Pages

Sunday, August 5, 2012

Puding Karamel




Malas nak cakap banyak..i puasa harini..penat...so korang bacalah yerk...:)





PUDING KARAMELbahan2
400 ml susu segar
5 sudu besar gula halus
3 biji telur (pada suhu bilik)
2 biji telur kuning (pada suhu bilik)
2-3 titik esen vanila
100gm gula
30ml air





cara2
mula2korang hanguskn gula tadi smpi perang tau kemudian masukkan air kacau smpi rata maksudnye x de buku2 atau ketul2
da siap ketepikn kite beralih pada krim, susu segar, serbuk vanila, telur dan esen vanila..Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60′C..
Dengan susu yang masih panas, masukkan sikit demi sikit ke dalam telur tadi. Kacau hingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi
Tutup loyang dengan dua lapis aluminium foil / penutup periuk pun boleh. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit.
Atau, bakar dalam oven. Tapi, perlulah diletakkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150′C.Bila dah masak, jangan buka aluminium foil. Biar 5 minit baru buka. Bila dah sejuk, simpan dalam peti ais.
SIAP! Dah boleh makan.



No comments: