Wednesday, November 14, 2012

Sekolah Berasrama Penuh - Kebaikan dan Keburukan


Dalam entry ni mungkin banyak benda yang saya rasa ramai setuju dan ramai x setuju..tapi still nak juga cerita.
Perlu diingatkan taw, ni pasal asrama penuh yer, bukan sekolah harian atau asrama biasa tu..kang x pepasal salah faham plak..

Ramai ibu bapa suka kalau anak-anak diorang masuk sekolah asrama penuh, sebab boleh fokus pada pelajaran, and pada ibu bapa yang kurang berkemampuan, diorang prefer sekolah asrama penuh sebab fully sponsored ngan scholarship, maka kurang beban yang perlu digalas..makan pakai anak-anak pown terjaga. Anak-anak pun x perlu berulang-alik rumah ke sekolah dan boleh menjimatkan lagi perbelanjaan. Anak-anak pun dapat guru yang bagus-bagus kalau belajar kat sekolah asrama penuh ni, maklumlah..guru cemerlang sahaja yang ditempatkan di sini...

Tapi kalau ditanya kepada anak-anak, ramai yang x suka masuk sekolah asrama ni sebenarnya..dan kesannya hanya dapat di rasa bila anak-anak dah besar panjang..dulu memang x rasa sangat, tapi bila dah besar mulalah terfikir balik. Tahu kenapa anak-anak x suka duduk sekolah asrama penuh ni?
Ni jawapan dia :-

1) Masa dengan ibu bapa semakin kurang
2) Wujud jurang dengan adik beradik disebabkan jarang berjumpa
3) Kurang mesra atau kekok dengan ibu bapa disebabkan jarang berjumpa

Ni antara benda-benda yang anak2 kurang suka bila kena hantar kat sekolah asrama penuh...yelah, habis je darjah 6, kena masuk asrama penuh, pastu jauh-jauh lak tu, balik pon sebulan sekali. Bila jarang balik, nak sembang ngan family pun rasa kekok. Habis je tingkatan 5, masuk plak u, lepas habis u, carik kerja dan berjauhan ngan family..lepas tu kahwin..huhu boleh korang fikir x, berapa lama je korang sempat bermanja ngan mak n ayah korang?? About 6 tahun je kot??? tu pown masa umor 1~4 tahun mana la korang ingat sangat kan???

Rasa x betapa sekejapnya anak-anak dapat manja ngan parent? huhu...sediy kan? serius sediy..korang tahu x time bila yang paling x best? sudah tentu time sabtu n ahad. Bila time parent kita x dapat datang tengok kita, perghhh sediy giler rasa..saya pown dulu-dulu tengok je mak n ayah orang laen datang..yelah diorang duduk dekat-dekat so x terasa sangat kan? Time tu, tengok je lah, pastu telan air liur bila tengok mak diorang bawak makanan sedap-sedap, tetiba teringat mak kat umah, cepat-cepat ambek duit syiling nak call mak. Sampai public phone, ramai giler orang, kena tunggu dalam 1 jam. Bila dapat je call mak, terus air mata berjurai-jurai turun sebab rindu sangat-sangat kat mak, rindu nak peluk mak n nak makan masakan mak...hehehe, tapi bila time dapat balik, rasa x nak balik asrama dah. Paling x boley bla, salu nangis bila nak balik hostel...huhuhu. time balik kampung, tak sempat bukak stokin dah cari nasi...hahahaha mak salu je masak lauk peberet, ikan terubuk bakar cicah air asam..huh..memang sedap..:)

Serius x suka sebab rasa macam belum sampai masa nak hidup berdikari...tapi masa kat universiti lain plak. Time tu dah cukup matang nak berdikari, dah faham erti merantau..ha, time ni memang happy sebab dah sampai masa untuk hidup sendirian tanpa family.



3 comments:

Wak Gelas™ said...

wak pon dh lama X dok asrama jugakkk.. ahKks

farghmee said...

overall bes duk asrama.
yg xbes ialah basuh baju di asrama.

nawarzara said...

hahahaha...memang best, ada pro n kon la...hihihi..bab basuh baju tuh, lelaki sampai sebelum kawen je basuh baju sendiri. lepas kawen wifey leh tolong basuh..huhu