Pages

Tuesday, November 13, 2012

Nasi Carrot Sapi dan Ayam Tairu Kofta











Assalamualaikum.
Selamat Hari Diwali untuk semua penganut hindu. Alang-alang dah bercuti ni, awal2 lagi dah terfikir nak masak sesuatu yang sedap untuk dimakan time cuti nanti..

Fikir punya fikir, ingat nak buat mee rebus, tapi macam ringkas sangat plak, then terlintas nak buat nasi carrot sapi dan ayam tairu kofta.....sebenarnya resepi ni lebiy kurang sama macam nasi bukhari, cuma saya ubah serba sedikit sesuai dengan tekak sendiri.

Meh baca resepi untuk buat hidangan ni

Untuk Nasi

3 beradik bahan tumisan
Setengah labu bawang besar dimayang halus
2 ulas bawang putih di mayang halus
1 batang serai di mayang halus
1/2 inci halia di mayang halus
1 sudu besar serbuk rempah kurma
1 batang carrot di sagat halus dan memanjang
2 sudu besar buah badam
1 sudu besar buah kurma dicincang
1 sudu besar kismis
3 sudu minyak sapi
2 cawan beras
sedikit garam
4 cawan air

Cairkan minyak sapi, tumiskan bahan penumis sehingga naek bau, kemudian masukkan bahan-bahan yang dimayang halus. goreng hingga sedikit garing, kemudian masukkan rempah kurma, kacau sehingga sebati, kemudian letak sedikit garam dan akhir sekali masukkan badam, kismis dan kurma, padamkan api.

Di dalam perikuk nasi, masukkan beras yang telah di toskan tadi, kemudian masukkan bahan-bahan yang telah ditumis , kacau sehingga rata dan masukkan 4 cawan air dan carrot yang telah disagat halus tadi, masak nasi seperti biasa.

Untuk Ayam Tairu Kofta
Bahan perapan ayam

6 Ketul ayam
1 packet tairu,
2 sudu besar rempah kari
2 sudu rempah kurma
1 sudu jus sunquick
1 sudu serbuk kunyit
1/2 sudu serbuk jintan manis,
1/2 sudu serbuk ketumbar

Bahan untuk masakan

Bahan Kisar
2 batang serai
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 inci kuyit hidup
10 tangkai cili kering/cili padi
2 sudu besar rempah kari
2 sudu besar rempah kurma

Bahan Tumisan
1 sudu minyak sapi
3 beradik bahan tumisan
1 ulas bawang putih dimayang
1/2 ulas bawang besar dimayang halus

Bahan Lain
1 sudu besar badam cincang
1 batang carrot disagat memanjang dan nipis
1/2 cawan santan
3 cawan air

Cara-cara

Gaul ayam bersama bahan perapan semalaman, biasanya saya gunakan tairu/yougart perisa asli, tetapi diakibatkan semalam cari x jumpa, yang ada cuma yougart perasa strawberry, so saya pown selamba je guna yougart perisa strawberry untuk perap ayam ni.. mengejutkan sebab rasa dia lagi sedap dari guna perisa asli..hehehe

Panaskan minyak biasa dan letak sesudu minyak sapi,tumiskan 3 beradik penumis, masukkan bawang putih dan bawang besar yang dimayang halus sehingga sedikit layur dan garing, kemudian masukkan bahan kisar, kacau sehingga garing dan naik bau, kemudian masukkan ayam yang telah diperap semalaman, biarkan ayam sedikit mengecut dengan rempah dan bahan kisar yang di goreng itu tadi. Kemudian, masukkan 3 cawan air dan santan, masakkan sehingga ayam empuk dan kuah sedikit kering, perisakan dengan garam dan gula. Apabila dah agak empuk, masukkan carrot dan badam, kacau sehingga betul-betul pekat tetapi masih berkuah. Tutup api, dan sedia dihidang bersama nasi carrot sapi tadi.

Resepi ni terpulang pada individu, if ada yang suka rempah, boleh tambah dengan rempah lain, tapi saya suka rempah yang sederhana jer. Kalau suka kering, kurangkan air, yang saya punya resepi ni, agak berkuah dan pedas sedikit...

kalau resepi asli, diorang guna serbuk cili, tapi saya modified ikut selera sendiri..hehehe..hasilnya sangat menyelerakan..

2 comments:

Linda said...

Tengok pun dah sedap kalau makan tentu lagi sedap kan

nawarzara said...

Alhamdullillah, sedap...cuba la buat, mana tahu menepati selera sendiri nanti..:)