Pages

Thursday, June 7, 2012

Tolong hati-hati

Salam. Story kt bawah ni sebagai peringatan kat sesape yang nk renew road tax n insurance. Kalau boleh, sila buat sendiri or mintak agen yang betul2 anda kenal sahaja untuk buatkan.

Ceritanya begini. Masa bulan 6 tahun lepas, saya renew road tax and insurance, time tu memang x kenal ngan mana2 agent yng buat. Tapi salesman tu ckp, KIA boleh buatkan. So mcm orng mengantok di sorongkan bantal, saya setuju sahaja lah.
Time tu semua ok, cover note pon ok. So rasa selamat lah bawak kereta, kalau pape jadi pown, leh claim kat insurance. Untuk pengetahuan korang, insurance saya pakai etiqa.

Yang jadi masalah nya bila nak renew road tax baru. Time ni saya rasa mcm ada something je tk kena, sebab saya call mamat KIA tu, dia mcm takut-takut jerk. Pastu the real executive KIA yang uruskan insurance tu call, tanya pasal insurance, saya pown ckp la, saya dh call mamat KIA tu. Then dia ckp, mamat tu dah tak keje situ lg. Huhu..berasap je dengar.

So saya ambik keputusan untuk mintk tolong member yng dipercayai, jenuh gk mencari, sib baek jumpa. Masa ni baru tembelang pecah, rupanya, dia komplot ngn agen. Dia ambek duit saya, then after 7 days, dia btlkan insurance dengn alasan saya x byar duit tu kt agen. Sukahati je. Dia pandai, masa tu saya mintak resit dia x keluarkan, dia ckp nantilah dulu, rupanya nak tipu. X pe, CCTV ada, lepas buat police report, dpt gmbr kt cctv yng time tu saya bg duit kat dia.

Yng pelik tu, pegawai insurance tu x call pown saya untuk confrimkan betul atau tidak saya nak batalkan insurance tu. Kalau dimikutkan, saya kena buat surat n tandatangan kemudian serahkan kat etiqa, pastu etiqa perlu call untuk saya confirmkan betul atau tidak nak cancelkan insurance. Rupanya, mamat kia tu, tiru tandatagan saya. So..bersedialah semua orang, memang nak kena tindakan undang-undang2 la jawabnya.

Untuk mengelakkan korang semua kena tipu, sebab tak tau mamat tu keje kat mana skang ni, nick name dia yag tertea kat nae kad ialah 'ZOL YAHYA'. Orang dia rendah-rendah, misai tebal, kulit hitam manis.

1 comment:

man said...

thanks for sharing..