Monday, March 12, 2012
BUAH DABAI -NASI GORENG BUAH DABAI
Salam.
Korang sure tau pasal buah ni kan? Buah dabai ni banyak kat sarawak ni...rupa dia macam buah kurma sikit, cuma kurang panjang dan dia agak gemuk dan gelap cikit. Kalau nak makan buah ni, jangan rebus, cukup rendam ngan air panas, nanti dia akan lembut..kalau korang rebus, sampai kiamat pun dia x akan lembut...
Buah ni rasa dia lemak-lemak, kalau orang semenanjung suka makan petai or jering kan? Ha, camtu la keenakkan buah dabai ni...memang syok kalau makan ngan asam pedas or nasi goreng....
Hehe, saya memang suka buat resepi yang pelik tapi sedap...
Meh sini saya ajar resepi Nasi Goreng Buah Dabai...Sebelum tu, petua supaya nasi goreng sedap, korang kena masukkan nasi dalam peti ais semalaman...
2 Mangkuk nasi yang telah disejukkan
1 Biji telur ayam
3 ulas bawang merah (di tumbuk)
1 ulas bawang putih (di tumbuk)
7 tangkai cilipada (di tumbuk)
5 biji buah dabai (di rendam air panas dan di siat-siatkan isinya)
1 sudu sos tiram
sedikit garam
Panaskan minyak, kemudian pecahkan telur dan kacau telur hingga hancur, biarkan ia garing dan masukkan bahan yang telah ditumbuk,masukkan sos tiram dan perisakan dengan garam. Kemudian apabila naek bau, masukkan nasi sejuk tadi, kacau sehingga sebati dan garing, akhir sekali masukkan buah dabai yang telah si siat-siat isinya. goreng lagi sehingga sedikit garing kemudian angkat...
Nasi goreng ni memang sedap, pedas dan lemak...hohohoho...mak mertua lalu pun sure mintak sikit punya la....
Korang jangan malas nak cuba yek...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment