Pages

Monday, June 17, 2013

Mari Hamil

Assalamualaikum.

Entry harini saya nak menulis tentang tips untuk hamil. Semua pasangan mahukan zuriat sebagai penyambung keturunan, tetapi tidak semua pasangan bertuah mendapat zuriat awal. Ada yang berkahwin 12 tahun baru berpeluang untuk mendapat zuriat. Memang ramai yang sedih bila sesuatu yang ditunggu tidak kunjung tiba, apatah lagi hari-hari yang dilalui sunyi tanpa tangisan anak-anak. Perlu di ingat, selagi kita hidup di muka bumi ini, selagi itulah kita berpeluang untuk menimang cahayamata, yang penting usaha dan tawakal.

Di sini ada beberapa tips untuk wanita yang mahu hamil. Tetapi sebelum itu perlu diingatkan bahawa tips ini adalah berkesan jika pasangan itu tidak mempunyai masalah kesuburan yang serius. Jika anda mempunyai masalah kesuburan yang serius, haruslah berbincang dengan doktor sakit puan & tuan.

Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan ketidaksuburan, jika anda ingin hamil elakkan makanan seperti ini.

Makanan yang perlu dielakkan

1) Minuman bergas & beralkohol
2) Jeruk
3) Junk Food
4) Fast Food
5) Elakkan ayam yang disuntik
6) Makanan dalam tin
7) Minuman berkafein
8) Makanan diprosess seperti hot dog, nugget dan sebagainya

Semua makanan di atas perlu dielakkan. Umum mengetahui, kadar bahan awet/artificial flavour dan colour sangat tinggi.

Makanan yang perlu di ambil

1) Makanan yang tinggi asid folic
2) Makanan organic
3) Susu kambing
4) Taugeh (bagus kerana mengandungi nutrien yang boleh menyuburkan wanita)
5) Kurma, kismis, segala makanan sunnah
6) Air zam-zam
7) Ikan
8) Lebihkan sayur-sayuran hijau

Di samping permakanan, kitaran hidup juga perlu diambil kira, antaranya

Cuba elakkan:

1) Mandi air panas (ini akan melemahkan sperma lelaki)
2) Jangan terlalu stress sehingga terbawa-bawa ketika hubungan intim
3) Berat badan berlebihan
4) Duduk terlalu lama di kerusi (ini akan menyekat pengaliran darah)
5) Pengambilan ubat-ubatan yang mengandungi bahan kimia
6) Elakkan ubat perangsang seks
7) Elakkan memakai seluar yang ketat
8) Jangan memuaskan nafsu secara onani

Cuba Amalkan

1) Mandi air pada suhu biasa
2) Bersenam
3) Bercuti untuk menghilangkan tekanan kerja
4) Menikmati sepenuhnya hubungan intim anda
5) Kekalkan berat badan yang ideal

Anda juga boleh mengambil supplement yang bukan berasaskan bahan kimia, tetapi lebih kepada yang berasaskan bahan dari alam semulajadi, diantaranya:-

1) Jus kurma
2) Jus delima
3) Susu kambing dan kurma
4) Product shaklee
5) Krim lumiglow

Untuk product shaklee, ada beberapa supplement yang perlu lelaki dan wanita ambil seperti:-

1) Zinc - untuk lelaki, ini untuk memperbanyak dan mengaktifkan sperma lelaki
2) GLA complex - untuk wanita yang mahu hilangkan cyst dan untuk hamil. Jika mahu hamil, makan dari hari pertama anda period sehingga hari ke 14 (bergantung hari subur anda, jika kitaran haid anda 30 hari makan 30-14= 16, maka berhenti pada hari ke 16, jika kitaran haid anda 28 hari, makan 28-14=14, maka berhenti pada hari ke 14. GLA ini berfungsi dengan mengeluar cecair yang berbentuk mukus untuk memberi perlindungan kepada sperma yang masuk kedalam rahim wanita. Ianya akan melindungi sperma dr rosak sehinggalah ovum di lepaskan. Bermakna, jika anda melakukan hubungan intim 3 hari sebelum waktu subur anda, sperma pasangan masih lagi selamat ini kerana ianya akan hidup selama 72jam didalam rahim wanita. GLA complex juga boleh menyembuhkan tiub falapio tersumbat dan wanita yang mengalami masalah haid tidak teratur
3) B-Complex - Untuk wanita supaya lebih subur
4) Vitamin E - Bagus untuk hormon testeron

