Korang rasa, makanan beli or buat sendiri yang best n sedap? dah tentu yang kita buat sendiri.
Kalau cerita pasal mee bandung, sure mesti ramai yang x puas hari sebab banyak mee bandung yang pakai sos cili je...ceh...ape kelas kan????
Kat KL ni, kat restoran selasih ampang park ada jual mee bandung muar yang special..memang pekat n sedap. udang dia pown manis lagi..erkkk citer time posa ni, tekak rasa berselero plak tetibe...:)
meh la, jemput baca resepi mee bandung ni..sure tangkap leleh kalau dapat makan..:)
Mee Bandung Muar
Bahan-bahan:
1 kg mee kuning 0 tangkai cili kering (buang biji jgn x buang plak)
1 labu bawang putih (diketuk je dgn pisau atau lesung batu)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi ( ikut suka, kalu x suke x yah ubuh mcm aku hehe x suke syur) Kobis (pon ikut suka)
¾ - cawan gula pasir
3 - 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (ikut perut hehehe)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah e.g. daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan mengikut tepuk dada tnya sendiri
Cara memasak:
Blend cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.
masukkan minyak didalam kuali
Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing
Masukkan sos tiram
Masukkan udang, daging rebus
Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat
Untuk menghidang (pastikan mee asing dgn kuah tkut nnt kembang nk mkn baru la dicampur bersama)
Ambil sedikit kuah (dan rencahnya untuk satu orang makan)
Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan
Masukkan kedalam mangkuk leper, telur letak diatas, taburkan daun sup & daun bawang, jika suka.
Hidangkan.
Sorry yerk..i ambek bulat-bulat dari blog budak kecik ni...wink-wink
1 comment:
eheh mcm kenal je hik3
Post a Comment