Pages

Thursday, April 19, 2012

PELIK or KELEBIHAN

Assalamualaikum...Lamanya x update blog, hehe...agak bizi sket sebenarnya, hurm today nak cerita pasal one of my "BESTEST" (jangan guna perkataan ni, salah disisi undang-undang bahasa inggeris hehe) friend...Dia ni sangat2 pelik. Anda semua pernah dengar orang cakap separuh inggeris separuh melayu kan? Tapi still x consistent, betul x?
Dia ni laen sikit, memang consistant. X semua benda dia cakap mcam tu, tapi tiap kali dia cakap mesti x pernah tersasul...so memang pelik dan ajaib. ok, korang try baca dialog dia yang selalu keluar kalau menyembang.

"Mak Miss, saya nak order ni, saya nak makan Nasi chicken satu, chicken goreng nak dada and letak egg goreng."
Air, macam usual, Teh Pull satu.

ni kalau translate kan la. "Mak cik, saya nak order ni, saya nak makan nasi ayam satu, ayam goreng nak dada dan letak telur goreng. Air macam biasa, teh tarik satu".

What do you think about this guy? Kalau rasa x pelik sangat meh sini.. baca lagi ayat kat bawah ni.

"Kita nak pergi mana? nak beli buku story lagi? kalau x ada duit boleh bayar pakai kad sentuh and go?

"Adui sick la kepala brain aku ni, semua sick"

"Hello bibik, kau dah masak rice belum? hari ni kau buat ikan fried, sambal crab and air aku nak minum lobak milk".

Kat atas ni baru separuh je dialog yang saya terpaksa ngadap kalau jumpa dia. bayangkan kalau dia cakap tanpa henti dan kitorang terpaksa dengar tanpa boleh miss sikit pun, kalau miss, sure x boleh faham....mula-mula dulu memang stress, tapi dah lama-lama tu dah tau dah...

korang tau kalau dia baca doa dalam bahasa melayu?

"Ya Allah ya My God, bless lah kami. elakkan we dari any of kemalangan dan poorness. Kau give us wealth dan kesihatan, supaya us can hidup in peacefull"..

huhu...pening nak pickup...dulu pernah tanya kenapa dia suka cakap camtu? dia bagitau dia bukan broken inggeris, tapi tu adalah salah satu cara nak ajar people berfikir dengan pantas. hehe...really work sebenarnya..

3 comments:

Anonymous said...

akak..nih mustakim nye kate2 eh??

nawarzara said...

Bukan. Member akak...hehe

farghmee said...

kdg2, kalu org tu tau byk bahasa,
time speaking dia akan "terpetik pakai" bahasa yg plg kurang syllable.
contoh:
rosak
malfunction (english)
kaputt (jerman)

hahaha