Pages

Sunday, October 13, 2013

Talapia Cilipadi Dengan Batang Keladi, Lempeng Bawang Dan Sambal Tumis, Air Gurindam Jiwa & Aiskrim Jagung



Salam. Ni menu semalam.
Simple je, talapia cili padi dan batang keladi, lempeng bawang dan sambal tumis, air gurindam jiwa dan pencuci mulut, aiskrim jagung.

Talapia cilipadi tu biasa je, lempeng dan sambal tu pon semua orang tau nk buat, then x payah resepi lah yerk.

Cuma air tu je saya bg resepi.

Air gurindam jiwa

ni korang pandaila sukat sendiri sebab memang x ada sukatan yang tepat..

Beberapa helai daun pandan,
Gula secukupnya,
Pewarna biru,
Esen pisang secukupnya,
jus limau nipis secukupnya.

Dalam periuk, masak air gula dengan daun pandan. Bila gula larut, tutup api.
Dalam jug, masukkan air gula pandan tadi, letakkan beberapa titis pewarna biru, esen pisang dan jus limau nipis. Kacau sehingga semuanya mesra.....

Air ni istimewa sebab akan ada 3 peringkat rasa, mula-mula akan rasa limau, pertengahanya rasa pisang dan hujung-hujungnya rasa pandan...memang sesuai untuk orang yang bercinta....

1 comment:

Anonymous said...

Rabu air 3 peringkat bawa plzzz..sobsop