Pages

Thursday, September 1, 2016

Siasat lah betul-betul

Harini aku tahu ramai yang gelakkan aku sebab aku pakai selipar besar kat KLCC, semua jeling-jeling tengok. Lantaklah, kuku aku sakit nak gi cari kasut lembut sikit. Sakit nau ati semalam potong kuku salah step, terus bengkak hujung ibu jari.
Membebel plak aku ni ha, meh lah kita cerita pasal benda lain.

Ingat x kisah budak maahad tahfiz , Wardina, Syed Azmi dan Ustaz Kazim? AKu tak nak sentuh pasal diorang ni, yang aku nak sentuh adalah issue aduan kanak-kanak tersebut. Ape kejadahnya orang lain nak berdebat sapa yang buat aduan lah, sape memritnah sapa lah...cuba focus
tentang aduan kanak-kanak tu samada betul atau tidak? Kes-kes macam ni sangat bahaya dan tak leh di pandang lekeh, ni masa depan budak-budak, apa ke hallnya yang semua nak berbalah pasal sapa fitnah siapa???? persoalannya adakah betul aduan akanak-kanak tersebut? kena selidik, kalau x betul kanak-kanak tu
boleh di kenakan kaunseling,  dan kalau betul kanak-kanak ini perlu di lindungi, pelaku juga perlu di tangkap.

AKu pelik tu, memang tradisi zaman sekarang, kalau ada aduan diorang akan siasat siapa yang pecahkan cerita sampai boleh tersebar? diorang tak siasat langsung pasal aduan tu betul or tak? benda lain yang di risaunya.
Pelik sangat, memang dari dulu camtu, contoh kes 1MDB, pelaku tak kena siasat, yang kena siasat siapa yang buat aduan, bukan kes tu yang di siasatnya. Kalau macam ni, kredibiliti memang boleh dipertikaikan, sebab tak bertindak ikut keadaan, tapi ikut syok sendiri.

No comments: