Pages

Thursday, October 18, 2012

Pakaian Menutup Aurat

Salam Semua.

Saya bukanlah insan yang selayaknya untuk bercerita tentang aurat. Saya sendiri masih dalam fasa membaiki diri.

Cuma apa yang saya nak kongsikan ini, adalah hasil dari ilmu yang saya pelajari sepanjang fasa membaiki diri. Ramai orang keliru tentang pakaian yang menutup our aurat. Maaf ya, baru-baru ni saya ada terbaca tulisan yang mengatakan pakaian yang cover aurat itu x adakalnya tidak mengikut syariat. Saya x setuju dengan tulisan beliau. Apa maksud pakaian yang menutup aurat tapi tidak ikut syariat? walaupun pakaian itu labuh, longgar tetapi jarang, ia masih tidak bersifat menutup aurat. Aurat ini tidak boleh di lihat walaupun bayang-bayang. Begitu juga dengan jubah yang labuh, tetapi ketat, ia tidak tergolong dalam ketegori menutup aurat, kerana masih menampak susuk tubuh, terbonjol sana-sini. Itu pakaian yang bungkus tubuh badan tapi masih menampakkan bentuk dan lekuk aurat kita.

Sebagai contoh, telekung. Kita ada sehelai telekung yang labuh, cantik tetapi jarang. Apabila di pakai, akan nampak bayang-bayang tengkuk, dan kaki. Adakah ia ketegori pakaian yang menutup aurat? masih lagi tidak, kerana ianya jarang. . .


My dearest dear, pakaian yang menutup aurat ini, sememangnya mengikut syariat. Kenapa saya katakan begitu? kerana, pakaian yang dalam erti kata sebenar menutup aurat kita mestilah tebal, longgar, labuh tidak menampakkan bentuk tubuh badan kita. Itulah maksud sebenar-benar pakaian yang menutup aurat...Bukan pakaian yang nampak macam tutup semua aurat, tapi sebenarnya masih lagi jarang atau ketat. Tolonglah fahami istilah ni, bercakap tentang aurat, jangan sebarangan, jika tidak pasti bertanyalah kepada yang lebih arif.

Gambar kat atas tu, antara baju yang tidak dalam ketegori menutup aurat. Dan lagi satu adalah pakaian yang menutup aurat. Bacalah elok-elok dan fahamkan yerk.
Maaf kalau saya ada menyakiti hati sesiapa..

No comments: