Pages

Thursday, February 28, 2013

Pavlova






Ye, saya buat pavlova....walaupon kadang-kadang dengar ada yang cakap pavlova diorang ada rasa hanyir, tpi setakat nih, saya buat x ada rasa hanyir langsung...since saya guna perasa vanilla sebanyak 1 sudu besar...hehehehe resepi asal saya dapat masa watch TV dolu-dolu, tapi x ingat rancangan ape...

Tapi pavlova memang memerlukan kesabaran yang sangat tinggi untuk buat dia, sebab sangat leceh n sensetip..kalau silap sikit je, memang lembik dan x naik...

Nih resepi pavlova :-

4 biji telur putih
1 cawan gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar cuka
1 sudu besar vanilla

Kalau korang tengok resepi asalnya, diorang guna 1 sudu teh, tapi saya x confident hanya dengan sesudu teh vanilla akan hilangkan rasa hanyir, serius saya penah makan kat delicious, memang sedap cuma still ada rasa hanyir....so untuk elakkan rasa hanyir, saya pown guna 1 sudu besar cuka & vanilla, dan hasilnya memang x ada langsung rasa hanyir.

Please do:-
1) Pastikan tangan anda betul-betul kering, peralatan juga betul-betul kering
2) Asingkan putih telur dan jangan ada setitik pown kuning telur yang masuk
3) Kemudian, putar putih telur pada kelajuan paling tinggi, putar sampai bertukar warna putih dan berkilat. 
4) Masukkan sedikit demi sedikit gula kastor, teruskan putar sampai betul-betul kental
5) Masukkan tepung jagung, putar lagi sampai sebati
    tuh adunan pavlova tuh
6) Kemudian dengan gunakan spatula or sudip kayu, masukkan vanilla dan cuka, kaup rata
7) Sendukkan adunan tadi, letakkan atas kertas minyak 
8) Rata-ratakan, taoi yang tekan kuat sangat nanti pavlova x crunchy and lembik
9) Panaskan oven selama 10 min pada suhu 135 C
10) Masukkan adunan pavlova, turunkan suhu kepada 120 C dan bakar selama 1 jam 20 minit.

Untuk Topping

1) 250ml whipe non dairy
2) Putar whipe cream sehingga kental

Letakkan whipe cream atas pavlova dan hiaskan dengan buah yang masam-masam...
korang, pastikan non dairy whipe cream yerk, sila cari kat kedai bakery...:)


No comments: