Pages

Sunday, September 13, 2009

Kisah Saya dan Pokok Durian

Dahulu ketika saya sedang meningkat remaja, ibu saya meninggal dunia, saya tiada tempat untuk bercerita masalah peribadi, takkan saya nak bercerita dengan abah, jadi abah menasihatkan saya supaya bercerita dengan haiwan kesayangan atau tumbuh-tumbuhan. Saya ingat lagi, di belakang rumah saya terdapat sebatang pokok durian yang masih tidak berbuah, di situlah hampir setiap petang saya akan duduk dan bercerita mengenai kesusahan hidup dan pelbagai cerita peribadi saya, kadang-kadang ketika saya menangis kesedihan, secara kebetulan pokok durian itu akan menggugurkan daunnya apabila di tiup angin, dan saya menanggap ia turut bersedih mendengar cerita saya. Semasa saya di tingkatan 5, saya telah mendapat keputusan SPM yang cemerlang, dan saya bercerita dengan pokok kesayangan saya itu, saya pasti ia turut gembira, kemudian apabila saya di tawarkan ke universiti, masa saya semakin kurang dan hanya sebulan sekali sahaja saya dapat menjenguknya. Saya masih ingat lagi semasa saya di tawarkan masuk ke universiti, pokok durian itu telah berbunga dengan banyak, saya menangis kegembiraan kerana menurut abah, selama 17 tahun menanti akhirnya ia berbunga juga. Ianya mungkin kebetulan tetapi saya tetap menganggap ia turut bersorak dan meraikan kejayaan saya. Walaupun mendapat tahu yang ia hanya mengeluarkan bunga tetapi tidak berbuah, namun saya tetap percaya ia akan tetap berbuah suatu hari nanti.
4 tahun selepas saya habis belajar, saya tetap setia dengan pokok durian itu, jika ada masa terluang saya pasti akan duduk sambil bercerita. Kemudian secara tiba-tiba saya di kejutkan dengan berita pokok durian itu telah berbuah, dan apa yang paling menggembirakan saya ia berbuah pada hari konvokesyen saya! sungguh menakjubkan, memang hanya kebetulan, tetapi ia adalah sesuatu yang bersejarah bagi saya. Sehingga ke hari ini, jika setiap tahun saya menerima kenaikan gaji maka setiap tahun jugalah jumlah buah yang di kutip melebihi dari tahun sebelumnya.

Yang pasti pokok durian juga mahluk Allah, mampu mendengar, mampu merintih, mampu menzahirkan kegembiraan dan mampu berinteraksi mengikut cara mereka tersendiri. Dan pastinya saya akan menitiskan air mata andainya ia rebah tidak bernyawa suatu hari nanti.

2 comments:

obinam said...

Such a nice & touching story. Wonder why u never told us this when we were at the same office.
Pokok spt juga gunung & bintang adalah mahluk Allah.

nawarzara said...

Obinam. Lot of story i have, so sometimes confuse which one yang belum or dah story...hihi...:)

Thanks for the comment!