Untuk alternatif product lain anda boleh cuba cream lumiglow, dan sila dapatkan di laman web ini http://hormonlife.com/

Krim ini bertindak untuk menyuburkan kawasan yang bermasalah seperti tiub falapio, rahim dan system repredoksi lelaki.

Anda juga perlu pastikan samada anda mempunya masalah yang boleh menjejaskan peluang untuk hamil seperti  penyakit beguk, tiroid, cyst dan fibroid. Krim lumiglow ini juga boleh bertindak sebagai penawar kepada penyakit diatas.

Habis bab makanan, kita masuk bab adab dan tatasusila hubungan intim untuk anda yang ingin hamil.

1) Cari masa yang sesuai dan pastikan anda tidak terburu-buru ketika melakukan hubungan intim
2) Seeloknya sebelum melakukan hubungan intim, solat berjemaah dahulu bersama pasangan, ini bertujuan sebagai WARM UP kepada sperma dan OVUM anda dan juga meminta bantuan dr Allah. Paling bagus selepas subuh, badan dapat rehat yang cukup, dan bertenaga.
3) Mulakan dengan ucapan salam, kemudian Bismillah serta selawat
4) Posisi yang bagus untuk hamil, ialah lelaki di atas
5) Biarkan seketika, sehingga beberapa minit, barulah keluarkan alat sulit anda dari pasangan (selepas air mani keluar)
6) Terus mengiring ke kiri atau ke kanan sekurang-kurangnya setengah jam.
7) Jangan segera cuci kemaluan selepas hubungan intim
8) Elakkan mencuci kemaluan dengan cecair pembersih, ini akan menganggu sperma anda

Untuk wanita, seelok-eloknya dapatlah keredhaan suami untuk hamil. Manalah tau jika suami ada menyimpan marah atau pernah terguris dengan kelakuan kita, cepat-cepatlah minta maaf dan redha dengan kita supaya prosess kehamilan lebih mudah.
Ingat, redha suami itu sangat penting.

Minta maaf dengan ibu bapa dan sesiapa yang pernah kita sakiti, dan mohon bantuan dr Allah, yang penting jangan ada perasaan ragu-ragu terhadap Allah. Percayalah kadangkala usaha kita tidak diperkenankan kerana hati kita sentiasa ragu-ragu, seperti contoh , "ada orang lagi jahat dr aku, tp dapat je zuriat, tp kenapa aku susah sangat nak dapat".

Bila kita ragu-ragu dan bersangka buruk dengan Allah, maka susahlah rezeki nak masuk. Tidak seharusnya kita mempertikaian pencipta kita, sesungguhnya dia mengetahui segala-galanya.

Ni tips tambahan untuk hamil

1) Minum air rebusan kacang hijau (rendam 2 hari sehingga keluar ekor taugeh)
2) Makan pucuk turi (bagus untuk kesuburan wanita)

Segala artikel di atas, adalah hasil dari usaha rakan-rakan yang telah berjaya. Selamat berusaha, InsyaAllah berjaya.






3 comments:

ima said...

GLA complex untuk perempuan? if untuk kecutkan cyst, macamana cara nak makan? sebab yang ada cuma untuk hamil. thanks

nawarzara said...

Yup GLA complex untuk perempuan. for cyst, makan everyday, sebiji pagi sebiji malam, makan dalam 2 bulan. tp if tiba-tiba period tak datang, stop consume GLA munkin anda pregnant. if still consume akan menyebabkan janin mengecut

mie al fatah said...

Assalam..nk tnya.pucuk turi 2 mcm mna?