Pages

Monday, April 9, 2012

Saya Dan Masakan Pertama Yang Di Masak!

Assalamualaikum semua.

Saya ni memang suka mencoret apa sahaja yang saya fikirkan boleh dikongsi bersama-sama pembaca.

Kali ni just nak share tentang menu masakan yang saya masak kali ketama (kali pertama).
Benda ni jadi pun masa nenek saya pergi haji, so tinggallah atuk saya kat rumah sorang-sorang. Masa tu saya sekolah asrama, then time cuti kena balik kampung sebab tolong sepupu n mak cik saya jaga atuk. Atuk saya ni kuat lagi, tapi biasalah bekas askar, suka perintah orang...hehe...sorry atok...terkutuk plak. Hehe, macam biasalah kalau nak makan mesti lauk panas-panas. Time tu hujan lebat, tak boleh nak bungkus makanan kat pasar malam, so kenalah saya masak. Mak cik saya dah pergi kerja shift malam, so tak sempat nak siapkan lauk untuk atok saya ni.

Maka di sebabkan itu, sayalah master chef malam tu...muahahahahaha! Erk kejam giler gelak tu kan. Saya masa tu baru je tingkatan satu tak silap saya tahun 1995. Masak telur kicap taulah, ni nak masak untuk orang veteran yang selera macam selera Sultan Mahmud Mangkat Di Julang, boleh ke? Satu-satunya lauk yang saya ingat time tu, asam pindang bendi dengan telur. Tau tak asam pindang tu ape? Ala masak asam yang pakai kunyit tu, warna kuning sikit tu. So saya cuba ingat-ingat balik apa bahan-bahan yang nenek saya pakai. Saya start potong bawang merah, kunyit hidup..lepas tu tumbuk kunyit n bawang sampai lumat. Lepas tu masukkan dalam periuk, belah cili besar, masukkan air and air asam jawa sikit, lepas tu masuk bendi plak. Nampak macam dah jadi kan, tapi yang mengantoikan keadaan adalah GARAM!!!!!!!!!!!!

Time tu tak tau nak beza mana satu garam dan Pak Ajinomotor suzuki!!!!!
Sepatutnya taruk garam, tapi yang saya taruk Ajinomoto. Sampai habis setengah botol baru ada rasa masin n rasa sedap sangat-sangat...hihi..mau x sedap, setengah botol bahan perasa...hihi...

Time nak makan, atok tengok je lauk tu, sempat gak suruh saya goreng telur letak bawang. Mula-mula tu dia takut gak nak makan, try hirup kuah je sikit-sikit sambil jeling-jeling tengok saya. Saya plak senyum simpul kat tepi meja, kira bangga giler dapat hidangkan makanan untuk atok.

Terkojut den, habis 2 pinggan atok makan, siap hirup sampai habis kuah tu..dia cakap sedap betul kuah tu. Hihihii...

Tapi yang x bestnya lepas je atok makan dia cakap kepala dia pening-pening, tapi dia x cakaplah sebab makan kuah tu. Kebetulan time tu hujan, so dia pun beranggapan dia pening sebab kena hujan...

Agaknya penangan ajinomotor tu yang buat atok pening kan....

----------------Tamat--------------------

3 comments:

mzmy said...

1 like

farghmee said...

ajinomoto~
la la la

Anonymous said...

kesian atok itu..