Thursday, February 23, 2012
Sardin Masala Obinam
Salam.
Nama makanan ni sebenarnya sardin masala, tapi masa tu yang tukang makan n habiskan ialah don obinam, so saya letaklah nama dia kat hujung nama makanan ni.
Sejarah sardin masala ni bermula tahun 2009. Time saya still dekat office lama lagi. Ada sorang secretary mat salleh nak berhenti, and kitorang kena la bawak makanan sorang sikit dari rumah. Toleh kiri toleh kanan, diorang semua dah ada menu masing-masing, ada nasi lemak, roti canai, karipap,donat...fikir punya fikir, keluarlah idea nak masak sardin masala. Menu ni saya belajar dari sahabat saya berbangsa India Punjabi. Dulu dia buat untuk di makan bersama capati.
Ni bahan-bahan untuk sardin masala:-
a- 2 Tin Sardin (saya prefer ayam brand)
b- 2 Labu bawang besar (di mayang halus)
c- 1 Inci halia (di mayang halus)
d- 2 Sudu kecil serbuk cili
c- 2 Sudu Kecil serbuk masala
e- 2 sudu kecil biji sawi
f- 4 sudu besar serbuk kari ikan
g- Minyak Zaitun (kalau x ada, minyak biase pun boleh)
h- Sedikit air
i- 1 cawan kecil tomato puree
j- Cili besar (dipotong nipis)
Ni cara buat dia
Goreng sardin sehingga garing dan angkat.
Leraikan sardin tadi, buang tulang tengah.
Panaskan minyak, kemudian masukkan bwang besar dan halia yang telah dimayang halus tadi. Tumis sehingga naek bau,kemudian masukkan serbuk cili, serbuk kari dan serbuk masala. Kacau sehingga agak garing, kemudian masukkan air . Bila kuah menggelegak masukkan tomato puree dan ikan sardin yang telah di goreng itu tadi. Akhir sekali, baru masukkan cili yang telah dipotong nipis.
Dah siap, sedia untuk di hidangkan.
Boleh je kalau nak makan dengan capati atau pun roti prata.
Selamat mencuba ye.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
Setelah 3 tahun menunggu, baru dpt resepi. Tq. Siap diberi penghormatan dinamakan dlm resepi.
Rasa mcm kenny rogers lak heheheh.
Ahad ni nak cuba together dgn murtabak maggi. Mesti sedap :)
hehe,,,jangan lupa cuba yek...:)
Post a Comment