Sunday, September 23, 2012
Blue Berry Chiller Cheese Cake
Assalamualikum.
Hum, nampak x cheese cake yang sangat sedap ni...hihi..blink-blink delicious kan? kek ni x payah nak bakar, korang just letak dalam peti ais je, ala mcm kat secret resepi tu...
chiller cheese cake ni sangat sedap sebab teksture ni sangat halus dan mulus.
Mula-mula tu semua chiller cheese cake diorang guna gelatin. Tapi since gelatin halal susah sangat nak dapa, hubby cakap guna je serbuk agar-agar clear.
Alhamdulillah, menjadi kek ni, cuma perlu waktu yang agak lama untuk beku. lebih kurang 4-5 jam.
Ni resepi kek dia yerk.
250g Cream Cheese (x kisah ape brand)
1 kotak kecik whip cream
3 sudu besar gula putih ( saya x suka manis sangat)
2 biji telur
1 1/2 sudu serbuk agar-agar (di cairkan dalam air panas)
8 keping biskut merry (saya pakai julies)
3/4 cawan unsalted butter (dicairkan)
Blue Berry Jem
Untuk pengetahuan anda, saya tak gunakan tepung untuk chiller cheese cake ni.
Cara membuat base:-
Hancurkan biskut merry dan gaulkan bersama butter yang telah di cairkan,
Gaul sehingga boleh di kepalkan,
Ratakan dalam loyang bulat berukuran 5inci,
Tekan-tekan sehingga padat,
Sejukkan dalam peti ais selama setengah jam.
Cara Membuat kek:-
Putar cream cheese bersama gula sehingga menjadi putih dan licin,
Dalam bekas berasingan putar telur sehingga kembang,
kemudian masukkan ke dalam adunan cream cheese tadi,
Kemudian masukkan serbuk gelatin yang telah di cairkan tadi,
Pukul lagi, akhir sekali masukkan whip cream, pukul lagi sampai kental,
Keluarkan base tadi, kemudian masukkan adunan kek ke dalam loyang.
Ratakan dan sejukkan selama 4-5 jam,
Bila sejuk, keluarkan dan hias bahagian atas dengan blue berry jem.
Labels:
Resepi
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment