Pages

Sunday, October 25, 2009

Along, Aku & Buah Mangga

Saya semasa kecil memang agak nakal, master mind saya sudah tentu abang sulong saya. Kemana sahaja dia pergi, pasti saya ada.
Semasa kecil abah dan mama memang suka menanam pokok buah-buahan, termasuklah buah mangga epal. Pokok mangga epal ni memang pokok kesayangan abah, kalau berbuah pasti abah akan balut supaya tak berulat atau di makan serangga.

Hari-hari abah akan bagi warning kat kami adik-beradik supaya jangan sentuh buah mangga epal tu. Pada mulanya kami memang tak rasa teruja pun, sampaila satu hari.......saya, along, abang padil, dak anim, ijam main pondok-pondok. masa tu saya kena jadi budak nakal, yang macam pekan dalam cerita batu-belah batu bertangkup. Apalagi, dah kata budak nakal, saya pun mintak la abang saya ambik kan putik buah mangga epal tu, along pun tak banyak cerita terus petik....

bila dah habis main kami pun naik atas rumah nak makan, tiba-tiba kami di kejutkan dengan laungan abah, bergegas saya, along, mama and adik keluar, rupanya abah mengamuk sebab putik mangga epalnya telah hilang. Along dan saya hanya mendiamkan diri, takut yang amat...abah memang tahu ni semua kerja saya dan along. Abah bagi kami masa 5 minit untuk kami lekatkan balik putik buah mangga tu. Saya pun teringat mama ada gam gajah yang selalu di gunakan utuk gam kampit beras. jadi, saya pun hulurkan gam tu pada along untuk di lekatkan pada putik buah mangga tu, akhirnya berjaya juga misi kami. lepas dah gam balik putik buah mangga tu, kami baritahu abah, ingat abah akan o.k...tapi malang memang tak berbau...teruk kami kena hambat...keliling rumah...last-last petang tu kami kena kurung dalam reban ayam....pukul 6 petang baru boleh keluar...syahdu nyer...dah la busuk....memang nampak macam kejam, tapi itulah pengajaran orang orang nakal macam kami.....

2 comments:

yginsaf4 said...

syahdu kannns.. ehehe

rafian said...

susah nak baca.tulisan bertindih.wat laen please!...