Pages

Saturday, August 4, 2012

Bihun Goreng Pattaya



salam.
Menu berbuka arini, bihun goreng pataya...hehe.
Dah lama nk buat, tp x tercapai sebab malas......
mula tu buat je bihun goreng biasa, lepas tu, dadar telur dlm kuali leper....bila dh masak, masukkan bihun goreng tadi, then lipatkn ikut suka korang....

ni resepi bihun goreng saya...
1/2 peket bihun-rendam sebentar
4 sudu besar cili mesin,
2 sudu besar bawang merah yang di kisar
1sudu kecil bawang putih yng di kisar
sedikit kubis
5biji fish ball di belah 2
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar kicap manis
sedikit garam

so korang gorengla ikut sukahati korang yek...:)

Thursday, August 2, 2012

10 Malam Terakhir Ramadhan



Salam.



10 Ramadhan terakhir tu, merupakan malam buruan semua umat islam, tapi jangan terkejut, ada antara rakan-rakan saya yang bukan beragama islam turut memperakui kelebihan bulan ramadhan.



Teringat masa zaman belajar dulu, sahabat saya ni, berbangsa baba dan nyonya. Tapi selalu ikut saya puasa sebab waktu ramdhan, dia x ada member nak makan..hehe, so secara x langsung dia pown terjebakla puasa.



Nak di jadikan cerita, 10 malam terakhir tu, dia selalu terbangun bila saya solat n baca yassin. Yang bestnya, bila saya berdoa, saya nampak dia pown sama tadah tangan juga. Lepastu saya tanya dia, apa yang dia doakan masa saya berdoa tu?


Dia cakap, kalau boleh dia nak sambung belajar kat new zealand, sebab tu cita-cita dia, mintak tuhan lorongkan rezeki dia..



Waktu 10 malam terakhir ni, kita sama-sama lipat gandakan amalan kita.


Kat sini saya nak kongsikan doa untuk semua pembaca yang selalu baca blog saya ni. Doa ni ialah untuk kepada wanita dan lelaki yang masih belum berkahwin.

Antara amalan yang boleh dilakukan bagi menghidupkan sepuluh hari terakhir Ramadan ialah :

Menghidupkan malam dengan solat malam seperti tahajud, hajat, taubat dan juga berzikir kepada Allah.

Digalakkan juga supaya mengejutkan ahli keluarga supaya bersama-sama menghidupkan malam dengan amal ibadah.

Ibu bapa wajar mengajak anak-anak yang sudah dewasa khususnya bersama berqiamullail dan jangan biarkan mereka lena.

Bagi suami isteri pula 10 malam terakhir tidak digalakkan untuk bersama kerana Nabi SAW diberitakan bahawa baginda mengemaskan ikat kainnya yakni tidak bersama dengan isteri kerana disibukkan dengan amal ibadah.

Amalan beriktikaf juga wajar diteruskan di penghujung Ramadan ini iaitu dengan memperbanyakkan duduk di masjid untuk beribadat kepada Allah. Kata Imam Az-Zuhri: Maksudnya: “Suatu yang pelik bagi kaum muslimin mereka meninggalkan amalan iktikaf sedangkan Nabi SAW tidak pernah meninggalkannya semenjak baginda tiba di Madinah (hijrah) hingga ia meninggal dunia”.

Dengan demikian, marilah kita sama-sama bermuhasabah diri, dan mempertingkatkan amal ibadah mudah-mudahan kita dipermudahkan oleh Allah SWT untuk melakukan amalan-amalan khususnya 10 malam terakhir ramadhan ini agar kita menjadi hamba Allah SWT yang bertuah di dunia dan di akhirat.

Nasi Tumpang












Korang mesti tau nasi tumpang kan? nasi ni banyak kat area kelantan, kat KL pown ada...memang sedap...dia bungkus dalam daun pisang..dia buat macam balut tapai, cuma a bit panjang dr tapai la...ada nasi, kerisik n lauk-pauk,...nyum-nyum...

Nasi kena masuk time panas-panas supaya dia berhimpit cantik ngan lauk-pauk...:)



baca ni yerk...i ambek dari blog orang..



"Nasi yang dimasak agak lembik dan dibungkus bersama dengan lauk-pauk seperti ikan, udang, telur dadar dan sambal. Pada masa dahulu Nasi Tumpang ini disediakan sebagai bekalan kepada nelayan yang turun ke laut.


Dalam bungkusan daun pisang yang tersedia, Nasi Tumpang kelihatan seperti nasi impit tetapi beradun pelbagai lauk pauk yang disatukan. Nasi ini dimasukkan ke dalam kelongsong daun pisangketika panas selepas dimasak.
Di bahagian atas, hujung yang besar - diletakkan lauk pauk, ada sambal pedas, potongan ikan tongkol dan serunding ikan. Nasi Tumpang sedap dimakan pada waktu sarapan sepertimana kita makan Nasi Lemak. Seperti juga Nasi Lemak, Nasi Tumpang sesuai dimakan pada bila-bila masa."






Monday, July 30, 2012

PIZZA ADIK AKU - Kejam Giler Kau Intan...










Salam..


Huhu, kejam giler my sis ni...buat pizza kat rumah, mentang-mentangla dia dah habis semester..so skang dia bersuka-sukaan kat rumah sambil buat food yang best-best...hurmmmm


sediy kan...tapi i still gak nak kongsi resepi budak kecik nii..geram tau.


Resipi Roti:

125gm tepung roti
160gm tepung biasa
200ml air suam
1 sudu teh yis (mauripan)
1/2 sudu teh madu
1 1/2 sudu teh minyak
3/4 sudu teh garam

langkah-langkah:
campurkan yis , garam dan air kacau. Masukkan campuran tadi dengan minyak dan madu digaul dengan campuran tepung sedikit demi sedikit. Uli atau putar sehingga adunan menjadi lembut dan tidak melekit. Sekiranya masih melekit ditangan uli dengan sedikit tepung sehingga mnjadi doh.Tutup doh dengan kain basah dan tinggalkan selama 1 jam. Doh ditekan dengan jari untuk hasilkan lubang pastikan lubang itu tidak tutup kembali menandakan doh telah bersedia. Kemudian masukkan dlm bekas acuan.


Topping:
Nenas
Daging kisar( boleh guna ayam atau daging)
Cendawan butang
Mozarella
Chedar
Sos spaghetti

Langkah-langkah:


Sapukan diatas roti dengan sos spaghetti ( prego bolognese) kemudian taburkan cheese mozarella dan lapiskan dengan daging kisar. Setelah itu aturkan hirisan nenas dan cendawan diatas daging kisar. Taburkan cheese chedar diatasnya . Bakar pizza pada suhu 240 darjah celsius selama 20 min. Siap !


Intan cayang, nanti i balik...tolong buat yerk...hihi:)