Monday, March 12, 2012
SAMBAL SIPUT JERUK BINJAI
Salam...Eh, malam ni entry saya semua pasal makanan pelik-pelik kan...hehehe..saje nak share ngan korang resepi camni..yelah, nanti korang gak yang dapat idea nak masak apa tul x?
Sebut tentang siput, korang selalu sangat masak lemak cili padi kan? huh..boring plak...boleh x tukar sikit resepi kali ni...ha, hambek kau...Sambal siput jeruk binjai.
Binjai ni kulit dia warna coklat, ada gak orang sebut buah kemang...selalunya buat jeruk makan ngan sambal belacan or asam pedas...tapi saya nak ubah resepi tu...kita buat sambal siput ngan jeruk binjai...ni resepi dia...
3 cupak siput sedut
15 tangkai cili kering (di mesin halus)
5 biji bawang merah kecil (di tumbuk halus)
2 ulas bawang putih (di tumbuk halus)
2 batang serai di ketuk
2 keping jeruk binjai di potong-potong
4 sudu air asam jawa
Panaskan minyak, tumiskan cili sehingga garing, bila dah garing, masukkan pula bawang yang telah ditumbuk. Kacau lagi hingga semua bahan sebati dan garing. Masukkan pula serai yang di titik. Apabila sudah garing, masukkan sedikit asam jawa, masukkan pula siput yang tekah dibersihkan tadi, perisakan dengan garam dan gula. Apabila siput hampir masak, masukkan pula jeruk binjai tadi, masak lagi sedikit, apabila air siput agak kering, tutup api dan angkat...sedia di hidangkan....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment