilal, orang laki-laki yang conduct majlis camtu. Yang abang nyampah tu, kan main lagi kuat lagi sora dia, kalah sora tok bilal azan kat masjid, dah macam dia plak imam ngan bilal. Pastu lepas je marhaban, ada lak lagu nasyid. Abang x kata salah, tapi bagi abang, biasanya majlis camtu orang lelaki je yang buat. Orang perempuan kalau nak buat, sesame pompuan x pelah, ni tidak, Jemaah lelaki ada kat luar dok isap rokok sambil lepak-lepak, diorang lak yang take turn…huh x relavant.
Aku        : Tul gak tuh, kengkadang memang nampak macam meraban je mak cik-makcik tu, nak-nak bila time nak cukur jambul tu, siap gelak kuat-kuat pastu bertepuk tampar, berdekah-dekah gelak…baek suh orang masjid n orang lelaki yang buat. Ringkas dan meraban….
Beliau    : Okey, dah tu je gossip malam ni, jom titon tayang…besok nak keje….
Aku        : Okey jom…sedia mula…k
Beliau    : Ala, kejap la…x leh tido

Aku        : Sorry masa tamat, esok I nak gi keje…hihihi kroh-kroh……….zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Please Move On

Entry yang saya dah lama sangat nak coretkan kat blog ni. Firstly sebelum start menulis ni, nak ucapkan terima kasih kat semua readers sebab Alhamdulillah traffic makin berkembang skang ni.

Untuk semua kaum wanita, x kisahlah pengkid ke, tomboy ke, selagi korang semua berjantikan perempuan sewaktu dilahirkan, tolonglah baca entry ni dengan minda dan jiwa yang terbuka. Fahami intipati coretan ni supaya korang faham keseluruhan yang cuba saya sampaikan.

Dear, sebagai gadis, perempuan, wanita, isteri dan apa-apa sahaja gelaran yang diberikan pada kita, memang tak dinafikan yang kita memerlukan lelaki sebagai pasangan hidup kita. Cinta tu memberikan kita seribu satu kekuatan untuk teruskan kehidupan. Tetapi jangan terlalu bergantung pada cinta yang boleh buatkan diri kita merana, terperangkap dan terjerumus kepada perkara-perkara yang tak elok.
Islam memang menyuruh kita taat pada suami selagi suami itu tidak menyuruh kita melakukan perkara mungkar. Selagi perkara itu diredhai Allah, selagi itu kita wajib taat. Tapi, perlukah kita taat dan menghambakan diri kita jika suami itu menyuruh kita melakukan sesuatu yang bertetangan dengan agama?
Korang mesti tertanya2 kenapa saya tulis macam ni kan??? Sebabnya sekarang ni, makin ramai wanita yang bergelar isteri dihadapkan ke muka pengadilan kerana tertangkap ketika urusan jual beli dadah berlaku.

Tidak dinafikan ada sebahagian wanita yang tidak tahu menahu kegiatan yang dilakukan suami mereka, tetapi masih ramai kalangan wanita yang tahu dan mereka turut membantu suami mereka itu dengan alasan encari rezeki mudah dan lumayan.

Dear please lah sedar yang tindakan korang semua tu sangat tidak berbaloi. Banyak lagi cabang rezeki yang boleh korang terokai. Apa yang korang buat ni seolah-olah meletakkan diri ke tali gantung. Memang saya sangat sedih bila wanita ini diexploitasikan oleh suaminya sendiri. Bayangkan masa depan anak-anak yang tidak bersalah apabila terpaksa menghadapi cemuhan semumur hidup, kerana kedua orang tua mereka mati ditali gantung kerana mengedar dadah.

Yang saya kesalkan, bila sudah ditangkap polis barulah korang menangis dan tersedar dari apa yang korang dah lakukan. Kalau dulu wanita dijadikan keldai dadah oleh awang hitam, tetapi sekarang ni, suami sendiri yang menggunakan mereka.

Please move on my dear, memang dia suami, tapi korang x salah jika melaporkan kegiatan mereka pada pihak berkuasa ataupon menasihatkan mereka supaya tidak terjebak. Korang tahu apa yang sepatutnya korang lakukan jika mereka masih berdegil. Takkan korang lebih rela bersekongkol dengan mereka, suami sebegini mula-mula ajak korang bersama-sama mereka, bila sampai satu tahap mereka tidak teragak-agak pula melibatkan korang ke kancah pelacuran. Pernah korang bayangkan benda macamni???
Disebabkan sayang suami, korang sanggup membenarkan mereka melakukan apa sahaja, yang penting korang tidak diceraikan. Wake up!!!!!!!!!!!!! Jangan biarkan diri korang jadi begini, korang masih ada harga diri dank orang berhak mempertahankannya.

Setiap insan yang masih hidup masih punya pilihan untuk dipilih. Kecuali jika korang sendiri x mahu berganjak dan rela diri diperlakukan seperti itu. Pilihan ada ditangan korang.
Kenapa korang masih lagi berharap pada suami yang sudah jauh tersasar, sedangkan korang tahu peluang untuk dia berpatah balik adalah -10%. Banyak pusat perlindungan yang korang boleh pergi untuk berlindung dan khidmat kaunseling. Bertindak lah bijak, jangan dera mental dan fizikal anda sendiri.

Untuk lelaki, suami atau apasahaja gelaran anda, janganlah jebakkan diri ke kancah yang hina dan jangan jadikan isteri anda mangsa keadaan. Mereka itu amanah Allah, bukan patung yang korang boleh lakukan sesuka hati.


Dear, korang akan rasa teramat lega bila korang dapat keluar dari cengkaman begini, tolonglah sedar dari tidur, move on demi diri korang, anak-anak dan sesiapa sahaja yang sentiasa di sekeliling korang……

Mee Rebus Johor


Saturday, October 19, 2013

Daging Goreng Kunyit & Halia


Assalam.

Hebat betul pemilihan tertinggi pemimpin umno, semalam panas dengan perlawanan bola sepak, ATM menentang Kelantan, dan di akhiri dengan kemenangan kelate gomo kelate....

Nasib baek dalam panas-panas cuaca kt sini sejuk je sebab seharian hujan...bila hujan2 sedap kalau makan lauk goreng-goreng, baru terbuka selera...

Daging goreng kunyit & halia ni, lauk kegemaran arwah mak, dulu2 memang selalu lah dia buat, tpi sedap sebab guna daging fresh..ni beli kt jusco je..jadilah...

Resepi

Daging lembu secukupnya
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cilipadi
Kacang buncis secukupnya
1/2 labu bawang besar  (dihiris)

Bersihkan daging, perap dengan kunyit, garam n gula secukupnya. Perap dalam 20 minit.

Tumbuk bawang merah, bawang putih, cilipadi. Kacang buncis dipotong serong- serong.

Panaskan minyak dalam kuali, goreng daging sehingga separuh masak, ketepikan dan masukkan bahan kisar, kacau sehingga agak garing. Kemudian gaul sekali dengan daging tadi, masukkan bawang dan kacang buncis, kacau sehingga masak. Jika kurang masin, boleh tambah garam dan gula.

Eh lupa pula, dah nama kunyit dan halia...lupa pula halianya,
halia tu dalam 1/2 inci tumbuk sekali dengan bahan tumbuk tadi dan tumis bersama ok....bolehla makan dengan nasi panas-panas.....

Roti John Klasik

Assalam.
Ni menu pagi ni, roti john klasik. Roti john ni, bukan mcm roti john yang ada skang ni, ada ayam, daging, mayonis bagai. Yang tu dah modified sebenarnya. Mak aku ckp, zaman dulu orang x kenal pon mayonese tu, yang ada sos cili....

Zaman dulu, roti john orang buat guna ikan bilis yang di campur dengan telur. dulu2 x ada blender, so diorang tumbuk ikan bilis dan kocak dengan telur, lepastu sapu atas roti panjang, n goreng atas kuali leper sampai garing. Kemudian hidangkan dengan sos cili...

Resepi

4 keping roti hot dog saiz kecil
2 biji telur ayam
1 genggam ikan bilis
Sedikit garam

Ikan bilis di bersihkan, kemudian masukkan telur, ikan bilis dan secubit garam kedalam blender, blender sampai separuh halus.

Potong 2 roti hot dog tadi, sapukan rata-rata adunan tadi ke atas roti, kemudian masak atas kuali leper yang telah disapu sedikit minyak. masak sampai garing. Bila dah garing, bolehla dihidangkan bersama sos.

Tapi if korang nak sapu mayonese, boleh je...tapi bg aku, lg sedap mkn camni......

Tuesday, October 15, 2013

Majalah Porno Version Electronic - Pencetus Masalah Kejatuhan Akhlak


 Assalam.
Baru-baru ni, akbar tempatan ada melaporkan tentang ketagihan pelajar dibawah umur berkaitan dengan majalah electronic porno…

Patutlah kadar kes rogol, cabul, liwat semakin berkembang dengan pesat, sampaikan ada kes melibatkan pelajar lembab meliwat budak berusia 7 tahun. Saya ingat saya salah baca, ingatkan pelajar meliwat pelajar lembam tu, rupanya dia yang liwat orang…adusssss technology semakin canggih, tapi saya rasa kementerian berkaitan mesti mempunyai kepakaran untuk membendung bahan-bahan porno electronic ini dari terus beroperasi…

Secara logiknya, setiap sesuatu yang bermula mesti ada pengakhirannya, betul x? Takkan nak biarkan benda ni berleluasa sampai akhlak remaja semakin rosak. Budak umur 7 tahun pown ramai yang dah bernafsu kuda. Kalau Zaman aku kecik-kecik dulu, sexs tu pown x tahu…to be honest, masa ayah aku hantar aku balik asrama dulu, aku x nak duduk ngan ayah aku rapat kat atas motor. Aku siap letak beg balik kampung kat tengah-tengah…pastu bila mak aku suh naek motor ngan ayah aku, aku nangis2 x nak, aku suh ayah aku bawak keta. Gila jahil aku bab tuh. Pastu kalau kt kampung time raya, aku memang x akan dok rapat-rapat ngan pak cik2 aku. Masa tu thinking aku memang limited, aku memang fikir if duduk rapat-rapat, naek moto sama-sama akan menyebabkan mengandung….bila mak aku tanya kenapa aku x nak, aku cakaplah yang aku takut if aku mengandung, mak aku siap gelak sampai 3 hari 3 malam, lepas tu dia start explain, yang benda macam tu x akan berlaku kalau kita duduk, or naek motor sesame. Teori tu aku akan tahu masa aku masuk tingkatan 3 nanti….so masa tu aku tingkatan 1, memang x fahamlah kan…masa masuk tingkatan 3, aku fahamlah sikit-sikit sebab belajar subject sains, tapi x fully faham pown sebab budak lagi kan…

Tapi cuba kau tanya bebudak Zaman skang, tadika pown diorang dah start gatal n ada keinginan untuk tiru aksi-aksi tak sepatutnya. Technology yang melampau menyebabkan kanak-kanak, remaja-remaja makin bertuhankan nafsu. Cuba tengok kiri kanan korang, pegi makan ramai-ramai kat restoran, tapi kat tangan masing-masing ada ipad, semua khusyuk dengan ipad sampai x bercakap langsung…baik mak, ayah, anak, cucu semua mengadap ipad…balik rumah pown sama, dalam kereta, bas, teksi, kapal terbang, semua ipad…

Bila anak menangis, umpan dengan ipad, so macamaner budak-budak tak terdedah dengan technology yang melampau…sebab  diorang sendiri tahu macmaner nak browse laman-laman web.

Technology ni bagus, tapi perlu dipantau, berpada-padalah. Bukan kita beri sepenuhnya kepercayaan pada anak-anak kita. kadang-kala perlu untuk kita check history laman web yang anak kita tengok, if ternampak sesuatu yang mencurigakan, bertindak secepat mungkin.

Cuba korang tengok apps yang ada dalam tablet Samsung, memang terang-terangan ada apps berkaitan dengan majalah porno, so macamaner budak-budak tak terpengaruh? Benda tu expose secara berleluasa, terang-terangan dan x disekat langsung…aku yang dewasa nip own jadi ngeri bila tengok ada apps yang macamtu dalam apps.

Bukan setakat gambar je, dalam akbar pown ada beritahu yang skang ni ada e-book tentang cerita-cerita porno…so semua orang leh download sesukahati, janji ada internet. Mak ai senang giler kan??? Menurut akhbar tu, e-book tu dalam bahasa melayu, dan banyak koleksi bahan bacaan porno yang boleh menyebabkan ketagihan kepada remaja. Adoi aiii series aku risau, sebab lepas ni aka nada perumpamaan macam ni “MENJAGA ANAK LELAKI LEBIH SUSAH DARI MENJAGA SEKANDANG KERBAU”. Kalau dulu orang selalu kaitkan dengan anak perempuan kan??? Tapi bila jadi macamni, anak lelaki ke, perempuan ke, sama je susah nak menjaganya.

Boleh korang bayangkan apa akan terjadi dalam masa 5 tahun akan datang? Kalau Zaman skang budak 5-7 tahun pown dah pandai meliwat, mencabul dan melakukan seks, camaner plak Zaman akan datang???? Tak leh aku nak bayangkan if tetiba aku terbaca berita macam ni..”KANAK-KANAK BERUSIA 2 TAHUN DITANGKAP KERANA MELAKUKAN ONANI”…. Perghhh giler kau, lepas ni ada penjara kanak-kanak untuk yang berusia kurang dari 12 tahun….banyaklah pusat pemulihan yang menempatkan kanak-kanak yang baru nak dapat mulut and kaki ni…huh x leh bayangkan…memang skang kita fikir tak logic, the same thing masa Zaman dedulu yang aku fikir, x logic untuk budak-budak umur 5-7 tahun terlibat ngan gejala camni. Tapi bila sampai masa, benda ni dah terjadi dah pown….
Sebelum terlambat, sebaiknya pihak berwajib pantau dan sekat perkara-perkara macam ni dari terus berleluasa…

Dari korang semua mempertikai, dan memperdebatkan isu Kalimah Allah, maka patut juga korang tengok, pantau dan baiki akidah, akhlak anak bangsa kita ni. Ni aku tengok, bila masuk bab kalimah Allah ni, berjuta manusia sanggup lakukan apa sahaja supaya kesucian perkataan Allah tu x tercemar dan diguna pakai oleh agama lain, sampai korang terlupa dengan akidah dan akhlak anak bangsa kita.

Aku nak tanya korang satu benda lah….korang bermati-matian pertahankan kalimah Allah tu hanya untuk orang Islam, tapi KORANG FAHAM KE APA MAKSUD PERKATAAN ALLAH TU? ATAU KORANG CUMA FAHAM ALLAH TU TUHAN UNTUK ORANG ISLAM? BUKANNYA KORANG FAHAM TENTANG DZAT ALLAH, SIFAT-SIFAT ALLAH???????

Aku memang sokong pasal isu kalimah Allah ni, seharusnya kita sebagai umat Islam bersatu padu, tapi yang aku terkilan, aku penah tanya pada golongan yang aku rasa usia dia sama je ngan aku. Kenapa dia nak mempertahankan perkataan Allah tu? Apa alasan dia? Then aku kecewa jawapan yang diberikan sama level dengan budak tadika yang baru kenal Al-Quran. Bukan aku nak mengutuk, sebagai orang Islam, ko kena faham ape disebalik perkataan Allah tu??? Macamane cara ko kenal siapa pencipta  kau.
Kau pernah tak dengar orang cakap macamani? “ IF PERKATAAN ALLAH TU DIGUNA PAKAI OLEH AGAMA LAIN, APA BEZA ISLAM DENGAN AGAMA HINDU, KRISTIAN, AND ETC? NANTI BILA ANAK-ANAK TANYA, RUMAH ALLAH TU YANG MANA SATU? MASJID? GEREJA? TOKONG OR KUIL? KAT MANA NAK SEMBAHYANG SEBAB SEMUA AGAMA GUNA PERKATAAN ALLAH MERUJUK KEPADA TUHAN MASING-MASING????


Ye, aku tergelak baca statement macam ni, kalau korang betul-betul faham dan korang kenal siapa ALLAH tu, x akan wujud kecelaruan dalam kepala hotak korang tentang benda-benda macam ni. Bila korang tanya kenapa nak pertahankan isu kalimah Allah? Jawapan wajib mesti camni, “Allah tu tuhan sekalian umat islam, sebab pemahaman kita tentang Allah tu berbeza dari agama lain”? Then aku tanya, “Apa yang kau faham dalam konteks Islam”??? And dia cakap “Errrr sebab Allah tu hanya untuk orang Islam”. Then aku jawap lagi, “ye aku faham, tapi ape yang kau faham tentang Perkataan Allah tu”????? Dia pown jawap, “errr aku x faham sangat”…..bukan aku berlagak atau aku memperlekehkan orang macamni, tapi, kita sebagai umat Islam, harus memahami agama kita sendiri, dan kenal siapa pencipta kita…aku pown masih bertatih dalam mengenal siapa pencipta, jadi suggestion  aku kat korang, jangan malu menuntut ilmu, nanti bila orang tanya, x lah macam islam tu hanya pada nama sahaja dan tercatit dalam kad pengenalan jerw….:) 

Monday, October 14, 2013

Talapia Steam Limau dan Halia

Assalama.
Selamat menyambut aidiladha semua. Sempena malam raya ni, menu memang lari dari tema....hehe. Saje buat ikan steam limau ni...

Besok dah raya, sedih pulak rasanya...cuti pon x lama, so raya di key el jela....

Resepi

1 ekor talapia sederhana besar, kelar sedikit bahagian badan,
4 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah*
3 inci halia di hiris2
Kicap cair secukupnya
Minyak bijan secukupnya
Jus limau secukupnya
Sebiji buah tomato dibelah 8
Daun kucai secukupnya

tumbuk bahan bertanda *.

Selepas ikan dibersihkan, lumurkan dengan bahan tumbuk,
Perap seketika,
Masukkan kicap cair, minyak bijan, dan jus limau secukupnya kedalam bekas kukus ikan,
Masukkan ikan, taburkan halia yang di hiris, dan kukus ikan sehingga separuh masak,
Kemudian masukkan tomato dan daun kucai,
Bila dah masak, tutp api dan bolehla dihidangkan....

Sunday, October 13, 2013

Talapia Cilipadi Dengan Batang Keladi, Lempeng Bawang Dan Sambal Tumis, Air Gurindam Jiwa & Aiskrim Jagung



Salam. Ni menu semalam.
Simple je, talapia cili padi dan batang keladi, lempeng bawang dan sambal tumis, air gurindam jiwa dan pencuci mulut, aiskrim jagung.

Talapia cilipadi tu biasa je, lempeng dan sambal tu pon semua orang tau nk buat, then x payah resepi lah yerk.

Cuma air tu je saya bg resepi.

Air gurindam jiwa

ni korang pandaila sukat sendiri sebab memang x ada sukatan yang tepat..

Beberapa helai daun pandan,
Gula secukupnya,
Pewarna biru,
Esen pisang secukupnya,
jus limau nipis secukupnya.

Dalam periuk, masak air gula dengan daun pandan. Bila gula larut, tutup api.
Dalam jug, masukkan air gula pandan tadi, letakkan beberapa titis pewarna biru, esen pisang dan jus limau nipis. Kacau sehingga semuanya mesra.....

Air ni istimewa sebab akan ada 3 peringkat rasa, mula-mula akan rasa limau, pertengahanya rasa pisang dan hujung-hujungnya rasa pandan...memang sesuai untuk orang yang bercinta....

Friday, October 11, 2013

Ayam Kampung Gulai Rempah, Baby Kailan Tumis Bawang Putih & Air Jagung



Salam.
Ni menu harini, walaupun dah start contraction, tp still nak masak juga. Dah lama sangat tengok nangka muda kat pasar, tp tak tahu nak di gulai dengan apa.
Bila dapat beli ayam kampung sebagai regu, barulah boleh masak gulai ni.
Simple je tumis rempah ni, macam masak kari, cuma tambah kerisik dan udang kering.

Sayur pula, saya cuma tumis dengan bawang putih. Kemudia, sebagai pembasah tekak, saya sediakan air jagung....

Resepi Gulai

Setengah ekor ayam kampung dara (potong kecil)
3 sekawan bahan tumisan
3 sudu besar rempah kari
7 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
2 senduk nasi cili kisar
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 batang serai
2 sudu besar kerisik
1 sudu besar udang kering
1 biji kelapa (perah santannya)
Nangka muda (ikut suka)

Kisar bawang, halia, kunyit hidup, serai dan udang kering.
Perap ayam dengan serbuk kunyit untuk hilangkan hanyir, ketepikan.

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan penumis, bila naik bau, masukkan bahan kisar dan cili kisar. Tumis sehingga garing, kemudian masukkan serbuk kari yang telah di bancuh dengan air. Kacau lagi sehingga garing. kemudian, msdukkan seadikit santan cair. masukkan kerisik, kemudian apabila kuah menggelegak, masukkan ayam, bila ayam empuk, masukkan pula nangka muda yang telah direbus terlebih dahulu tadi. Perisakan dengan garam dan gula. Bila kuah pecah minyak, boleh tutup api dan sedia dihidangkan.

Resepi Baby Kailan

2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
Baby kailan (ikut suka)

Tumis bawang putih, perasakan dengan garam,
masaukkan sayur baby kailan. Bila sayur agak lembut, tutp api dan sedia di hidangkan.

Untuk air jagung ni, saya x ada sukatan sebenarnya. Sebab saya just tengok arwah mak bancuh untuk buat aiskrim malaysia...so korang pandai-pandai agak k.

Air Jagung

Susu sejat
susu pekat manis
Kordial Jagung
Jagung Dalam tin (pilih jagung berkrim)
Gula
Air

Didihkan air, masukkan gula, bila gula larut, masukkan kordial jagung, jagung dalam tin, susu sejat dan sedikit susu pekat manis. Bila semua dah larut, tutp api, tuang dalam jug, tunggu sehingga suam dan masukkan ais.

Kalau korang suka berkrim, letakkla jagung lebih, tapi selalunya, untuk satu jug saya cuma guna setengah tin jagung je.....

selamat berhujung minggu semua...